Jump to content
coder

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !

Recommended Posts

Nada się ??? Wali chlorem tak ze aż w głowie się kręci :)

9A16A36F-4757-470C-8583-4FC7D2DACABB.jpeg

Edited by Łyskacz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do udrażniania rur najczęściej stosuje się wodorotlenek sodu lub potasu - być może, tutaj dodali jeszcze jakiś związek chloru. Na pewno, toto wybije wszystko co się rusza - tylko warto potem bardzo dokładnie wypłukać wszystko wodą. A potem pewnie zdezynfekować po tej wodzie, i wtedy wystarczy już jakiś Oxi czy Starsan.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Achtung Achtung ! Rozszczelnił sie kranik i piwerko cieknie. Znalazłem awaryjny kranik ale na w środku plesń. Czy wymycie, wyparzenie i moczenie w starsanie załatwi temat pleśni? Nie mam jak podjechać po kranik bo z dzieciakami jestem i nie mam się jak ruszyć... 
Wystarczy najzwyklejszy ocet spirytusowy.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie dotyczy cydru (Sok tłoczony z jabłek 10l + 0,5l soku z malin) 12 blg, po 3 tygodniach fermentacji (przestało bulkać 4 dni temu), otworzyłem fermentor i zobaczyłem coś takiego jak na zdjęciu.

czy to pleśń? Jeśli tak, to czy można coś z tym jeszcze zrobić?

IMG_20190610_214145.jpg

IMG_20190610_214217.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, Pinio napisał:

Pytanie dotyczy cydru (Sok tłoczony z jabłek 10l + 0,5l soku z malin) 12 blg, po 3 tygodniach fermentacji (przestało bulkać 4 dni temu), otworzyłem fermentor i zobaczyłem coś takiego jak na zdjęciu.

czy to pleśń? Jeśli tak, to czy można coś z tym jeszcze zrobić?

IMG_20190610_214145.jpg

IMG_20190610_214217.jpg

Plesn raczej, nie choc zdjecie kiepskie. 

Stawialbym na drozdze, ktore sie oderwaly z tych zlogow na sciankach i sobie plywaja. 

Opcja druga to powstajaca blona z brettow. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, mam dość dziwny problem. Dostałem od znajomego 5kg slodu. Myślałem, że to pilznenski i chciałem robić koelsha, ale po mentnosci i problemach z filreacja myślę, że to będzie pszeniczny. Teraz pytanie, o drożdże. Mam suche s33 i k97 (ew us05), czy s33 będą ok? Po tym piwie planuje jeszcze grodziski. 

 

Cały zasyp to ten jeden słód (5kg)

blg 12*

15624041165812878648412337210468.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Mam 22 l brzeczki 12,5 BLG, zasyp 90% pszenica 10% pilzneński. Drożdże Mauribrew Weiss Y1433 zadane ok 37 godzin temu i całkowity brak oznak fermentacji czyli nie bulka ;), brak piany, brzeczka generalnie nie wygląda na skolonizowaną. Dla porządku dodam, że drożdże uwodnione, brzeczka napowietrzona mikserem, dodane w 15 st.C., wcześniej z tymi grzybami nie miałem problemu. Zakładam, że fermentacja już nie ruszy, więc dzisiejszego wieczoru chciałbym piwo jakoś reanimować.

W lodówce mam jeszcze Safale BE-256 i US-05 a także jakieś amerykańskie chmiele. Które z tych drożdży dodać i co z ewentualnym chmieleniem na zimno czy innymi dodatkami, żeby piwo wyszło smaczne?

Z góry dzięki za sugestie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w przenieś w cieplejsze miejsce tak 17-18 i zmierz splawikiem po 48 h, jezeli blg nie spadnie wtedy zacznij sie martwic i uwodnij us-05 i dodaj.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robię Ekuanot IPE na SafAle S-33. BLG początkowe - 16. Fermentcja w lodówce z programatorem - 18st.

Fermentacja burzliwa trwała tylko 1,5 dnia - podczas bulgotania piękny zapach mango.
Po zakończeniu burzliwej pojawił się kwaśny zapach, zniknął po kilku dniach.
Po 2 tygodniach mierzę BLG - 7,5. Zmieniłem temp na 19st. Po następnym tygodniu - znowu 7,5BLG.
Chyba fermentacja stanęła. Zwiększyłem temperaturę do 20,5 st. ale jakoś wątpię żeby to pomogło.

Czy mogę dodać drożdzy na tym etapie? Muszą być te same czy mogą być inne?
Czy ktoś jest z Torunia i w weekend jest w stanie poratować mnie jakimiś drożdżami?

Jakieś inne pomysły co zrobić?
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisz coś więcej. Ile litrów, ile drożdży. Jak zacierałeś, czym mierzyłeś obecne BLG? Refraktometr?

Uwadniałeś drożdże, ile czasu zanim trafiły do brzeczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

20 litrów, 2x S-33.
BLG mierzyłem balingomierzem (spławikiem?).
Uwadaniałem drożdże, wszystko "książkowo". Mineło z godzinę, półtorej zanim trafiły do napowietrzonej brzeczki.
Przy zacieraniu trochę za bardzo podgrzałem (do 80st., ale tylko miejscowo i bardzo szybko sie schłodziło do 68st po przemieszaniu).

Aktualnie w smaku i zapachu bardzo na plus.

 

Edited by magharry

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minut temu, magharry napisał:

Mineło z godzinę, półtorej zanim trafiły do napowietrzonej brzeczki.

To niestety mało "książkowo". Powinno to trwać nie dłużej niż pół godziny. Potem drożdże zaczynają głodować i trup ściele się gęsto.

Temperatury fermentacji nie były jakoś bardzo niskie, ale faktycznie coś za szybko skończyły, zeżarły raptem połowę. Sprawdź spławik, może z min coś nie jest w porządku. Może masz drugi dla porównania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam drugiego do porównania, ten dopiero co kupiłem bo poprzedni zbiłem.
Jeśli przetrzymałem drożdże, i to jest przyczyna, to czy mogę teraz dorzucić nowych?
Muszą być S-33 czy może być coś innego?

Rozumiem, że jakbym na tym etapie zaprzestał i zabutelkował, to oprócz mniejszej ilości alkoholu, w niekorzystnym scenariuszu, drożdże mogłyby się obudzić jakimś cudem i sprawić mi niespodzianki w postaci granatów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli faktycznie jest 7,5°Blg, to granaty są pewne, chyba ze piwo spasteryzujesz, ale i tak bym się obawiał, czy coś tam nie ruszy z czasem.

1 Sprawdzałeś go na czystej wodzie?

2 Czy pomiar początkowy był robiony tym cukromierzem czy poprzednim?

Może warto wykalibrować balingomierz na roztworach o znanym Blg i sprawdzić czy prawidłowo pokazuje. Być może tu jest problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim skromnym zdaniem winą jest zbyt mało drożdży czyli to co korzen16 napisał. Książkowo to 15-20 minut. 

Dodałbym nowych drożdży ze dwie paczki bo raczej słabo się namnożą. Nie napowietrzaj już, a do kubka do uwadniania po 10 minutach dodaj trochę tego niedofermentowanego piwa, po kolejnych 5 następną porcję. 

I najważniejsze - pamiętaj że grzebiesz przy fermentującym piwie także najwyższe standardy higieny, łapy zdezynfekuj, nie rób przeciągów itp. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób jak pisze Henx, Przy tym co jeszcze zostało do zrobienia może nowe drożdże pomogą

10 godzin temu, magharry napisał:

Muszą być S-33 czy może być coś innego?
 

A co masz innego na stanie?

Jeżeli musisz dokupić, to te same.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okazało się, że podniesienie do temperatury do 20,5-21,5st sprawiło że drożdże obudziły się. Wieczko ponownie napuchło i bąbluje, ponownie zrobiła się piana.
Na szczęście nie zdążyłem zamówić nowych drożdży. Dzięki za wszelkie rady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, napisałem ze zwiększyłem do 19 a tuż przed napisaniem posta do 20,5 z dopiskiem ze watpie żeby to pomogło. To był późny i zimny wieczor wiec właściwa temp wskoczyła dopiero następnego dnia. I dopiero po dwóch dniach w temp miedzy 20,5-21,5 zaczęło się coś dziać. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Henx napisał:

To nie zawracaj więcej dupy. 

 

Błyskotliwość na wysokim poziomie. Podobnie jak czytanie ze zrozumieniem. Od tego jest ten wątek, żeby pomagać. Jak masz z tym problem to po co w ogóle odpisujesz? Najlepiej nie odpisuj, żeby nie zrażać kolejnych nowych amatorów domowego warzenia piwa, którym problem rozwiąże się sam z siebie i fakt ten Cię zirytuje bo ruszyłeś palcami żeby doradzić a tu o, niepotrzebnie. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...