Jump to content
coder

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !

Recommended Posts

Panowie chce zrobić jasne pszeniczne cytrusowe   https://esencjesmaku.pl/pl/p/JASNE-PSZENICZNE-CYTRUSOWE-12-BLG-zestaw-na-bazie-ekstraktow-slodowych/900   i moje pytanie brzmi, ile gramów skórki pomarańczy i curacao mam wsypać do gotującej się brzeczki? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zazwyczaj z zestawów wszystko było tak odmierzone, żeby nic nie zostawało. Jeżeli skórek masz coś po około 20g, to zapewne jest też tak w tym przypadku

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Zazwyczaj z zestawów wszystko było tak odmierzone, żeby nic nie zostawało. Jeżeli skórek masz coś po około 20g, to zapewne jest też tak w tym przypadku

Już doczytałem że wszystko jest w zestawie,  o ja głupi hehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czołem,

Nachmielona. Woda z chmielem. Takie proste a jednak nie. 

 

tl:dr: jak zrobić dobrą Nachmieloną? 

 

long:

po pierwszych dwóch warkach zostało mi stroche Simcoe i Amarillo i wpadłem na to, żeby jako swego rodzaju urozmaicenie dnia codziennego i pracy przed komputerem, zrobić wode z chmielem. Troche szukałem, ale żadnego faktycznie trafionego przepisu nie znalazłem. 

 

Ideas? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sama herbatka chmielowa do picia? Nie wiem, czy to będzie dobre. Może lepiej zastanów się nad zrobieniem podpiwka. W razie czego możesz wykorzystać trochę gęstwy z warki, to będzie na drożdżach piwowarskich

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czołem,
Nachmielona. Woda z chmielem. Takie proste a jednak nie. 
 
tl:dr: jak zrobić dobrą Nachmieloną? 
 
long:
po pierwszych dwóch warkach zostało mi stroche Simcoe i Amarillo i wpadłem na to, żeby jako swego rodzaju urozmaicenie dnia codziennego i pracy przed komputerem, zrobić wode z chmielem. Troche szukałem, ale żadnego faktycznie trafionego przepisu nie znalazłem. 
 
Ideas? 
Temat raczej BARDZO MOCNO nie na ostry dyżur.

BTW https://www.piwo.org/forums/topic/26287-woda-chmielowa-ochłoda-w-gorące-dni/

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem właśnie w sklepie z oringami. Podpowiedzcie mi jakie oringi na połączenia 1/2 3/4 i 1/4 cala.

Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogę Ci podać średnice zewnętrzne rur:

1/2 - 21,3 mm

3/4 - 26,9 mm

1/4 w połączeniach gwintowanych nie występuje jedynie 3/8 a to jest 17,2 mm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwracam honor 🙂 Nie spotkałem się z takim, w pracy z reguły zaczynam od 1/2" a kończe na DN500 i te średnice zewnętrzne mam w głowie. 

Coś w tle widać, że fajny układ zrobiłeś. Pochwal się co to za cudeńko :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zdjęcie z pracy, maszyna do prania uszczelek w specjalnym sylikonie

Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka

To zdjęcie z pracy, maszyna do prania uszczelek w specjalnym sylikonie

Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. Właśnie będę wysładzać pumpkin ale. Czy przy filtracji mogę użyć gałązek jałowca? Czy zaryzykować i lecieć na sraczwężyku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich, 

zaznaczam, że pierwszy raz warzę piwo z brewkita "Bulldog Hamer Of Thor". W tym zestawie jest torebka z chmielem (hop tea bag), która mi się przerwała i chmiel wypłynął na zewnątrz. Czy mogę dodać ten chmiel do brzeczki? Na opakowaniu próżniowym było napisane, "nie otwierać torebki" i nie jestem pewny.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Open carefully, remove tea bag (do not open it). Soak in a cup of boiling water for 10 minutes.  Add mixture including hop bag to your brew before adding yeast. Mix well, add beer yeast. Leave hop bag in brew during fermentation.

 

Czyli wychodzi na to, żeby zaparzyć.

Edited by Luksairo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz gotować moczyć 10 minut i wlać wszystko przed zadaniem drożdży - tyle, że przed rozlewaniem będziesz to musiał odfiltrować.

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, wg instrukcji mam dodać chmiel po 4 dniach fermentacji.  Tak czy siak uzyskałem odpowiedź. Dzięki za pomoc :)

 

 

Edited by Luksairo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.