Jump to content
coder

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !

Recommended Posts

Witam! Mam problem. Przygotowywałem roztwór glukozy do butelkowania 12 litrow Krika z brewkita i w między czasie robilem drugi do warzenia warki...Niestety pomyliłem naczynia i dodałem na butelkowanie litr roztworu z 500g glukozy...zamiast 90g...Czy da się jeszcze uratować to piwo? Butelkować sie nie odważę.. Co ewentualnie zrobić? Zamknąć ponownie fermentor i czekać aż drożdze przerobią ten cukier?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niezły ten brew kit. 10 dni fermentacji + tydzień cichej i masz krieka... Na co się męczyć miesiącami? Po co jakieś wiśnie dodawać?

Swoją drogą ciekawe jakie drożdże w zestawie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, właśnie warzę z ekstraktów. BA Prawdziwy dubbel.

Za 45min muszę wsyp[ać chmiel. i jest bład w instrukcji.

Dostarczono w sumie 30g chmielu Lubelski a z instrukcji wynika ze chmielę 20g 60' + 19g 70' ... to daje 39g. 

 

PYTANIE:

 

Jak wg Was powinienem podać proporcje?

Załączam błędną instrukcję.

 

PS. Mam nadzieję że dobry trafiłem wątek... z nożem na gardle :)

post-19145-0-72091800-1503083883_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie,daj tak jak masz,czyli te 10 g lubelskiego w 70 minucie. Na tym etapie idzie na aromat,lubelski nie jest jakoś wybitnie aromatyczny. Różnicy nie poczujesz.

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stawiam, że powinno być 10g lubelskiego. 0 i 9 są blisko siebie na klawiaturze, nikt by się nie bawił w liczenie chmielu aromatycznego co do grama.

 

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam . Gęsty zacier bo jakieś 2.4 litra na kg słodu . Po godzinie wygląda tak. Co dalej . Czekać tylko ile ? Zacieram na lenia 65 - 64 stopnie.

post-18375-0-13648500-1503211297_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam . Gęsty zacier bo jakieś 2.4 litra na kg słodu . Po godzinie wygląda tak. Co dalej . Czekać tylko ile ? Zacieram na lenia 65 - 64 stopnie.

A jaki zasyp?

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

10 kg pale ale . Potrzymalem jeszcze 20 minut . Później wygrzew do 77 stopni i już było dobrze. Znaczy się mam taką nadzieję ;-)

Przy takim zasypie,nie powinno tak długo się zacierać. Może termometr ci przekłamuje.

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mija druga doba jak nastawiłem na fementacje 25 litrów RIS'a 24Blg zaszczepionego gęstwą 250ml FM52.

Zrobiłem sobie też lekkiego stouta z wysłodków, 25 litrów na drożdżach S-04 zadanych bezpośrednio z saszetki "na sucho".

Oby dwa piwa stoją w jednakowych warunkach w temperaturze 16 stopni.

Problem jest taki, że RIS nie rusza, nie widać żadnych oznak fermentacji a na stoucie po kilku godzinach pojawiła się piana i teraz jest już całkiem spora czapa.

Chciałbym ratować RIS'a i zastosować piane ze stouta.

Nigdy nie stosowałem tej metody zaszczepiania, ile dać łyżek tej piany?

Dałem całą pianę z tego Dry Stouta do tego RIS'a. Okazało się to dobrą metodą zaczepiania mocnego piwa. Nawet pierwszy raz nie miałem problemów z refermentacją, Risa 24Blg po 3 tygodniach fermentacji zabutelkowałem i elegancko się nagazował, to na gęstwach miałem czasem problemy. Chyba tak będę robił, na cienkuszu po RISie wystartować saszetkę drożdży, po maks 24h mamy pełno piany, i to sruu do RISa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Butelkowales risa 24blg po 3 tygodniach? To ja chyba jestem przewrazliwiony na punkcie długości fermentacji, bo przeważnie zwykle 12 stają u mnie po 3 tygodnie.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Nawet pierwszy raz nie miałem problemów z refermentacją, Risa 24Blg po 3 tygodniach fermentacji zabutelkowałem i elegancko się nagazował

zapewne "elegancko", ale jak długo już jest w tych butelkach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Nawet pierwszy raz nie miałem problemów z refermentacją, Risa 24Blg po 3 tygodniach fermentacji zabutelkowałem i elegancko się nagazował

zapewne "elegancko", ale jak długo już jest w tych butelkach?

 

dla mnie bomba 

 

znaczy granat 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Chyba tak będę robił, na cienkuszu po RISie wystartować saszetkę drożdży, po maks 24h mamy pełno piany, i to sruu do RISa.
 

 

Nie wiem czy dobrze rozumiem, podpowiedz. RIS bedzie czekal az namnozysz drozdze na cienkuszu  :wallbash:

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Chyba tak będę robił, na cienkuszu po RISie wystartować saszetkę drożdży, po maks 24h mamy pełno piany, i to sruu do RISa.
 

 

Nie wiem czy dobrze rozumiem, podpowiedz. RIS bedzie czekal az namnozysz drozdze na cienkuszu  :wallbash:

 

 

a jak zbierze całość z cienkusza to jeszcze może zostać z niedofermentowanym, że o jest-szansa-na-zakażonym RISie nie wspomnę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobno zbieranie z góry nie grozi niedofermentowaniem, bo w brzeczce jest dość drożdży (zdaniem Pana z FM). Gorzej z tym czasem, nie zawsze w 24h szuchary się dość rozpędza.

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobno zbieranie z góry nie grozi niedofermentowaniem, bo w brzeczce jest dość drożdży (zdaniem Pana z FM). Gorzej z tym czasem, nie zawsze w 24h szuchary się dość rozpędza.

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

 

no właśnie próbowałem coś znaleźć na poparcie swoich słów bo jestem pewien że kilka razy się na taką relację w sprawozdaniach natknąłem, ale coś mi opornie idzie. wiki też nic nie mówi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ma tym szkoleniu FM podawali że zbieranie z góry w razie wysokich krążków to najlepsza metoda pozyskiwania drożdży z innego piwa, bo jest ich dużo i są w tym momencie najmocniejsze, tym że jeżeli dobrze pamiętam, to powinna być gdzieś 3 doba fermentacji.

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...