Jump to content
coder

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !

Recommended Posts

 

Ale nie wprowadzaj w blad, ze trzeba zero piatkom dwóch tygodni na przejedzenie 12blg

Nie zapominaj o kwestii temperatury zadania, temperatury fermentacji, natlenieniu, ilości zadanych grzybów oraz ich jakości i żywotności jak również czy był starter, czy było uwodnienie (i jak one przebiegły) a także o objętości warki. No i o tym, czy było zacierane na słodko, na wytrawnie czy w stylu mieszanym. Czynników jest wiele... ;)

Zapomniałeś o najważniejszym!!

-

-

----

 

 

 

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

-

-

-

o fazach księżyca

Share this post


Link to post
Share on other sites

właśnie ześrutowałem na mokro  6 kg+ 250ml wody ale za chwilę muszę wyjść i  warzyć będę wieczorem albo nawet jutro-zostawię to w dwóch miskach  przykryte ręcznikiem ,albo odkryte 

pytanie:

stanie się coś z tym do wieczora?

może się przez to np lekko zakwasić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

właśnie ześrutowałem na mokro  6 kg+ 250ml wody ale za chwilę muszę wyjść i  warzyć będę wieczorem albo nawet jutro-zostawię to w dwóch miskach  przykryte ręcznikiem ,albo odkryte 

pytanie:

stanie się coś z tym do wieczora?

może się przez to np lekko zakwasić?

 

250ml wody na 6kg to nie dużo spokojnie możesz zostawić do jutra nic się nie stanie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz sprawdzić pH już w czasie zacierania, jeśli nawet wyjdzie pH=5,4-5,8 to nawet lepiej. Jeśli normalnie dodajesz jakiegoś kwasu do zakwaszania zacieru to dodaj tylko tyle żeby wyrównać do pożądanego pH. Podczas gotowania i tak powinieneś wybić wszystkie bakterie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Część, jak bretty zjadły mi 12blg do 2blg to mogę butelkować czy mam czekać aż zejdą do 0blg? Z góry dzięki za odpowiedzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

chodzi o to czy bretty zawsze zjadają do 0?

ale wiesz, że to mityczne "0" to zero pozorne? ;)

 

Cóż, szczerze mówiąc nie znam tematu.

 

 

sprawdź blg  jutro,pojutrze i za 3 dni 

Jak brety to raczej "sprawdź blg dzisiaj i za miesiąc"

 

Piwko nastawiłem miesiąc temu a trzeba zwalniać tanki bo kolejka jest długa. Czy jak w tydzień się nie ruszy to można butelkować, czy strach? To moje pierwsze piwko na brettach ale czytałem że fermentacja trwa średnio 3tyg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Cóż, szczerze mówiąc nie znam tematu.

Rzecz w tym, że to co mierzymy to ekstrakt pozorny bo alkohol przekłamuje wskazania, a więc wskazanie 0 to nie zero ekstraktu.

Tobie pewnie jednak chodziło o to czy brety zjedzą wszystkie cukry?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

They say 90% done in 2 weeks, and final 10% takes 8 weeks. My experience has been all over the map; fast, slow, done at 2 weeks, and continued for 3 months.

 

In my experience Brett will get 90% done then drop a point a month

http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=309462

 

EDIT:

 

Dzięki za rozjaśnienie tematu, w takim razie piwko leci na długą cichą. 

 

 

 

Chociaż z tego co widzę themadfermentationist butelkuje po ok miesiącu. Najwyżej butelkuj i sprawdzaj nagazowanie w butelkach ;)

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Cóż, szczerze mówiąc nie znam tematu.

Rzecz w tym, że to co mierzymy to ekstrakt pozorny bo alkohol przekłamuje wskazania, a więc wskazanie 0 to nie zero ekstraktu.

Tobie pewnie jednak chodziło o to czy brety zjedzą wszystkie cukry?

 

Ok, rozumiem. Chodziło mi o cukry bo słyszałem że bretty czyszczą wszystko, łącznie z laktozą i takie piwa są "wytrawne do kości".

 

 

 

They say 90% done in 2 weeks, and final 10% takes 8 weeks. My experience has been all over the map; fast, slow, done at 2 weeks, and continued for 3 months.

 

In my experience Brett will get 90% done then drop a point a month

http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=309462

 

Dzięki za rozjaśnienie tematu, w takim razie piwko leci na długą cichą. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma to jak zabrać się za takie piwo, nic nie czytając o fermentacji, pracy drożdży i o samym piwie... :) Powodzenia życzę i lepiej się do edukuj bo sobie granatów narobisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam prosbe obliczy ktos ile trzeba swiezej gestwy na 25 litrow pilsa?

 

Jeżeli stylowy około 12 plato to, a gęstwa jest bardzo świeża to 200 ml.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uh zapomnialem o najwazniejszym 12

Edit. Dzieki, gestwe zaraz zbiore :-)

Edited by zepu

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Na pewno tak zrobię ale bardziej mi chodzi o to czy bretty zawsze zjadają do 0?

Bretty nie zawsze zjadają do zera, a jeśli fermentacja to 100% brett to właściwie nigdy tego nie robią.

Dodatkowo przy fermentacji 100% brett, czasami potrafią się po prostu zatrzymać i odfermentować płycej niż zwykłe drożdże.

W większości piw o niezbyt wysokim ekstrakcie 12-15(czy 16) przy fermentacji 100% brett wystarczyło im 6-8 tygodni na zakończenie roboty, ale np. przy brett saisonie okazało się, że po fermentacji bretty nie podjęły się refermentacji i przez prawie rok nie ruszyły cukru do refermentacji, dopiero tej jesieni, gdy wyciągałem butelkę z piwnicy w celu zakażenia innego piwa zaskoczyło mnie nagłe mocne nagazowanie butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiatajcie. Miałem dziś butelkować malinowe z resztek i dwa dni temu wstawiłem je do lodówki aby wszystko opało. Niestety w lodówce coś nawaliło i komora chłodząca w dwa dni zmroziła mi fermentor z 12 l piwa. Czy po rozmrożeniu coś z tego piwa jeszcze będzie i czy refermentacja ruszy, czy może dodać świeżych drożdży i jeśli tak to w jakiej ilości?

Edited by hotmas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem dokładnie to samo. Lagerowałem sobie lagera wiedeńskiego a on mi zamarzł!    :P

Czekałem dobę po wyjęciu z lodówki żeby rozlać.

Nagazowało się bez żadnego problemu i w normalnym czasie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy zakrętka fermentacyjna od słoika, zalana wodą powinna bulkać?

To nie żart, kontroluję fermentację na odległość i mam obawę, że słoik może wylecieć w kosmos.

Edited by kowalczyka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...