Jump to content
coder

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !

Recommended Posts

Cześć, właśnie fermentuje mi się Barleywine od niedzieli. Trzymam fermentor w skrzyni, temperatura brzeczki skoczyła mi do 21C. Teraz w skrzyni jest 14C ale temp. brzeczki dalej ma 21C. Czy piwo wyjdzie za bardzo estrowe? Postarać się jeszcze schłodzić?

To malo informacji. Np. Jakie drozdze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

21 to jeszcze nie jakaś wielka tragedia, ale mógłbyś trochę zejść chociaż na te 17-18 stopni. Przy czym nie za gwałtowanie żeby nie rozleniwić drożdży i nie zatrzymać fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie się bałem zatrzymania fermentacji. Wrzuciłem wszystkie wkłady z zamrażalnika i temp. powoli opada około 1C na 3 godziny. W skrzyni mam teraz 12C :)

Edited by PiotrM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie. Taka sprawa mała, obecne piwo które warze odfermentowało do odpowiedniego BLG po burzliwej. Przyszedł czas zlania na cichą a tu niespodzianka... w fermentorze dalej po powierzchni pływa czapa drożdżowa. I pytanie teraz co poradzić?? Odstawić jeszcze na dwa dni (fermentowało na burzliwej 8 dni) czy nie patrzyć na nią i zlewać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze - czapa z drożdży czasami zostaje, np. przy US-05 to częste zjawisko. Po drugie - zadaj sobie pytanie czy w ogóle potrzebujesz zlewać znad drożdży, ma to sens jedynie jeśli chcesz chmielić na zimno, a będziesz zbierał gęstwę (lub jeśli piwo ma czekać długo w wiadrze na rozlew, przez długo mam na myśli z 6+ tygodni przynajmniej). Po trzecie i najważniejsze - zlewanie znad drożdży po 8 dniach to proszenie się o wady w piwie, więc tak czy siak póki co zostaw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za pomoc, na przyszłość będę pamiętał o możliwych wadach. Dobrze wiedzieć o tej czapie. I potrzebuje zlać bo będę dodawał owoców.

Edited by wasyli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie. Taka sprawa mała, obecne piwo które warze odfermentowało do odpowiedniego BLG po burzliwej. Przyszedł czas zlania na cichą a tu niespodzianka... w fermentorze dalej po powierzchni pływa czapa drożdżowa. I pytanie teraz co poradzić?? Odstawić jeszcze na dwa dni (fermentowało na burzliwej 8 dni) czy nie patrzyć na nią i zlewać?

Odstawić jeszcze na 6 dni, chyba że to piwo 15+Blg to nawet na 13 dni.

 

Jak chcesz mieć wadliwe piwo z dodatkiem owoców to zlewaj teraz.

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, musiałem edytować post, ponieważ rozwiałem wątpliwości co do kropeczek na pierwszych dwóch zdjęciach. Prosiłbym o radę czy pęcherzyk powietrza widoczny na zdjęciu trzecim 'z ręki' całkowicie dyskwalifikuje butelkę?

post-16860-0-56377200-1477573838_thumb.jpg

post-16860-0-87836400-1477573850_thumb.jpg

post-16860-0-18077300-1477573878_thumb.jpg

Edited by AreS

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Witam, musiałem edytować post, ponieważ rozwiałem wątpliwości co do kropeczek na pierwszych dwóch zdjęciach. Prosiłbym o radę czy pęcherzyk powietrza widoczny na zdjęciu trzecim 'z ręki' całkowicie dyskwalifikuje butelkę?

A ja bym wyrzucił. Jedna butelka tylko. Jeżeli szkło ma jakąś wadę i zrobi się przez przypadek granat to w najlepszym razie strzeli w skrzynce. W najgorszym jak go weźmiesz do ręki. Po co ryzykować dla jednej podejrzanej butelki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem w trakcie warzenia APA(12 blg, ok 26 l brzeczki) i zastanawiam się co będzie jak zadam brzeczkę do całości gęstwy, której zebrało się w fermentorze ok 1 l? Czy mogą wyjść niepożądane posmaki? Lepiej dodać do piwa tylko 300 ml gęstwy jak mówi książka a resztę wylać?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy mogą wyjść niepożądane posmaki? Lepiej dodać do piwa tylko 300 ml gęstwy jak mówi książka a resztę wylać?

Lepiej się lepiej przygotować teoretycznie do warzenia :D

A jak już wiedzy nie masz do zadaj tyle ile trzeba, a nie całość "bo tak". ;)   Więcej nie piszę bo pewnie i tak masz masz czasu na czytanie :(

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Lepiej dodać do piwa tylko 300 ml gęstwy jak mówi książka a resztę wylać?

Do 12stki 26l nawet 300ml to będzie zdecydowanie za dużo.

Dzieki za odpowiedzi. Kilka warek zrobiłem tak, że wlalem schołodzą brzeczkę do gęstwy a zazwyczaj bylo jej sporo. Teraz sie poprawię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie wyspałem chmiele na cichą (IPA16blg), coś mnie zamroczylo i wyspałem 200g!!! (100g Citra i 100g Mosaic).

Co czynić teraz?

1 łowić puki pływają po powierzchni?

2 zostawić będzie dobre (osad chmiel owy wykorzystać pod koniec gotowania w następnym mocno chmielonym piwie)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostawić, będzie ładnie dawało po nozdrzach. Ja bym już tego ponownie nie wykorzystał, nie wiem co miałyby dać takie chmieliny pod koniec gotowania? Trawiastość?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Czy mogą wyjść niepożądane posmaki?

Mogą i wyjdą.
Mogą, czy wyjdą? Tego nawet księga ulicy nie wie.

 

Skutki jakie moze za soba zadanie zbyt duzej ilosci gestwy to miedzy innymi:

- płaski profil

- nie dofermentowanie

- wyzsze alkohole

- nie klarowne piwo

- autoliza

- szybki i gwałtowny start

...

 

Można robić wszystko - byle z glowa i w miare swiadomie, a na pewno z gotowoscia na konsekwencje.

 

PS> może nie znaczy że tak będzie. W większości wypadków efekt jest zadowalający, czy zauważalny? Pasowało by test zrobić

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...