Jump to content
coder

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !

Recommended Posts

Dobra, po gotowaniu mam 10 litrów brzeczki o wartości 17 Blg,totalnie już zgłupiałem. Brzeczka chłodzi się w wannie.

 

Poradźcie proszę jak to rozcieńczyć teraz aby uzyskać te 12Blg. Ile mam dolać wody (i o jakiej temperaturze?), czy jest jakiś przelicznik na to ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

co to jest za wzór ?

10 (litrów) * 17 Blg/ 12 Blg(oczekiwane, tak?)

 

wychodzi 14.61 litra- 10 litrów jakie mam, tak ?

 

A w jakiej temperaturze ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprościej: Blg razy objętość = const. 17blg * 10 litrów ≈ 12 blg * 14 litrów ≈ 11 blg * 15,5 litrów

 

Tylko coś mi się nie zgadza, cukier ci zniknął w gotowaniu. Jeśli nie wykipiał ani nic, to to nie powinno być możliwe, powinieneś mieć 19 a nie 15,5 przy 11 blg. Próbkę ochłodziłeś do pomiaru? Bo jak nie, to masz zaniżony ekstrakt po prostu. Mierzyć trzeba zawsze w 20 stopniach, chyba że twój aerometr ma napisaną inną wartość. Albo refraktometrem z korektą temp.

Edited by Mołot

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ok, mam ok 19 litrów brzeczki o wartości 11 Blg, co robić dalej

 

Wyparowało Ci 9 litrów ??? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie wyparowało 9 litrów. Fakt, zacierałem w garze 50 l, ale żeby aż tyle ?

 

 

 

Próbkę ochłodziłeś do pomiaru? Bo jak nie, to masz zaniżony ekstrakt po prostu.

 

Zapomniałem ochłodzić do 20st :/

 

Najprościej: Blg razy objętość = const. 17blg * 10 litrów ≈ 12 blg * 14 litrów ≈ 11 blg * 15,5 litrów

 

tego nie kumam totalnie :/ 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jeszcze prościej:

5l x 10blg = 10l x 5blg czyli iloraz zawsze 50. Kumasz?  ;)

Może być również 2l x 25blg lub 50l x 1 blg, itd...

Edited by ASadam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blg to informacja o zawartości "niewody" w brzeczce. Ilość blg razy ilość roztworu nie zmienia się gdy odparowujesz lub gdy dolewasz wody. Miałeś 11 blg * 19 litrów = 209 "jednostek" rzeczy innych niż woda. I o ile nie dosłodzisz albo nie wylejesz, to to się nie może zmienić. 209 i już. By mieć z tego 12 blg, dzielisz te "jednostki" przez 12 i już. To daje 17,4 litra.

 

Teraz, po gotowaniu mówisz że masz 10 litrów * 17 blg czyli 170 "jednostek"... Dużo mniej niż powinno być. Coś się ostro nie zgadza.

Edited by Mołot

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, po gotowaniu mówisz że masz 10 litrów * 17 blg czyli 170 "jednostek"... Dużo mniej niż powinno być. Coś się ostro nie zgadza.

 

Bardzo się nie zgadza :/ Idąc tym tropem wyszło 14,16 litra - 10 litrów brzeczki jakiej mam, czyli muszę dolać 4 litry, tak jak sugerował Bart3q. 

 

Chyba wszystko się posypało w momencie zacierania, powinienem może zrobić przelicznik 3,5 litra wody na 1 kg słodu.

Edited by LukaszU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie. Przede wszystkim musisz schłodzić próbkę i sprawdzić ile blg ci wychodzi. Ibjeśli nie w okolicach 21, to musisz ustalić ile litrów masz, i ile blg, oraz który pomiar spartoliłeś. Bo jak nie wiesz kiedy źle mierzysz i co masz w garze, to możesz tylko zgadywać. Chyba, że po drodze dużo wykipiało albo wylałeś?

 

Zacieranie nie ma tu nic do rzeczy. Przed albo po warzeniu coś źle zmierzyłeś, i tyle. Albo wylałeś w trakcie. Albo przypaliłeś i cukier został jako spalenizna w garze. Albo jeszcze co innego ale z procesem zacierania nie ma to związku.

Edited by Mołot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc tak: mam 10 litrów brzeczki. Wystudziłem próbkę do 20-22 stopni i wskazuje ona na 19 Blg. Są to najbardziej aktualne dane. 

Błąd zrobiłem przy pierwszym pomiarze w czasie wysładzania, wtedy nie wystudziłem próbki.

 

Co można z tym zrobić ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

10 * 19 = 190 j. OK. Bliżej tej ilości cukrów jaką przed gotowaniem deklarowałeś. W granicach błędu. To daje między 16 a 17,5 litra brzeczki 12 blg. Zależy któremu z pomiarów bardziej ufasz. Jeśli tak samo, to lej do 16, lepsze ciut za mocne od sikacza ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też tak uważam, wleję do 16 litrów :)

Czy mógłbyś mi tylko powiedzieć w jakiej temp. powinna być dolewana woda ?

 

Widzisz, pierwsza warka i przytrafiło mi się wszystko to czego się bałem w wysładzaniu. Jednak już wiem gdzie popełniłem błąd i już drugi raz tego tak nie zrobię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli nie ma drożdży w brzeczce, to dolewana woda powinna mieć tak od 0 do 100 stopni, inaczej może być ciężko... ;)

 

Woda ma być sterylna (gotowana lub ew z butelki jak ufasz) i tyle. Dopiero drożdże wymagają konkretnych temperatur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobre :) Wlewam zatem 6 litrów, mam właśnie zagotowane. Potem do 20 st na drożdże.

 

Dzięki Ci ogromne za poświęcony czas i uwagę !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam gęstwę z Pale Ale 17°Blg (pierwsze pokolenie), teraz robię PA 11°Blg. Wprawdzie zaleca się używać gęstwy ze słabszych do mocniejszych piw, ale jak zadam odwrotnie, to stanie się coś przerażającego czy będzie dobrze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem z filtracją żytniego, już 3 raz wracam zacier do gara, temperatura ponad 80stopni, mieszanie, nacinanie nożem nie pomaga,  filtrator z oplotu. 

 

Jakieś pomysły? 

 

 

Słody:
4 kg - Pils
2 kg - słód żytni
0,5 kg - jasny karamelowy
30 g - czekoladowy

0,8kg płatki żytnie błyskawiczne

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Problem z filtracją żytniego, już 3 raz wracam zacier do gara
 

 

Dolej wody do wysładzania ile zmieścisz w garze i kadzi filtracyjnej, całość podgrzej do 90 stopni i wtedy próbuj filtrować...

Edited by jaras

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź czy termometr Cie nie oszukuje i czy rzeczywiście jest te 80°C, ewentualnie podnieś jeszcze wyżej tudzież wysładzaj wrzątkiem.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żyto jest lepkie :|

 

Jak masz druciaki, w sensie takie stalowe zmywaki, albo po prostu watę stalową, to warstwa jej na oplocie może pomóc. Jak nie pomoże (albo nie masz) - na ten przykład moje miodowe niepiwo też się nie dało odfiltrować za bardzo, "filtrowałem" w zasadzie na sitku, i to grubym, a teraz jest niemal idealnie klarowne. Część się wytrąciła w chmieleniu, co zostało opadło podczas fermentacji. Nie jest to dobra technika, ale jak nikt nie wymyśli niczego lepszego, to możesz spróbować, tragedii nie powinno być.

Edited by Mołot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra to podgrzewam do 90stopni  

 

Dwa termometry to samo pokazują. 

edit a jednak mam termometr z sonda z ikei i się musiała woda dostać bo świruje. 

Edited by -julian-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...