Jump to content
coder

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !

Recommended Posts

Reguła jest raczej taka, że im wyższy baling tym fermentacja intensywniejsza. Na przyszłość polecam tzw. "blow-off tube".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reguła jest raczej taka, że im wyższy baling tym fermentacja intensywniejsza. Na przyszłość polecam tzw. "blow-off tube".

a skąd taka reguła?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po prostu to była gęstwa po Belgian Dark Strong (a w nim po Belgian Pale) i producent ostrzegał, że drożdże mogą być zmęczone i takiego Blg nie ruszyć. Zabrakło mi doświadczenia by ogarnąć, że to raczej on-off jest i jeśli ruszą w ogóle, to szybko. Na dodatek piwo o prawie tym samym ekstrakcie i na analogicznym szczepie ruszało mi powoli, rozbujało się w 2 doby a nie kilka godzin. Inne moje mocniejsze o dziwo podobnie.

No dobra, ale za to to opierniczać mnie można w zapiskach czy coś. Kwestia kluczowa: za te 8h jak wrócę z roboty to co ja mam z tym zrobić? Rozlać na dwa? Czy jak?

 

Zdjęcia z "akcji ratunkowej":

 

 
 
Edited by Mołot

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kwestia kluczowa: za te 8h jak wrócę z roboty to co ja mam z tym zrobić? Rozlać na dwa? Czy jak?

Wróżenie z fusów - nie wiadomo co będzie za 8h. Ja bym jednak postępował zgodnie z zasadą, aby nie dłubać w fermentującym piwie... obstawiam jednak, że większej piany to już z tego nie będzie :P

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Infekcja pojawiła się po zlaniu na cichą (przez wyparzoną rurkę) do wyparzonego i potraktowanego Oxy fermentatora.

Ja bym zaczął od wyeliminowania zlewania na cichą. Cichą fermentację możesz spokojnie robić w tym samym fermentorze co burzliwą. Kup też świeże wiadra, nie są bardzo drogie, wężyki też do wymiany.

 

Ale faktycznie, jakbym miał 4 infekcje z rzędu to też bym się załamał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ja bym zaczął od wyeliminowania zlewania na cichą.
 

 

24 warki za mną , wszystkie wiadra posiadam z kranikami i większość piw przelewam na cichą . Jak dotąd żadne moje piwo nie miało infekcji. 

W tym przypadku albo dokładna dezynfekcja całego sprzętu albo wymiana na nowy,ja  jednak próbowałbym dezynfekcji . Poczytaj o tym, było mnóstwo tematów jak to przeprowadzić . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

 

Jest problem. Pływają mi jakieś dziwne farfocle w refermentowanym właśnie piwie. Jest to 3 dzień od zabutelkowania. Piwo przy zlewaniu do butelek było bardzo mętne a teraz wygląda na to, że się klaruje ale tego osadu jest naprawdę sporo. Chmielone na zimno było ale później filtrowałem przez pończoszkę. Fermentacja przebiegła prawidłowo i nie spieszyłem się ze zlewaniem( do butelek poszło po 17 dniach w tym 8 dni cichej) i ogólnie zastanawiałem się czy zlewać w obawie przed infekcją ale jak spróbowałem to żadnych obcych posmaków nie było i aromat też bardzo fajny. Zacierałem jednotemperaturowo (67-68°C) i próba jodowa też była ok. Drożdże Notinghamy.

 

Ma ktoś pomysł co to może być? I czy się bać czy nie?   (w linku zdjęcie)

 

https://www.flickr.com/photos/132664854@N08/16984483710"

 

Pozdrawiam.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Zdjęcia nie widać bo trzeba się logować.

 

Ano niestety trzeba, więc pewnie nikt tam nawet nie zajrzy. Imgur lub forumowa galeria Twoim przyjacielem kolego bobobotak...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam się z przedmówcą, moje ryżowe na US-05 miało podobnie. Tylko jakby mniej? Ale ono dostało 2 tygodnie burzliwej i 2 cichej. Czekaj i się nie spinaj :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zlewałem stouta 12blg 26l drożdże s 04 

 

Tak wygląda gęstwa, ma takie śmieszne kraterki, bardzo zwarta , było jej około 1l, nie zmieściło się wszystko do słoika. 

Piwo w smaku chyba ok, 

Chcę tym zaszczepić stouta 16blg raczej wszystko ok, ale chcę się upewnić. 

Jak ok to ile dodać na 24l, zebrać to z góry około 0,5l i resztę wywalić. 

W planach mam jeszcze mocniejszego stouta, myślę zebrać świeżą gęstwe właśnie z tego co będę dzisiaj zaszczepiał. 

post-11923-0-63044900-1429296822_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda podobnie do tej, co zbierałem z kawowego. W kwestii ile to się nie wypowiem, ale resztę trzymaj w chłodzie na wypadek, jakby było za mało ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy brzeczka nowego stouta już czeka na drożdże i chcesz ten czas jak najbardziej skrócić, czy też gęstwa jeszcze trochę poleży i pytanie nie nadaje się do tematu Ostry dyżur?

 

w kwestii samej odpowiedzi - wygląda jak najbardziej prawidłowo. jak piwo nie smakuje dziwnie i gęstwa nie pachnie źle to jest ok. ja bym to trochę odstał w chłodzie, przed zadaniem zlał płyn z góry, lekko zakręcił słoikiem i zadał to, co da radę samo wypłynąć ze słoja.

Edited by jaras

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałem użyć gęstwy po US-05 do kolejnego piwa, ale skaziła się, mogę użyć drożdży winnych i fermentować w ich optymalnej temperaturze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie. Napój alkoholowy ci wyjdzie, ale raczej nie będzie z tego dobrego piwa. Za głęboko odfermentuje. Jeśli brzeczka już czeka, wyjmij suche z zspasu. Albo szukaj w okolicy. Jeśli nie czeka, to nie jest to na ostry dyżur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem w trakcie wysładzania, w zapasie mam M10 Workhorse, nadadzą się? Robię ryżową IPA, 14 Plato.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Molot winne wcale mocniej nie odrefmentowuja.

http://www.piwo.org/topic/666-badania-nad-fermentacja-brzeczki-piwnej-roznymi-rodzajami-drozdzy/

 

Awaryjnie można ich użyć, ale będzie czuć inne aromaty i smaki w piwie.

najlepiej użyj tych m10

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem w trakcie wysładzania, w zapasie mam M10 Workhorse, nadadzą się? Robię ryżową IPA, 14 Plato.

 

M10 to bardzo fajne drożdże - miałem eleganckie efekty na nich fermentując w 12-14C :) W niskich temperaturach dadzą Ci bardzo fajny, czysty profil - zakładam, że używając US-05 Twój cel był właśnie taki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyznam, że to piwo szykuje się na niewypał, chciałem zrobić ryżowca, bardzo jasnego i coś mnie podkusiło, żeby dosypać płatków z ryżu brązowego i brzeczka jest ciemnobursztynowa (200 g tych płatków na prawie 6 kilo zasypu). Wysładzanie idzie topornie (0,5 kg pszenicznego i tyle samo zwykłych płatków ryżowych). Co do drożdży to miałem taką gęstwę bo mi pasują do IPA, wczoraj jeszcze była dobra, a dziś padaka. Brak mi cierpliwości do tego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...