Jump to content
coder

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !

Recommended Posts

Pachnie całkiem przyjemnie, czuć cytrusy (Galaxy cascade moouteka) jedynie te "nitki" mnie przetazily. Zlalem już do butelek pozostaje czekać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no te niteczki wyglądają jak ze zwartego tego kożuszka który widać, może to być jakiś tlenowiec jak pisałeś, ale mimo wszystko chyba dobrze było by to zabutelkować. ewentualnie później odwrócić butelki. 

Z całym szacunkiem, ale z takim "bogatym" doświadczeniem to lepiej dać sobie na wstrzymanie i nie wypowiadać się w ogóle w temacie, niż robić z siebie wszechwiedzącego, który tak naprawdę nie wie nic...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie robię z siebie wszechwiedzącego, ale dobrze, że ty wszystko wiesz i pomogłeś w temacie.  

Więc nie pisz już i nie zaśmiecajmy tematu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

ewentualnie później odwrócić butelki.

 

Czyżby jakieś lekkie naleciałości winiarskie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie filtruje porterowe monstrum (28 Blg przedniej). Strasznie wolno idzie filtracja, a właściwie ciurka. Filtruję na dwa fermentory węzykami z oplotu. Ktoś może mi podpowiedzieć co jest nie tak? Kraników na max nie otwierałem, złoże filtracyjne układało się dobre 25 min. Wdzięczny będe za szybka pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłeś mashout ? Przy takiej gęstości należy podgrzać zacier do tych 78 stopni . Spróbuj ponacinać nożem złoże, jeśli to nie pomoże to raczej od nowa .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, zrobiłem wygrzew, złoże wziąłem juz nawet powywracałem łygą i dupa. Więc chyba faktycznie jeszcze raz będzie trzeba grzać

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli jest tak źle i jak lecisz na dwa fermentory to dodaj wodę do wysładzania już teraz, co by zmniejszyć lepkość. warto byłoby dodać wodę tak, by całość po przemieszaniu osiągnęła te 70 stopni co najmniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juz tak zrobilem, złoże się układa, wygrzew zrobiłem do 76 st. Całość jest ładna płynna więc powinno wszystko gładko się przefiltrować. Za chwilę puszczam brzeczkę przednią i zdam relację. Dzięki za pomoc i wesołych jajek! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, potrzebna mi Wasza pomoc. 

 

Otóż - mam infekcję. (widoczna na zdjęciach - przepraszam za jakość, ale robiłem kartoflem).

 

piwo to zacierane na pilzneńskim i monachijskim, drożdże S-33. Chmielone Citrą, i Sybillą, w tym także w trakcie schładzania. Inne dodatki to herbata i kolendra. 

 

Infekcja pojawiła się po zlaniu na cichą (przez wyparzoną rurkę) do wyparzonego i potraktowanego Oxy fermentatora. Kraniki i uszczelki również były przed zlaniem wyparzone.

 

A oto mój problem -

- czy jest sens jeszcze ratować to co na zdjęciach? Jeśli tak, to co sugerujecie?

- to 4 z kolei warka, która ma infekcję i powoli bierze mnie najzwyklejsza w świecie jasna cholera. Nawet piwo z brewkita złapało jakiegoś syfa. Prawdopodobnie coś wlazło mi w fermentatory i nie chce wyleźć. Inna opcja to to, że coś po domu fruwa w powietrzu.

 

Jak wysterylizować fermentatory tak, aby mieć względną pewność, że nic się w nich nie gnieździ? Rozważałem już m.in. zakup lampy sterylizującej UVC, potraktowanie wiader wodorotlenkiem sodu a nawet wykąpanie wszystkich domowników w pirosiarczynie (desperate times call for desperate measures...)

 

Jakieś sugestie?

 

 

post-8755-0-18158600-1428336949_thumb.jpg

post-8755-0-15487800-1428337010_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

a masz pomysł na to, co zrobić z tym piwem? Kanał, czy bawić się w ratowanie?
W dziale infekcja wpisz ze swoich notatek co robiłeś, tam uzyskasz odpowiedź. Wygląda fatalnie :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

a masz pomysł na to, co zrobić z tym piwem? Kanał, czy bawić się w ratowanie?
W dziale infekcja wpisz ze swoich notatek co robiłeś, tam uzyskasz odpowiedź. Wygląda fatalnie :(

 

czyli kicha... Przepraszam, Belgijskie Sour Ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomocy, za dużo piany!

 

Nastawiłem 24 Blg. Niestety wyszło mi go 24 litry. Do tego poszedł litr gęstwy FM26. O 5:30 piana doszła do pokrywy, zatkała otwór i idstrzeliło pokrywę. Rurki nie było! Fermentor podwyższyłem o ok 25 cm kominkiem z folii alu. Piana już dochodzi do szczytu. Za 45min muszę wyjść do roboty. Co robić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, to chyba jedyna opcja. Piana poszła do wyparzonego słoja, najwyżej trafi nazad do fermentora, bo wygląda zdrowo. Ewentualnie w kanał. Się zobaczy. Komin na fermentorze na razie zostaje. Tak na wszelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Piana poszła do wyparzonego słoja, najwyżej trafi nazad do fermentora, bo wygląda zdrowo.

Tego raczej nie ma sensu robić, tak na zdrowy rozsądek... wystarczająca ilość drożdży nadal jest w środku, a tak ryzykujesz tylko infekcję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem na myśli że jeśli fermentacja mi stanie, a w słoju będę miał gęstwę z lodówki. Btw odbierałem pianę już 3 razy... Fermentor stoi na zapasowej pokrywie, ta na szmacie, komin wzmocniony stretchem a ja idę do roboty licząc na cud :/ a ponoć mocne piwa ruszają powoli... Damn, rozlałbym na dwa jakbym się spodziewał :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

A gdzie wyczytałeś że mocne piwa startują powoli? Właśnie dużo osób opisuje bardzo  burzliwą fermentację w nich, przez co też potrafi mocno skoczyć temperatura takiego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...