Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie na S-04 gęstwie w 13-14 stopniach w dwa tygodnie zeszło do około 11blg z 27blg, nie powiem jak wygląda sprawa teraz bo nie mam dostępu do wiadra pewnie do soboty, napowietrzane mieszaniem. Możliwe, że u mnie jest to niejako zasługą użycia gęstwy, a nie suchych drożdży?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak to nic nie da, dodaj jakiś żarłocznych drożdży np. belgijskich.

To Danstar Nottingam nie są wystarczająco żarłoczne?

One powinny mieć dopisek Stosujesz na własne ryzyko. Chyba żadne inne drożdże nie są tak nieprzewidywalne jak te właśnie. Ale 3 saszetki trefne ? :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak to nic nie da, dodaj jakiś żarłocznych drożdży np. belgijskich.

To Danstar Nottingam nie są wystarczająco żarłoczne?

One powinny mieć dopisek Stosujesz na własne ryzyko. Chyba żadne inne drożdże nie są tak nieprzewidywalne jak te właśnie. Ale 3 saszetki trefne ? :/

 

No ja też jestem trochę zaskoczony, mój 25* na 2 saszetkach T-58 (które mają się nijak do tego co wyczyniają Nottinghamy) uwodnionych, ale bez startera, zjechało do 8* bez problemu i bez żadnego machania fermentorem.

 

Może to głupie pytanie - ale 16* mierzone było spławikiem, czy refraktometrem?

 

Zarzucenie tego na gęstwę po stoucie brzmi sensownie, ale pytanie czemu nie odfermentował samodzielnie. Bardzo burzliwie fermentował, czy był dość spokojny?

 

M.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja ruszyła bardzo gwałtownie i trwałe może 5 dni i ucichła. Po kolejnym tygodniu mierze ekstrakt i jest 16 Blg czyli trochę dużo, zakładałem że spadnie przynajmniej do 9-10. Mierzone 3 razy w odstępie 5 dni. Nic nie spada.

Generalnie mocniejsze trunki miodosytnicy i winiarze radzą fermentować wolniej (w niższej temperaturze) bo wtedy drożdż rodzi się silny i odporny, a jak im odpieprzyło, w 5 dni gwałtownie "naruchały" słabej biomasy to i padły biedne od nadmiaru wódy zanim dojadły do końca. Kolega pisze że już jakiś czas piwowarzy, ale może gdzieś się błędu nie ustrzegł i zdradziłby zasyp, schemat zacierania, to i lepiej będzie pomagać...

 

Nie wiem kiedy będziesz miał tę gęstwę awaryjną, ale może do tego czasu odbierz trochę risa, zadaj chociażby piekarniczymi, wstaw do ciepłego i zobacz czy ruszą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

odpowiadając na pytania:

pomiary robione refraktometrem (podane przeze mnie wartości są już po przeliczeniu)

 

zacierane było dość prosto 65* przez 90 min., 72* przez 30 min. dodane palone i 78 przez 10 min

 

Zasypu dokładnie teraz nie pamiętam, a notatki w domu (szło to jakoś tak):

5 kg pilzeński

1 kg monachijski

1 kg wiedeński

1 kg pszeniczny

1 kg Karmelowy

1 kg płatków żytnich i owsianych (po pół)

 

palonych słodów koło 2 kg, może więcej proporcji nie pamiętam teraz (jęczmień palony, pszenica palona, czekoladowy ciemny, barwiący )

 

Gęstwę z stouta czekoladowego powinienem mieć jakoś w czwartek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pomiary robione refraktometrem (podane przeze mnie wartości są już po przeliczeniu)

Ale po przeliczeniu brix->plato, czy po korekcie odczytu dla piwa po fermentacji?

według kalkulatora i to i to - jak dotąd wszystko się zgadzało z innymi piwami

 

ale podaje bez korekty, nastawna było 28,1* brixta, pomiar wczorajszy bez zmian od kilku dni 17*

Edytowane przez Geladin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podrzuć odczyt bez przeliczenia + ekstrakt początkowy :)

Ma 30 warek na koncie, chyba zna podstawy.

 

Nie kwestionuję, w żadnym razie. Sam się jednak ostatnio złapałem na głupiej pomyłce przy liczeniu, którą parokrotnie powielałem drapiąc się po łbie. Ot, chcę pomóc :)

 

pomiary robione refraktometrem (podane przeze mnie wartości są już po przeliczeniu)

Ale po przeliczeniu brix->plato, czy po korekcie odczytu dla piwa po fermentacji?

ale podaje bez korekty, nastawna było 28,1* brixta, pomiar wczorajszy bez zmian od kilku dni 17*

 

BrewTarget przy WRI 1.04 przy odczycie 28.1 Brix i 17 Brix daje mi FG 1.036, czyli 9.5* Plato.

NorthernBrewer tak samo: http://www.northernbrewer.com/refractometer-calculator/

 

a to sugerowałoby już bardzo ładne odfermentowanie.

 

teraz pytanie, kto popełnia błąd - Ty, czy ja :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a skąd jesteś? może jest gdzieś w okolicy ktoś kto może Cię wesprzeć gęstwą jakąś? ja skłaniam się ku temu co pisał Jaras

Generalnie mocniejsze trunki miodosytnicy i winiarze radzą fermentować wolniej (w niższej temperaturze) bo wtedy drożdż rodzi się silny i odporny

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BrewTarget przy WRI 1.04 przy odczycie 28.1 Brix i 17 Brix daje mi FG 1.036, czyli 9.5* Plato.

NorthernBrewer tak samo: http://www.northernb...ter-calculator/

a to sugerowałoby już bardzo ładne odfermentowanie.

teraz pytanie, kto popełnia błąd - Ty, czy ja :D

No wg. tego niestety wygląda na twój błąd, wklepałem w linku którym podałeś wychodzi 8,5 plato nawet... Nie wiem czy coś jest tam nie pochrzanione, wpisałem też w apkę na androida wychodzi jak byk 16 plato ;)

 

Ja też bym stawiał na to, że mimo trzech saszetek drożdży fermentacja zaszła bardzo gwałtownie i to ubiło drożdże, albo Nottinghamy nie są tak odporne na alko jak to piszą producenci ;)

post-3297-0-35680000-1418665430_thumb.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Und Ty korzystasz z refraktometru i nie wiesz jak go przeliczać.. Myślisz że przy tych kilku % alk to przekłamanie refraktometru to byłoby tylko tyle ile pi razy oko wynika z podzielenia brix przez 1,04 czyli przeliczenia na plato? Nawet w Twoich notatkach przy słabszych piwach są większe przekłamania, pierwszy przykład z brzegu:

http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__880#entry311524 i ponad 5 stopni przekłamania.

 

Piwo ma 1.037 co daje ok 9 blg. Wg mnie jest po fermentacji.

 

post-5920-0-57193600-1418666037_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No wg. tego niestety wygląda na twój błąd, wklepałem w linku którym podałeś wychodzi 8,5 plato nawet... Nie wiem czy coś jest tam nie pochrzanione, wpisałem też w apkę na androida wychodzi jak byk 16 plato ;)

 

Arkusz, którego zrzuty ekranu pokazujesz, używa do wyliczenia SG funkcji zaproponowanej przez Seana Terrilla tutaj:

 

http://seanterrill.c...er-correlation/

 

Northern Brewer i BrewTarget, a prawdopodobnie BeerSmith, używa funkcji stąd:

 

http://primetab.com/formulas.html

 

Czyli każdy ma rację i każdy ma swoją. ;) Z dyskusji, które czytałem, a borykałem się z dokładnie tym samym problemem przy swoim RISie i używałem tych samych kalkulatorów co Ty (Android też mi pokazywał zawyżoną wersję) dowiedziałem się, że wzór Terrilla ma spory problem przy piwach o dużym ekstrakcie.

 

Wpisz w swój arkusz końcowy odczyt 17, 16.5 i 16 Brix i zobacz jak drastycznie zmienia się końcowy wynik.

 

Formuła z PrimeTab ma inne niedokładności, więc nie jest złotym środkiem - ale w przeciwieństwie do Terrilla, w moim RISie zgodziła się ze spławikiem, po który w końcu wkurzony sięgnąłem.

 

Wyniki przeliczone BrewTargetem i Northern Brewerem w moich piwach praktycznie w 100% zgadzają się ze spławikiem - z kolei te z Excela, który cytujesz, są rozjechane w kosmos :)

 

Niestety, uroki obliczeń na refraktometrze :/ Pół świata twierdzi, że formuła Terrilla jest lepsza od tej zwykłej - ale trudno mi uwierzyć, jeśli z niej dostaję 16* a spławik pokazuje 8*...

Edytowane przez Mateusz Papiernik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie teraz widzę że przy dużych ekstraktach kalkulator mocno przekłamuje ;) Dobrze, że się posiłkuje BS często, a ten mam do przeliczeń na szybko ;)

 

Und Ty korzystasz z refraktometru i nie wiesz jak go przeliczać.. Myślisz że przy tych kilku % alk to przekłamanie refraktometru to byłoby tylko tyle ile pi razy oko wynika z podzielenia brix przez 1,04 czyli przeliczenia na plato? Nawet w Twoich notatkach przy słabszych piwach są większe przekłamania, pierwszy przykład z brzegu:

 

http://www.piwo.org/...880#entry311524 i ponad 5 stopni przekłamania.

 

Różnica zaledwie 0,4 blg w tym przykładzie? Proszę cię Bartek czy to ma aż tak przeogromne znaczenie przy piwach o niskim ekstrakcie (16,5 blg :D )? Ale do piw o wysokim balingu faktycznie kłamie i to znacznie, apka na androida widocznie też na tym systemie jest ;) Spoko dobrze wiedzieć człowiek uczy się całe życie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisałem aż do Seana z pytaniem o ten i o mój przypadek. Jego formuła jest niemal 100% zgodna dla piw o "typowych" ekstraktach, a także dla dużych, ale bardzo mocno odfermentowanych piw. Jaja zaczynają się, kiedy w piwie zostaje sporo cukru, a początkowy ekstrakt był duży. Ciekawy jestem, czy i co odpowie. Dam znać, jak się czegoś dowiem.

 

Na obliczenia z refraktometru po fermentacji trzeba brać poprawkę - jak coś się wydaje podejrzane, sprawdzić innym narzędziem, a najlepiej wrzucić spławik :)

 

Mało swojego RISa też nie zadałem dodatkowymi drożdżami, ale coś mi z tymi wynikami pomiaru zaczęło śmierdzieć i zacząłem grzebać, jak to jest liczone...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomiar FG za pomocą refraktometru jest mocno utrudniony ze względu na większy współczynnik załamania światła alkoholu niż wody, który rekompensuje spadek tej wartości związany z ubytkiem cukrów. Problem jest przy praktycznie każdych piwach, niezależnie od OG. Np. piwo, które wg. "spławika" fermentuje z 12 na 3°Blg będzie wskazywać na refraktometrze 6,5°Brix.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.