Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder
 Share

Recommended Posts

Czy mogę wlać ok. 3 L przegotowanej i wystudzonej brzeczki (po odzyskaniu z dużej ilości chmielin) do fermentującego już od kilku godzin piwa (AIPA)?

Jakie mogą być tego ewentualne negatywne skutki?

Link to comment
Share on other sites

Czy mogę wlać ok. 3 L przegotowanej i wystudzonej brzeczki (po odzyskaniu z dużej ilości chmielin) do fermentującego już od kilku godzin piwa (AIPA)?

Jakie mogą być tego ewentualne negatywne skutki?

Pewnie, ze możesz :)

Link to comment
Share on other sites

Wyszło mi 17,5 litra brzeczki 18 blg - miało mi wyjść 16 blg.

 

Mogę dolać wody do 20 litrów? Jak obliczyć ile dolać wody, żeby uzyskać 16 Blg?

 

Dolać zimnej wody z kranu czy przegotowanej i wystudzonej? Jeszcze nie zadałem drożdży.

Link to comment
Share on other sites

Wyszło mi 17,5 litra brzeczki 18 blg - miało mi wyjść 16 blg.

 

Mogę dolać wody do 20 litrów? Jak obliczyć ile dolać wody, żeby uzyskać 16 Blg?

 

Dolać zimnej wody z kranu czy przegotowanej i wystudzonej? Jeszcze nie zadałem drożdży.

 

Jak dodasz 2,5L przegotowanej i ostudzonej wody to otrzymasz 20L o gęstości 15,9 Blg.

Link to comment
Share on other sites

Czy mogę wlać ok. 3 L przegotowanej i wystudzonej brzeczki (po odzyskaniu z dużej ilości chmielin) do fermentującego już od kilku godzin piwa (AIPA)?

Jakie mogą być tego ewentualne negatywne skutki?

Pewnie, ze możesz :)

Dziękuję.

Link to comment
Share on other sites

Witam wszystkich.

Mam jedno pytanie.

W niedzielę zadawałem drożdże do 3 piw (2x Safale US05, 1xSafale Us04). Jedno piwo na US05 miałem normalnie z rurką fermentacyjną, a w 2 pozostałych rurki fermentacyjne miałem w postaci wężyków idących do 5-litrowych butli z wodą.

Na razie w tym piwie z normalną rurką drożdże wyraźnie pracują. W dwóch pozostałych nie widać, żeby "bulgało". We wszystkich fermentorach denko jest wyraźnie wypukłe, dodatkowo w tych butlach jest mnóstwo pęcherzyków powietrza na ściankach.

Jestem trochę zaniepokojony, czy powinienem wsypać nowe saszetki do tych piw, czy zaczekać jeszcze?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Link to comment
Share on other sites

Miałem podobny problem. Okleiłem wiadro taśmą na łączeniu z wiekiem + docisnąłem rurkę fermentacyjną i upewniłem się że wszystko wydaje się być szczelne.

Brak bulkania to nie problem, kilka razy fermentowałem piwo bez efektów w rurce i wyszły ok.

Link to comment
Share on other sites

Dlatego ja polecam przesiąść się na przeźroczyste fermentory. Wystarczy obwinąć kocem żeby osłonić przed światłem, lub wstawić w ciemne miejsce, a w dowolnej chwili można spojrzeć na postępy fermentacji bez konieczności otwierania wieka czy ekwilibrystyki z latarką. Tak jak pisali poprzednicy, jest piana, jest fermentacja.

Link to comment
Share on other sites

Nie chciałem zakładać nowego wątku, bo mam szybkie pytanie i liczę na szybką odpowiedź. Dzisiaj butelkowałem piwo i zaskoczył mnie widok drożdży na dnie fermentora. Wyglądały jak małe wulkaniki o konsystencji no, ten... kupy. Nigdy wcześniej takich nie widziałem i nie wiem o co chodzi. Mógłby mnie ktoś uspokoić, że wszystko gra? Użyte drożdże to safale s-04.

post-7027-0-29515800-1413981213_thumb.jpg

post-7027-0-15493000-1413981216_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

nie ma piany a fermentacja jest

np. cicha :)

 

A się tam czepiacie, skrótem myślowym poleciałem, ot ma wina. Chodziło mi o burzliwą, bo to głównie przy niej ludzie mają stresy, że nie bulgota im w rurze. Eh... ;)

 

P.S.

będąc ścisłym, macie rację. :)

Edited by Jugulator
Link to comment
Share on other sites

Witam.

Zabutelkowałem 27.07 Imperial IPA i na całe 40szt TYLKO 2 sztuki byly idealnie nagazowane, a w pozostałej części zero gazu. Jaka może być tego przyczyna?

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Zabutelkowałem 27.07 Imperial IPA i na całe 40szt TYLKO 2 sztuki byly idealnie nagazowane, a w pozostałej części zero gazu. Jaka może być tego przyczyna?

1.) Nie dałeś surowca do refermentacji do reszty butelek

2.) w butelkach było coś co zabiło drożdże (środek dezynfekujący)

Link to comment
Share on other sites

 

 

1.) Nie dałeś surowca do refermentacji do reszty butelek

2.) w butelkach było coś co zabiło drożdże (środek dezynfekujący)

 

1.Surowiec do refermentacji(130g) był rozpuszczony w 0,5l wody przygotowanej i wymieszany z piwnem przed butelkowaniem.

2. Robilem tak jak zawsze i nigdy nie mialem takego problemu. Butelki zdezynfekowane OXI i zostawione na suszarce do wyschnięcia.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.