Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


Recommended Posts

  • Replies 8.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Przepraszam za off-top w tym wątku i poniższe wtrącenie. Zdecydowana większość moich szczepów to zamrożone depozyty po około 0,1-0,3 ml biomasy w probówkach 1,5 ml. Nie miałem nigdy problemów 

Czy to jest według Ciebie temat na ostry dyżur? OSTRY DYŻUR - sytuacje AWARYJNE, wymagające NATYCHMIASTOWEJ reakcji innych. Nie śmiećcie w tym wątku, bo przestanie czemukolwiek służyć.

Tak jak mówi @Daniel(), sparzenie nic nie daje.    Dobrze zrobiłeś, nawet jak coś wyrośnie (co się na piwach z owocami zdarza) to pewnie nie wpłynie na smak. 

Posted Images

Zaraz zacznie się gotować, ile IBU da mi chmielenie whirlpoolowe 80 -> 75 st. C 60' następującymi granulatami:

20g Cascade

20g Willamette

20g Mosaic

Pytam bo robię lekką 10, nie chcę przesadzić.

Link to post
Share on other sites

Jak tak krótko fermentujesz to prawdopodobnie masz piwa niedofermentowane. W związku z niestosowaniem przez Ciebie znaków interpunkcyjnych nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem, ale burzliwa tydzień? Dla wszystkich piw? Jedne drożdże czy różne? Jakie gęstości piw początkowe i końcowe?

Link to post
Share on other sites

chmiel nie osiada na dnie, więc dekantuje przez wężyk i zassanie do pojemnika z kranikiem a na końcu wężyka mam taka siateczkę w której zatrzymuje się chmiel, coś tam zawsze przeleci ale nie dużo.

zrobię próbę z chmielem w szyszce w siateczkach muślinowych i dłuższą burzliwą

Link to post
Share on other sites

Do ilu BLG ci odfermentowują drożdże? Czy butelkujesz zawsze w tej samej temperaturze? W zależności od temperatury, w piwie bo fermentacji pozostaje różna ilość rezydualnego CO2 (dlatego w kalkulatorach nagazowania podaje się temperaturę butelkowania, http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html). Przykładowo przy 20L w temperaturze 16 st. C rezydualne CO2 wynosi 1.0 volumes a przy 22 st C już tylko 0.8 volumes.

 

BTW. jeśli chmiel nie opada ci na dno, zrób crash cold dzień przed chmieleniem na zimno, u mnie pomogło.

Link to post
Share on other sites

robię dłuższą burzliwa i nie mierzę głębokości odfermentowania, do tej pory się to sprawdzało, ale wrócę do tego,

zwykle butelkuje przy temp. 20`C

co to crash cold?

Link to post
Share on other sites

To może źle filtrujesz ten chmiel potem?

Obstawiam to jako przyczynę, prawdopodobnie wprowadzasz do butelek drobiny chmielu, które są doskonałym ośrodkiem dla wydzielania się gazu z piwa.

Schładzaj najniżej jak Ci się uda

Edited by korzen16
Link to post
Share on other sites

Ja niczego nie schładzam ( nie poniżej 16 stopni bo tyle mam zazwyczaj możliwe ) i problemu nie ma. Powody moim zdaniem są dwa , albo zbyt słabo filtrujesz po chmieleniu , albo niedofermentowanie - co bardzo możliwe skoro nie mierzysz blg. Nie wiem jaką masz tą siateczkę , ale spróbuj patent z rajstopą , wygotuj i zwiąż na końcu nitką . I mierz to blg , bo ustalanie sobie sztywnych limitów czasu fermentacji i klarowania bez mierzenia blg to prosta droga do wybuchających butelek.

 

PS. To nie jest raczej problem do rozwiązywania w tym temacie.

Edited by pepek84
Link to post
Share on other sites

Potrzebuję szybkiej porady. W sobotę zacierałem witbier na 40l, podzieliłem to na dwa wiadra, trochę nie równo podzieliłem brzeczkę ale to już ma mniejsze znaczenie. Do jednego zadałem suche drożdże CBW Gozdawa, uwodnione(do mniejszej ilości, jakieś 17l). Do drugiego wiadra(z większą ilością brzeczki) dodałem drożdże płynne Wyeast 3942, zapomniałem je aktywować wcześniej i aktywacja trwała tylko jakieś 3 godziny, paczuszka nie spuchła zbyt mocno, do tego zrobiłem baaardzo krótki starter 1l, na mieszadle chodziło to tylko 6h.

Obydwa wiadra zaszczepione w takich samych warunkach temperaturowych: brzeczka schłodzona do 18°C, pojemniki stoją w pomieszczeniu o temperaturze 15-16°C.

Po dobie od zadania, CBW zabrały się do roboty, jest delikatny szumek, natomiast płynne siedzą cicho, po powrocie z pracy chciałbym jakieś kroki podjąć i potrzebuję porady w kwestii tego drugiego wiaderka.

 

Czy dać im więcej czasu przy tej temperaturze czy poszukać w okolicy nawet jakichś sucharów i jeszcze próbować to ratować?

Link to post
Share on other sites

Miałem podobnie z płynnymi, za późno aktywacja, za krótko na karuzeli - ale ruszyły po dwóch dobach i piwo jakoś tam wyszło. Poczekałbym jeszcze dzisiaj - zakładam że szczepiłeś w sobotę wieczorem. Jeżeli dalej nic nie będzie się działo, to pomyślałbym o ratowaniu nowymi drożdżami

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.