Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Kopiuję pytanie z innego watku bo pilnie potrzebuje odpowiedzi.Jestem juz w trakcie warzenia i nie wiem co robić....

 

Witam , dziś moja premiera -warzę pierwsze piwo z zacieraniem .Moja wczoraj zebrana gęstwa rozdzieliła się się niby na trzy części,ale na górze utrzymuję się świeża piana [myślę ,ze z żywych drożdzaków.i tu głupie pytanie czy tą pianę z góry delikatnie zamieszać i wyląć razem z tą cieniutką warstewką piwa, a 2-3 łyżki gęstwy z samej góry po wylaniu tej piany z piwem pobrać do zadania nowej brzeczki?

 

post-8366-0-14571200-1393500734_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabełtaj całym słojem i wlej wszystko :) Wszystko jest w porządku, piwa tego jest tak mało że nie trzeba go oddzielać od drożdży. Staraj się tylko nie wlać drożdży z samego dna zbitych w ciemne grudy one są martwe, a tak to lej całość! Nie przejmuj się tak mało istotną rzeczą teraz... a na przyszłość polecam poczytać tematy o płukaniu i przechowywaniu gęstwy drożdżowej.

http://www.piwo.org/topic/8148-plukanie-drozdzy-wyeast-xl-1028/

http://www.piwo.org/topic/3555-jak-przechowywac-gestwe/

http://www.piwo.org/topic/764-zbieranie-gestwy/

http://www.piwo.org/topic/6731-przemywanie-gestwy-clo2/

http://www.piwo.org/topic/7974-wykorzystanie-swiezej-gestwy/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja polecam nauczyć się używać kalkulatorów do obliczania ilość potrzebnej gęstwy na podstawie parametrów piwa, które będziesz robić i zadawać mniej więcej taką ilość. To jest łapanie pewnych dobrych nawyków.

 

Łyżki do słoika bym nie wsadzał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie te tematy czytałam ze sto razy wcześniej ,ale jak przyszło do praktyki to jest tak ,ze rodzą się wątpliwości ....Teraz np. boję sie wlać tego całego słoika ,bo czytałam ,ze wystarczy 2-3Łyzki i że mi te drożdze wylezą z tego wiadra jak ich dam za dużo ,ale jak radzi mi taki" stary wyjadacz "to wleję pewnie większość z tego słoika i niech się dzieje wola nieba .Lece podgrzewać zacier do 78stopni -trzymajcie kciuki!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to siupnę wszystko[zostawię jakiś cm od dna tych umarlaków]

Skończyłam właśnie ostatnia 10-sięcio min. przerwę i zaczynam przelewać do wiaderka z węzykiem -zaczyna sie zabawa z wysładzaniem.....,poczekam tylko niech sie to wszystko jakoś ułoży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to kogo mam w końcu posłuchać??Kolega Undehat po uwarzeniu 103 -ech warek radzi wlać wszystko ,ja faktycznie doczytuję się ,ze wystarczy 2-3 Łyżki lub max 100ml,ale pytam zeby tej pierwszej warki nie s.....ć Przesyłam nawet zdjęcie z pytaniem co robić z tą pęcherzykowata górną warstwą [bo gęstwa jest świeża -wczorajsza] Ech...

Moze mi ktoś podpowie w takim razie co zrobić z resztą wysłodzin w ilości 5l o Blg =2. W garze gotuje mi się brzeczka 25l o Blg =12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli wystartowałam do gotowania z dobrym Blg=12?W sumie chciałam uzyskać nawet troche mniej litrów ,ale te wysłodziny ciągle miały powyzej 2Blg i tak dolewałam...i mierzyłam ten poziom cukru w garze ,aż uzyskałam te 12i zakończyłam .Pozostało mi jeszcze jakieś 5l.,ale uznałam że lepiej miec piwo finalne jakieś 13-14Blg ,niż sikacza.Dobry kierunek?

 

gołębie nakarm. :okey:

 

ewentualnie -je napoje.

 

Edytowane przez betiglo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość pitupitu

.Pozostało mi jeszcze jakieś 5l.,ale uznałam że lepiej miec piwo finalne jakieś 13-14Blg ,niż sikacza.Dobry kierunek?

Kierunek dobry ale...

Większość znanych mi piwowarów, po pewnym czasie zaczyna schodzić z Blg do ok 10-11 w przypadku tak zwanych piw codziennych, pilsów czy ejli. Zależy jak nisko jeszcze udaje sie uzyskać pełne w smaku a nie wodniste. U mnie 11-ta to już kawał piwa ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile czasu może czekać brzeczka po filtrowaniu ale przed gotowaniem?

 

 

Dopóki nie skwaśnieje.

20~30min

 

Nie znasz się, nie pisz bzdur!

 

Popieram, TOTALNA BZDURA !!! Czyli moja brzeczka nie nadaje się do chmielenia, bo wrzenie osiąga około godziny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.