Jump to content
coder

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !

Recommended Posts

Zaczekaj jeszcze z 20 minut, jak się nic nie będzie zmieniało to znaczy że zabiłeś enzymy jakoś (może termometr źle wskazuje temperaturę) przydałoby się dostarczyć nowe, jak nie chce ci się bawić w to po prostu filtruj ale może to się odbić na wydajności.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drodzy Państwo, zacieram właśnie 5 kg Pale Ale, 400 Crystal i 200 Aroma (na AIPA) już ponad półtorej godziny a próba jodowa wciąż mi zabarwia. Filtrować już, czy wciąż czekać?

E: Temperatura wciąż stała - 67 - 66 stopni.

Trochę zawsze się zabarwi. Poszukaj zdjęć w sieci, gdzieś na forum nawet są.

EDIT:

Kilka chwil mi to zajęło http://www.wiki.piwo...r�ba_jodowa.JPG

Albo lepiej http://www.wiki.piwo.org/Próba_jodowa

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podnieś temperaturę do 72°C. Po 10 minutach będzie OK.

10 minut nie zawsze wystarczy, ostatnio przeciągnąłem zacieranie o 40 minut. Rób próbę co 10 minut, w końcu się uda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, po 2 godzinach zacierania próba w końcu się powiodła. Pozdrawiam ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

czy kret ma jakieś zgubne skótki na gumowe uszczelki?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Stoisz teraz z kretem w ręce i uszczelką?

:P

post-1500-0-93308700-1391681283_thumb.jpg

Edited by tomato

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba mam aldehyd octowy w zabutelkowanym piwie - pisze "chyba", bo nie wachalem odczynnikow, ale taki kwaskowaty, jakby jablkowy zapach mozna wyczuc, jesli juz sie sobie wkręci, ze to jablko.

 

Na pewno nie bylo go przed butelkowaniem. Refermentacja trwa dopiero 7 dni - czy to mozliwe, ze drozdze po wznowieniu pracy go wytworzyly i moga jeszcze rozlozyc?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba mam aldehyd octowy w zabutelkowanym piwie - pisze "chyba", bo nie wachalem odczynnikow, ale taki kwaskowaty, jakby jablkowy zapach mozna wyczuc, jesli juz sie sobie wkręci, ze to jablko.

 

Na pewno nie bylo go przed butelkowaniem. Refermentacja trwa dopiero 7 dni - czy to mozliwe, ze drozdze po wznowieniu pracy go wytworzyly i moga jeszcze rozlozyc?

Czy jest problem aby pisać z polskimi literami? Ł , Ą , Ó , itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co pamiętam diacety i aldehyd mogą się zredukować w wyniku pracy drożdży. Ale biorąc pod uwagę ilość drożdży w butelce może im to zająć więcej czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy jest problem aby pisać z polskimi literami? Ł ' date=' Ą , Ó , itp.[/quote']

 

Problemu nie ma, jest za to nawyk wyniesiony z usenetu, żeby nie utrudniać czytania ludziom, którzy nie wyświetlają PLiterek. Dziś już anachroniczny, ale nawyki mają to do siebie, że się nad nimi nie zastanawiasz. Czy to taka wielka tragedia?

Edited by pan_czarny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam .Moje piwo z brewkita Better Brew Tequila [chociaż co niektórzy słusznie nie nazwali go piwem ,do czego i ja teraz się skłaniam]stoi 7dni .Z początkowego 10Blg odfermentowało do 4Blg,jeszcze wczoraj słuchać było co jakiś czas bulgotanie ,dzisiaj się uspokoiło.Brak piany i spokój w rurce świadczyłby o zakończeniu fermentacji i choć zmierzę to BLG jeszcze we wtorek to chciałam zapytać ,czy mogę dziś dodać trochę glukozy[zostało mi 200g-dodałam do tego kita 800g w/g przepisu],bo w/g mnie to wyszedł z tego jakiś cieniutki kompocik ,czy spokojnie we wtorek [jak nie spadnie to BLG ]rozlewac do butelek ,czy może zlać jeszcze na tydzień na cichą ?Acha i ile cukru dać do refermentacji? bo zgubiłam gdzieś instrukcję -moze ktoś z Was robił ten napój piwo-podobny.

Chciałam zrobić jakieś babskie piwo ,a wyjdzie chyba dla dzieci...]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego, to wątek dla potrzebujących pilnej pomocy.!

Zmierz Blg i rozlewaj we wtorek. Nie dodawaj nic więcej, smaku piwa nie zmienisz na lepsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dosypanie cukru tylko pogorszy sprawę. Nie napisałaś ile tego "napoju" Ci wyszło. Jak masz 20L to wrzuć 150g glukozy do refermentacji.

A tak poza tym są lepsze miejsca na taką dyskusję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałam,ze ten cukier wzmocni trochę to piwo ,bo na razie to zupełne siki wyszły [piwa mam 20l ,więc standardowo te 150-160g wsypę do tego wiadra chociaż w tej całej instrukcji była mowa chyba o niepełnej Łyżce na 0,5l piwa dlatego wolałam się upewnić

[ Wydawało mi się ze ten wątek będzie odpowiedni do zadania moich pytań ,bo w desperacji już w tej chwili chciałam dodać tej glukozy ale jeśli nie, to na przyszłość będę bardziej intensywnie przeszukiwała forum z nadzieją znalezienia bardziej odpowiedniego]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałam,ze ten cukier wzmocni trochę to piwo ....

 

Oj, wzmocni, głównie alkohol, nie nada ciała, wręcz przeciwnie, będzie jeszcze bardziej wytrawne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szybkie pytanko, po wysładzaniu RIS-a zostało mi dość sporo cieńkusza, nie mam w tej chwili więcej drożdży, ani chmielu żeby coś z niego zrobić. Można przechować go w lodówce do wtorku ? We wtorek/środa zlewam Ambera na cichą to będę miała gęstwę z niego - dziś nie chcę bo jeszcze ładnie bulga.

Oczywiście nie pomyślałam wcześniej o tym, że przy wysoko ekstraktowym piwie mogę machnąć za jednym razem dwa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można ale czy wytrzyma to niewiadomo. Możesz użyć drożdży z Risa jak ruszy. Pobierasz wtedy trochę piany z wierzchu.

Hm.... ale i tak nie mam chmielu, a poza tym jak zamknę Risa nie chce otwierać - nigdy nie otwieram - bo się boje infekcji, szkoda by było 8-10 godzin przy garach plus brak dnia wolnego :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.