Jump to content
coder

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !

Recommended Posts

Siarkowodór w jabłkach to normalna rzecz. Sok jabłkowy ma za mało azotu. Następnym razem daj po pierwszym dniu fermentaji najprostszą pożywkę (DAF - dwufosforan amonu) 0,5g/l. Jak tylko ferementacja zwalnia, przelwewaj od razu na cichą, nie trzymaj nad grubym osadem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odp.

Dodałem pożywkę. Nie napisano konkretnej substancji, ale mam napis: "Spożywcze sole amonowe".

Czy ten siarkowodór zniknie po jakimś czasie? Czy będę miał jabłka z jajeczkiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwosz wsadź do tego cydru wyczyszczony zdezynfekowany drut miedziany, albo coś innego z miedzi (monety 1gr itp nie są z miedzi;) )

Siarkowodór powinien Ci szybko zniknąć. Ja to stosowałem i efekty były super.

Dłuższy czas przebywania tego zapachu w cydrze lub winie może skutkować przejściem siarkowodoru w metarkaptany, których już nie usuniesz, a które śmierdzą jeszcze gorzej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, mam pewien problem...

Zakupiłem hefeweizena na BA którego uwarzyłem 19 czerwca w środę - wieczorem odstawiłem do fermentacji po całym procesie warzenia.

Gęstość przed chmieleniem wyszła troszkę niższa niż powinna mianowicie 10blg. Fermentacja przebiegała w 20°C przez jakieś 2 dni.

Wczoraj rano (tj po 2,5dnia fermentacji) zmartwiony, że piwko słabo fermentuje postanowiłem sprawdzić gęstość i zamieszać (oczywiście jałowym sprzętem) - wyszło 3,5blg.

Sprawdzając dzisiaj zobaczyłem, że woda w rurce wróciła do poziomu - wygląda to tak jakby fermentacja w ogóle zaprzestała.

Zastanawiam się czy oznacza to coś złego i czy powinienem poczekać jeszcze i zostawić piwko w fermentatorze czy zlać je na fermentacje cichą. Czy 3,5-4 dnia fermentacji burzliwej, która już w zasadzie nie przebiega wystarczy aby warzone piwo wyszło prawidłowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

20°? Masz klimę w domu? Przy aktualnych temperaturach chyba tak ;). Zamierzałeś mieszać? A po co? Nic nie mieszaj. I nie lej na cichą. Pszenicy się nie klaruje, potrzymaj na burzliwej z tydzień, zmierz czy już drożdże nie pracują i lej w butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To czekam jeszcze 2-3 dni i do butelek.

 

20°C w piwnicy dość dobrze zaizolowanej - w zasadzie utrzymuje się temp na stałym poziomie więc o tyle dobrze :)

Edited by Falas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Falas, nie mieszaj fermentujacego piwa, nie ma takiej potrzeby. Piwo fermentuje intensywnie tylko przez kilka dni.

Trzymaj na fermentacji burzliwej minimum 7 dni. Nic się nie stanie jak będzie na burzliwej dłużej, nawet 2-3 tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mieszałem ponieważ gdzieś na BA znalazłem, że czasem pomaga to "pobudzić" drożdże do pracy, ale widzę, że to kwestia dyskusyjna :)

Dzięki wielkie za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy dużym błędem będzie trzaśnięcie starteru zamiast na brzeczce, to na Coopersie Pilsner? Termin ważności mu sie kończy i nie mam za bardzo pomysłu jak go inaczej zagospodarować...

 

Ja nie widzę przeszkód.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to świetnie- a czy można sobie taka puchę jakoś podzielić, Czy po prostu zrobić na raz te 23l i zawekować po litrze w słoikach?

Ja bym pobrał tyle ile trzeba do startera, a resztą podbił ekstrakt w jakimś sesyjnym RIS-ie czy coś :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

No może mnie w końcu z "Pogotowia" nie wywalicie.

 

Wczoraj wieczorem drożdże poszły do fermentatora, czy jeszcze mogę dodać wody, żeby obniżyć Blg, wyszło 18,5l - 14Blg, jakbym dolał 3l źródlanej to by wyszło 12 Blg. Czy mogę to jeszcze teraz zrobić? Jest 15 godzin od zadania drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No może mnie w końcu z "Pogotowia" nie wywalicie.

 

Wczoraj wieczorem drożdże poszły do fermentatora, czy jeszcze mogę dodać wody, żeby obniżyć Blg, wyszło 18,5l - 14Blg, jakbym dolał 3l źródlanej to by wyszło 12 Blg. Czy mogę to jeszcze teraz zrobić? Jest 15 godzin od zadania drożdży.

Szkoda ze nie dodałeś przed zadaniem drożdży. Drożdże miały by lżejszy start.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkoda ze nie dodałeś przed zadaniem drożdży. Drożdże miały by lżejszy start.

Ale wystartowały raczej poprawnie, żyją i pracują.

 

Ale czym in wygodniej i maja mniej pracy tym lepsze piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...