Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, smola napisał:

idzie, ale tak 0,5l na 2 minuty

 

Jak mi raz utknęła filtracja, tak od tamtej pory bez względu na składniki zawsze daję minimum 200-300g łuski i problem mam z głowy. Nieraz idzie szybciej, nieraz wolniej, ale zawsze idzie. Dodaj łuski, podgrzej i dokładnie wszystko wymieszaj, a później odczekaj tak ze 20-30 minut, żeby złoże się ułożyło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Wuuubardzo Ci dziękuję, dodatek łuski załatwił sprawę.

@kiwitom Tobie również bardzo dziękuję.

Z ciekawości dopytam, brzeczkę będę chmieliłtylko na whirlpool, zasadne jest aby ją gotować 60', czy można skrócić. Zakładam, że uzyskam zakładane blg przed gotowaniem.

Edytowane przez smola
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz spokonie skrócić gotowanie. Gotuje się zazwyczaj 60 minut, żeby w pełni zizomeryzować alfa kwasy. 15 minut w zupełności wystarczy, żeby wysterylizować brzeczkę.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem kwasy z bazą nawet na pilzneńskim z krótkim gotowaniem, raz nawet w ogóle nie gotowałem po zakwaszaniu i nie miałem DMSu.
Ale może miałem szczęście, albo kwestia fermentacji 100% brett.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poddałem się.

Warzę witbier.

płatki pszenne 2,7kg

owsiane 0,3kg

pilzneński weyermann 4,2kg (zwiękrzyłem z 3,75 bo jest sporo niesłodowanych)

zacieranie 

55°C - 20 min

64°C - powinno być 90 minut

i tu jest problem

trzymam już 3 godziny i próba jodowa nadal pokazuje skrobię

nawet podniosłem temperaturę do 72 stopni ale nic to nie zmienia.

Może trafiłem na jakiś kiepski słód? NIby weyermann z BA więc powinien być ok.

nie wiem już co robić???

Poddałem się

Cytat
Cytat

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, rpiotrek napisał:

trzymam już 3 godziny i próba jodowa nadal pokazuje skrobię

nawet podniosłem temperaturę do 72 stopni ale nic to nie zmienia.

 

Nie ma opcji żeby nie zatarło się po 3 godzinach chyba że termometr ci mocno przekłamuje. Skończ już to zacieranie i bierz się za filtracje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, rpiotrek napisał:

Sprawdzane dwoma termometrami. Może syfiaste slody? Mało enzymów?

Stawiam na błędną interpretacje koloru próby jodowej, bywały już takie przypadki na forum. Rób dalej bo do rana nie skończysz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Panowie i Panie, mam pytanie odnośnie Portera Bałtyckiego. Otóż piwko było w lodówce w 10°C przez 60 dni, później zostało zlane 10 dni temu z nad osadu do nowego fermentora i wylądowało w tejże lodówce w temperaturze 4°C. Wiem, że powinno dojrzewać w tej temperaturze przynajmniej miesiąc, a jeszcze lepiej dwa, problem w tym, że pilnie potrzebuję lodówki do innego piwa. Pytanie brzmi, czy jeżeli teraz zabutelkuję (przypominam po 60 dniach w 10°C i 10 dniach w 4°C), zostawię butelki w wyższej temperaturze dla zagazowania, a później dam wszystkie do lodówki na te 4°C, to piwo straci swoje walory? Inaczej mówiąc, czy piwo musi koniecznie dojrzewać w fermentorze te 60 dni, czy równie dobrze może w butelkach już po zagazowaniu? Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam,

 

Jakie drożdże pasują do Polski Pils

  • słód pilzneński Viking Malt - 3kg
  • słód monachijski typ 1 Viking Malt - 1kg
  • chmiel Cascade (PL) - 25g
  • chmiel Chinook (PL) - 25g

Na aukcji zalecają Saflager W34 lecz są to dolnej fermentacji a ja chciałbym górnej, czy S-05 będą ok ? czy może coś innego...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.