Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Czemu 10 dni to mało, te drożdże dłużej pracują niż inne? Na tych co do tej pory robiłem tydzień wystarczał.

I dwa dni wystarczą, jeśli od trzeciego dnia wzwyż ekstrakt nie będzie się już zmieniał (oczywiście przy mniej więcej rozsądnym stopniu odfermentowania, a nie np. zatrzymanej fermentacji)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

1. jesteś pewien, że fermentacja utknęła na podstawie kilku pomiarów czy też na podstawie bulgotania (a wykonałeś jeden pomiar)? jeżeli to drugie to zostaw i sprawdź za 2-3dni.

2. czy brzeczkę doładowałeś jakąś sporą ilością cukru? jeżeli tak, to drożdże są rozleniwione i żrą ale bardzo bardzo powoli. czekaj lub zadaj świeżaki.

 

Mierzyłem kilkukrotnie i już od 10 dni nie zeszło ani o 0,5 Blg

Cukru nie dawałem w ogóle. Wrzucę nową pakę US-04, powinno zejść. Dzięki ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. jesteś pewien, że fermentacja utknęła na podstawie kilku pomiarów czy też na podstawie bulgotania (a wykonałeś jeden pomiar)? jeżeli to drugie to zostaw i sprawdź za 2-3dni.

2. czy brzeczkę doładowałeś jakąś sporą ilością cukru? jeżeli tak, to drożdże są rozleniwione i żrą ale bardzo bardzo powoli. czekaj lub zadaj świeżaki.

 

Mierzyłem kilkukrotnie i już od 10 dni nie zeszło ani o 0,5 Blg

Cukru nie dawałem w ogóle. Wrzucę nową pakę US-04, powinno zejść. Dzięki ;)

 

S-04 mają to do siebie, że za mocno nie odfermentują brzeczki.

Ja nie zeszło przez 10 dni, to raczej nie zejdzie już, możesz podnieść temperaturę fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

US-05 często taką czapę drożdży zostawiają, raz jest raz jej nie ma, nie ma jakiejś regułki na to.

 

Moje brzeczka miał 12 blg, co nie jest koźlak czy porter żeby 3 tygodnie fermentowało.

 

Spoko jak jesteś pewny, że to już koniec fermentacji to zlewaj. Ja się pilnuje zasady, bez różnicy czy to 12 czy 18, że jak nie robię cichej to doliczam ją do fermentacji burzliwej i wtedy mam pewność, że wszystko zostało odfermentowane prawidłowo. Ogólnie jak piwo ma burzliwą u mnie 10 dni i nie robię cichej to zostawiam je do 14-17 dni, wolę zrobić za długo niż za krótko, a pomiary robię tylko na koniec orientacyjnie, nie przez kolejne 3 dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

US-05 często taką czapę drożdży zostawiają, raz jest raz jej nie ma, nie ma jakiejś regułki na to.

 

Moje brzeczka miał 12 blg, co nie jest koźlak czy porter żeby 3 tygodnie fermentowało.

 

Spoko jak jesteś pewny, że to już koniec fermentacji to zlewaj. Ja się pilnuje zasady, bez różnicy czy to 12 czy 18, że jak nie robię cichej to doliczam ją do fermentacji burzliwej i wtedy mam pewność, że wszystko zostało odfermentowane prawidłowo. Ogólnie jak piwo ma burzliwą u mnie 10 dni i nie robię cichej to zostawiam je do 14-17 dni, wolę zrobić za długo niż za krótko, a pomiary robię tylko na koniec orientacyjnie, nie przez kolejne 3 dni.

 

Teraz mam dylemat, zlewać czy nie ...

Dzięki za pomoc z tym osadem drożdżowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. jesteś pewien, że fermentacja utknęła na podstawie kilku pomiarów czy też na podstawie bulgotania (a wykonałeś jeden pomiar)? jeżeli to drugie to zostaw i sprawdź za 2-3dni.

2. czy brzeczkę doładowałeś jakąś sporą ilością cukru? jeżeli tak, to drożdże są rozleniwione i żrą ale bardzo bardzo powoli. czekaj lub zadaj świeżaki.

 

Mierzyłem kilkukrotnie i już od 10 dni nie zeszło ani o 0,5 Blg

Cukru nie dawałem w ogóle. Wrzucę nową pakę US-04, powinno zejść. Dzięki ;)

No to mam dwa pomysły:

1. Dla pewności możesz sprawdzić spławik - na roztworze wody z cukrem o tym samym Blg, na jakim fermentacja stanęła.

Jeśli będziesz miał błąd, to może piwo już dofermentowało i nie ma się czym martwić, natomiast jeśli będziesz miał taki sam wynik to woda z cukrem się jeszcze może przydać...

2. Spróbuj pomieszać fermentorem, tak aby wzburzyć drożdże z dna i odstaw wiadro w cieplejsze miejsce. Jeśli to nie pomoże to możesz spróbować dodać odrobinę syropu cukrowego z pożywką dla drożdży - możesz też ostatecznie dodać świeżych drożdży.

 

Możesz też sobie poczytać arty z BYO na temat zatrzymanej fermentacji i problemów z fermentacją "dużych piw":

https://byo.com/stories/issue/item/3170-stuck-fermentations-techniques

http://byo.com/hops/item/1882-fermenting-high-gravity-beers-techniques

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

US-05 często taką czapę drożdży zostawiają, raz jest raz jej nie ma, nie ma jakiejś regułki na to.

 

No właśnie ja mam na porterze 22blg taką wielką czapę po 05 fermentowanych w 12-13 st.C ( jak pisałem w jednym wątku zadanymi pomyłkowo zamiast dolniaków ) i po późniejszym dodaniu 04 już ponad 3 tygodnie . Blg stanęło na 5 - przenoszę do ciepłego jeszcze na kilka dni i cicha .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś odpowie... Ile cukru muszę dosypać do brzeczki o ekstrakcie 16 blg by podnieść ekstrakt do 20 blg? Brzeczki jest 21 litrów...

 

Może jest gdzieś jakiś gotowy wzór lub arkusz z którego mogę skorzystać?

Edytowane przez PawelH
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś odpowie... Ile cukru muszę dosypać do brzeczki o ekstrakcie 16 blg by podnieść ekstrakt do 20 blg? Brzeczki jest 21 litrów...

 

Może jest gdzieś jakiś gotowy wzór lub arkusz z którego mogę skorzystać?

 

Polecam zawsze mieć pod ręką excelik ;-)

A w odpowiedzi zakładka "przeliczniki"

Edytowane przez Pun kOmora
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brzeczka wyszła mi o większym ekstrakcie niż się spodziewałem. Około 19 Blg/20 l (FES). A mam tylko jedną paczkę S-04 - czy mogę je zadać do brzeczki, czy koniecznie potrzebują namnożenia? Mogą pojawić się jakieś niedore smaki gdybym zadał tylko zrehydratyzowane drożdże? Dodam, że brzeczka jest na balkonie i ma już 28 st C, więc zaraz będzie wołała o drożdże ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdży będzie mało.

Teoretycznie powinieneś mieć 285mld komórek drożdżowych, a w paczce masz ok 70mld.

Piwo może być estrowe, albo mieć problem z dofermentowaniem, ale możesz mieć też szczęście i wszystko będzie w miarę ok. Chyba raz zrobiłem taki underpitching, tyle że starą gęstwą, która nie ruszyła i musiałem po dwóch dniach dorzucić to co miałem czyli jedną saszetkę s-04 albo us-05, już nie pamiętam.

Piwo wyszło ok, tylko z tego co pamiętam to opornie kończyło fermentację.

 

Jeśli masz możliwość szybko załatwić jakieś drożdże/gęstwę to bym się jeszcze wstrzymał, ale jeśli masz czekać np. do poniedziałku to spróbowałbym albo po prostu uwodnić drożdże, brzeczkę solidnie napowietrzyć i zadać drożdże, albo bym rozcieńczył piwo do niższego ekstraktu, albo pobrał część brzeczki, rozcieńczył lekko i spróbował rozruszać uwodnione drożdże na tej partii robiąc mini starter.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na startery jestem jeszcze za cienki. Postaram się zebrać gęstwę, bo problem zawsze z tymi saszetkami.

Miąchałem >10 min, rehydratyzowałem, zadałem. W wiadrze była piana z sanstar - podobno tworzy jakąś pożywkę; tym sanstarem trochę też spsikałem bezpośrednio szkankę na drożdże. Już przy rehydratacji zrobiły pianę, mam nadzieję że to dobrze. ....

Dzięki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brzeczka wyszła mi o większym ekstrakcie niż się spodziewałem. Około 19 Blg/20 l (FES). A mam tylko jedną paczkę S-04 - czy mogę je zadać do brzeczki, czy koniecznie potrzebują namnożenia? Mogą pojawić się jakieś niedore smaki gdybym zadał tylko zrehydratyzowane drożdże? Dodam, że brzeczka jest na balkonie i ma już 28 st C, więc zaraz będzie wołała o drożdże ;-)

w tej sytuacji nie zadawaj drożdży w zbyt niskiej temp bo się dopiero chłopaki zestresują

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brzeczka wyszła mi o większym ekstrakcie niż się spodziewałem. Około 19 Blg/20 l (FES). A mam tylko jedną paczkę S-04 - czy mogę je zadać do brzeczki, czy koniecznie potrzebują namnożenia? Mogą pojawić się jakieś niedore smaki gdybym zadał tylko zrehydratyzowane drożdże? Dodam, że brzeczka jest na balkonie i ma już 28 st C, więc zaraz będzie wołała o drożdże ;-)

w tej sytuacji nie zadawaj drożdży w zbyt niskiej temp bo się dopiero chłopaki zestresują

Nie wiem jakie aromaty mają w planie mi zostawić, ale zadawałem w 24 st C, teraz jest 20, aha i dolałem 1,5 l wody... Po nocy emisja popuarnego gazu cieplarnianego idzie pełną parą.

Edytowane przez Mates
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, mam taki oto problem: od 2 dni mam piwko na cichej (ok. 8 procent vol., jakby to miało tutaj znaczenie) i przecieka mi kranik fermentora. Prawdopodobnie mi się coś nadłamało, ogólnie wyciekło niewiele płynu. Kranik jest odwrócony ku górze, zalany piwem po brzeg(ale nic już nie wycieka, po prostu ten poziom się utrzymuje). Piwo, sądząc po zapachu i wglądzie przez ścianę fermentora nie wydaje się skażone. Nie wiem jednak za bardzo co będzie z rozlewem. Planuję go najszybciej, jak mogę, czyli na wtorek i nie wiem, jak przygotować kranik, żeby nie skaził mi piwa przy rozlewie. A może powinienem pomęczyć się z zaciąganiem rurką? Posiadam zaworek grawitacyjny, ale coś mi mówi, że nie będzie kompatybilny z metodą zaciągania od góry. Jakieś sugestie, jak sobie z tym poradzić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wtorek za dwa tygodnie, tak? :D

 

trochę nie skumałem - cieknie Ci ten kranik/wiadro czy nie? jeżeli pozycja ku górze jest ok, to po co się śpieszyć? a jeżeli i tak cieknie to trzeba przelać do drugiego wiadra i będzie spokój.

 

wylej to piwo z kranika jak najszybciej i odkaź go po prostu. czynność z odkażaniem popraw przed zamontowaniem rurki do rozlewu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robię Witbier'a. 2.5kg pilzenskiego, 2.5kg płatów pszennych błyskawicznych, 0.5kg płatków owsianych błyskawicznych. Zacieram oprócz przerwy beta-glukanowej robię zacieranie w 68'C od 1h30min i nadal uzyskuje pozytywna próbe jodową. Co jest?

Edytowane przez qzder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.