Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

3 kg pilzneńskiego

1 kg monachijskiego

200 g caraaroma

500 g słodów palonych

 

 

500g laktozy

 

Próba jodowa wyszła tak jak powinna wyjść czyli negatywnie. Zacierałem jednotemperaturowo. Nie zabiłem drożdży skoro dałem je do tak mocnej brzeczki ?

 

Edit. Korekta jednostek i treści.

Edytowane przez Elimster
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

zatarłem double oatmeal stouta, filtruje a raczej probuje od 45min, i na poczatku leci ok po chwile cieniutka stróżka w węzyku, próbowałem już drugi raz wygrzać zacier i znowu nastapiło to samo,

w zasypie:

3,5kg pale ale

1 kg przeniczny

1kg monachijski

0,5 kg carapils

0,5 kg karmelowy

0,5kg czekoladowy palony

0,5kg jeczmienia palonego

0,8kg płatków owsianych blyskawicznych :D

 

35 min w 64st i 45 w 71 potem do 78 i do wiadra z filtratorem w oplocie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Być może za drobna śruta i masz uszkodzoną łuskę, bo w zasypie nie ma nic szczególnego, co by mogło spowalniać filtrację. Sprawdź jeszcze, czy się nie zapowietrza.

Edytowane przez Bzdzionek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie. Wlej zimnej wody, żeby szybko obniżyć temperaturę i zacieraj dalej. Ewentualnie dosyp pilzneńskiego - żeby dorzucić trochę enzymów.

 

Chyba, że to koniec zacierania, wtedy po prostu kontynuuj. Shit happens, pilnuj się następnym razem.

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stewia podobno ssie. Czytałem na forum o cydrach i tam robili testy z dosładzaniem różnymi słodzikami. Były uwzględnione słodziki w pastylkach, stewia i ksylitol (cukier brzozowy). Ja swoje cydry dosładzałem przy butelkowaniu ksylitolem. Nie ma absolutnie żadnych obcych posmaków ani aromatów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stewia podobno ssie

Każdemu jego porno, ale fakt - mi też stevia nie podchodzi, a w tej cenie to jest praktycznie 250g ksylitolu i to od sprawdzonego dostawcy a nie od krzaka z alledrogo.

 

Inna sprawa że po co dosładzać cydr - wystarczy odpowiednie jabłka i drożdże.

Edytowane przez jaras
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, robię pszeniczne z dodatkiem WB-06. Po ich zadaniu okazało się, że brzeczka nie schłodziła się jeszcze i miała jeszcze 31,5'C. Czy drożdże zadziałają prawidłowo?

I tak, i nie. Nie zginą co prawda, przejedzą co mają do zjedzenia, ale stworzą niewskazane dla profilu piwa smaki i aromaty (guma balonowa itp). A przede wszystkim powstaną alkohole wyższe, a te skutkują kacem na drugi dzień.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Właśnie warzę swoją 22 warkę i mam poważny problem. Zatarłem Roggenbiera (55% żyta) za pomocą odwrotnej dekokcji, wygrzałem, przelałem na filtracje i stało sie coś dziwnego. Nie dość że brzeczka nie leci wcale to jeszcze zacier jest jednolitą masą która nie chce oddzielić od wody. W sensie że gęste młóto nie opada na dno wiadra tylko sobie pływa swobodnie po całej objętości. Dodam jeszcze że używam wiadra z browamatora, jako filtartora i nie miałem jak narazie z nim żadnych problemów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Właśnie warzę swoją 22 warkę i mam poważny problem. Zatarłem Roggenbiera..

To normalne w żytnim piwie. Filtracja jest koszmarem. Zmierz temperaturę zacieru, jeśli jest niższa niż 78st, to wlej z powrotem do gara i podgrzej. Pilnuj też, żeby utrzymać maksymalnie wysoką temperaturę wody do wysładzania. Tak czy inaczej nie licz na filtrację bezproblemową.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie no spodziewalem sie ze nie bedzie latwo ale nie na to że nie będzie leciec nic a nic. Zaraz podgrzeje to do jakis 85 i co najwyzej zostawie na noc.

Edytowane przez Marcin Moneta
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Na początek - dzień dobry. Czytelnikiem forum jestem już od dawna, popełniłem już też kilka warek, nigdy się jednak jeszcze forum udzielałem, życie zmusiło mnie jednak do skorzystania z tego wątku.

Miałem w planie IPA ok. 15blg, jednak wydajność przekroczyła moje najśmielsze oczekiwania i wyszła 18tka. W związku z tym pytanie czy uwodniona saszetka US-05 sprosta zadaniu przefermentowania Imperial IPA, czy nie. Ewentualnie jakie kroki naprawcze podjąć, dokupić i dodać drugą? Proszę barzdiej doświadczonych kolegów o pomoc.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten kalkulator http://www.mrmalty.com/calc/calc.html podaje 1.3 saszetki przy 18 BLG i 20 litrach.

Dzięki, przydatne narzędzie.

Różnica niby niewielka, ale jednak. Pytanie czy można ryzykować fermentowanie jedną saszetką i ewentualnie jeśli fermentacja utknie zadać dodatkową, czy lepiej od razu próbować zdobyć następną i zadać jak najszybciej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej to użyć odpowiedniej ilości drożdży i zadbać o temperaturę fermentacji. Jeśli masz jedną, no cóż, pewnie dadzą radę. Na przyszłość jakaś nauka jest. Ja napewno bym zrobił jakiś starter, no ale to za wcześnie pewnie na takie rzeczy...

Edytowane przez Mariusz_CH
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej to użyć odpowiedniej ilości drożdży i zadbać o temperaturę fermentacji. Jeśli masz jedną, no cóż, pewnie dadzą radę. Na przyszłość jakaś nauka jest. Ja napewno bym zrobił jakiś starter, no ale to za wcześnie pewnie na takie rzeczy...

Niewatpliwie masz rację, gdybym wiedział co mnie czeka przygotowałbym starter. Sęk w tym, że wcześniej warzyłem na strzegomskich słodach z tej partii na którą wszyscy narzekali i osiągałem wydajność niecałe 70%. Na nowy sezon pierwszy raz zamówiłem słody z Optimy i wyszło mi jakieś 85%. W ten sposób zostałem z gęstą brzeczką i małą ilością drożdży. Dodam od razu, że rozwodnienie też nie bardzo wchodzi w grę, bo wolny fermentor mam na 27L i boję się, że jak wleję ze 24L to US-05 ze swoją pianą się nie zmieszczą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.