JacekKocurek Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 czy taka sytuacja z tą pianą na cichej jest OK, czy należy się przejmować? Bywa. Nie ma się czym przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 5 dni temu warzyłem Piwo Weizenbock Przerwa ferulikowa Słód pszeniczny ciemny 3kg 44' C czas 90min Przerwa maltozowa Słód monachijski i pilzneński po 2 kg 62' C czas 40min Po 20 min dodałem słód Carahell 0,5kg Przerwa dekstrynująca Dodanie słodu Carabelge 0,2kg 72' czas 30min BLG 15 przed chmieleniem Chmielenie Marynka 30g 60 min Drożdże WB-06 Dzis zmierzyłem BLG bo jakoś nie zauważyłem pracy drożdży po rurce. Wyszło 5 BLG czyli coś sie dzieje. Tylko ze sam płyn jest na razie bardzo metny nawet jak na ten styl. Na dole około 1 cm osadu a u góry 1 cm brudnej piany. Po zamierzeniu BLG próbkę spożyłem i przypomina weizenbocka. Czuć pszenicę, goździki i banany. Moje pytania: Ile trzymać na burzliwej a ile na cichej? Czy cichą zrobić w niższej temperaturze? Jak zlać na cichą bez tego syfu na górze? Opadnie jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Witam, Zaraz zaczynam zacierać American Amber Ale. W przepisie mam słód czekoladowy ciemny. Czy mogę go dodać na początku zacierania ze wszystkimi słodami czy dopiero na ileś minut przed końcem? Jak to wpłynie na aromat / kolor ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Osobiście zawsze dodaje na początek zacierania, ale to ze względu na preferencje smakowe. Podejrzewam, że w zasypie do AAA nie ma zbyt wiele ciemnego słodu, więc sypnął bym go od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Ok, dzięki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) Moje pytania: Ile trzymać na burzliwej a ile na cichej? Czy cichą zrobić w niższej temperaturze? Jak zlać na cichą bez tego syfu na górze? Opadnie jeszcze? Możesz już zlewać. Drożdże jeszcze mogą trochę dojeść ale pewno 1, góra 2°Blg. Temperaturę obniż za kilka dni. Myślę, że za 7 do 10 dni powinno się nadawać do butelkowania. Przy przelewaniu piana zostanie na ściankach albo na dnie. Nie ma się czego bać. Możesz też w ogóle nie robić cichej i zlać albo do tanka pośredniego albo wprost do butelek. Ale to nie bardzo jest pytanie na ostry dyżur. Edytowane 4 Lipca 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Dzieki za odpowiedz. Zależało mi na czasie stad umieszczenie pytania tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iryda Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) witam wszystkich... mam dosc nietypowa sprawe... znajomy oddaje na zlom taki oto parnik: sprzedajemy.pl/parnik-elektryczny,6111802?source=right tylko mocniej nadgryziony zebem czasu... w srodku jest ocynkowany i problem w tym ze ten ocynk jest zardzewialy... czy istnieje mozliwosc wyczyszczenia rdzy i przemalowania czyms, wypiaskowania?, lub obicia blacha czy cos innego? dziwie sie ze wogole jako kobieta mam ochote na taki baniak i do tego męcze Was na dyzurze i to przed meczem:) no ale czego sie nie robi dla pasji? szczegolnie ze czas nagli bo znajomy chce sie tego pozbyc a ja jestem w kropce, a moj chlop to sie na niczym nie zna i nie wie... pomozcie kolezance i napiszcie czy da sie uratowac ten baniaczek i czy wogole zacieranie w takim sprzecie jest ok? dzieki Edytowane 4 Lipca 2014 przez iryda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OroTanque Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 mimo 23 min meczu odpowiem, ale tylko w zakresie jednej kwestii... da się to uratować (i nie chodzi mi o szpachlowanie rdzy ), ale zabieg może okazać się zbyt przerastający efekty. Można takie rzeczy galwanizować, powlekać itp.,ale gra może być warta świeczki. Zacieranie w tym i warzenie może mieć sens przy planowanym dużym wybiciu i jakimś sterowaniu temperatury, bo pewnie ta regulacja jest pi-razy-oko i żeby nie okazało się, że za mocno grzeje. Tak czy inaczej jest to jakaś alternatywa IMHO, ale czy warto wkładać kasę w reanimowanie rdzewiucha?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Według mnie nie warte przeróbek, odnawianie wnętrza przez malowanie nie pomoże, ocynk nie nadaje się na warzelnie a nowy wkład z KO to już koszty, kwestia sterowania temp, no i obsługa , bo trochę toporne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iryda Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 dziekuje... chyba dodatkowym minusem jest niezabudowana grzałka... szybko przychodzi na mysl przypalony zacier... szkoda bo jednak przychylam sie do opinii, ze nic z tego nie bedzie... moze jakas alternatywa? bo planuje powiekszyc warke z 20 do 50 litrow i rozgladam sie powoli za wieksza kadzią trzymajaca temperature... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln0101 Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 (edytowane) ... post edytowany - pytanie nie aktualne. Edytowane 5 Lipca 2014 przez paweln0101 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Cześć! Wczoraj przelałem do fermentora swoje pierwsze piwo (stout z ekstraktów). Temperatura w piwnicy ma około 18-20 st. C. Dzisiaj rano termometr na fermentorze pokazywał 24 st. C czy to nie jest za dużo? jak mogę zbić temperaturę bez użycia styropianowej szafki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Możesz nalać zimnej wody do większego naczynia i do niego włożyć fermentor i od czasu do czasu podmieniać wodę albo wkładać zamarznięta wodę w butelkach PET. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Super, jak tylko wrócę z pracy to postaram się zbić temperaturę. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elopl Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Super, jak tylko wrócę z pracy to postaram się zbić temperaturę. Dzięki! Jeżeli będziesz wkładał zamarzniętą wodę w butelkach do środka, to pamiętaj o ich sterylności. Inaczej nabawisz się infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Ale ja nie miałem na myśli wkładania butelek do fermentora to jest idiotyczny pomysł. Wsadzić fermentor do większego wiadra i w nim wymieniać butelki PET. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elopl Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 O wiele lepszy pomysł Wajcha. Ale przeglądając forum widziałem takie pomysły i automatycznie się skojarzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 nie no.. zrozumiałem to tak, ze fermentor trzeba otoczyć butelkami ;-) ogólnie to trochę mam lipę z ta temperatura.. bo ciągle pokazuje 24 st.. butelki jeszcze nie zamarzły, miski mam za małe, owijam fermentor zimnymi ręcznikami ale zbytnio nie pomaga.. okazało się, ze w ogóle to zadałem drożdże w zbyt dużej temperaturze (ok. 28-29 st. C) i pewnie stąd też mam ten problem.. w piwnicy mam około 19-20 st. C... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 (edytowane) Leć do pierwszego lepszego budowlanego sklepu, tam mają takie wielkie "michy" z czarnego plastiku. Butelki 1,5l mogą być za duże, może lepiej 1/2 l ? Edytowane 8 Lipca 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 hmmm.. moze rzeczywiście trzeba było tak zrobić.... teraz juz się nie wyrobię do sklepu. a jutro rano do pracy.. może jakoś zamocuję te butelki, które mam i owinę to ręcznikiem, który też mrożę.. jutro z rana wymienię ręcznik i po pracy dopiero ogarnę te miski.. z tym, ze może już byc za późno.. fermentacja trwa od wczoraj (ok.21). Jakąś godzinkę temu wąchałem wylatujący CO2 z rurki, nie ma tragedii, w sumie to (jeszcze?) pachnie piwkiem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 to zostaw na noc na dworze jak masz mozliwosc :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Można obok postawić wentylator, zawsze trochę powietrza wymieni. Jak masz możliwość postaw fermentor na podłodze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Super, jak tylko wrócę z pracy to postaram się zbić temperaturę. Dzięki! Obawiam się, że będzie już za późno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) Zobaczymy. Wieczorem owinąłem zimnym ręcznikiem fermentor i postawiłem go na trzech butelkach pet 1,5 l. z czego dwie miały w sobie zamrożoną wodę. Rano temperatura fermentora wynosiła 19 st. Czytałem gdzieś, że spadek temperatury az o 5 st. też nie jest zbyt dobry dla pracy drożdży... więc mam kolejny powód do zmartwień ;-) Przejrzałem jeszcze raz instrukcję z BA.. okazało się, że jest tam mowa o schłodzeniu gorącej brzeczki poniżej 30 st. a nie poniżej temperatury fermentacji. instrukcja okazała się więc lekko mówiąc nieprecyzyjna. Edytowane 9 Lipca 2014 przez DoyoursTupid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się