Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

gęstość to co innego niż lepkość.

 

beta glukany są składnikiem ekstraktu bo wszystko co rozpuszczone tworzy ekstrakt.

 

lepkość może przeszkadzać w pomiarze bo utrudnia ruch balingomierza. Spróbuj go umyć wytrzeć do sucha i wkładać powoli do menzurki trzymając cały czas aby sięnie musiał wynurzać jak go puścisz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szybkie pytanie.

Robię portera bałtyckiego i zasyp mam ponad 10kg i teraz jak najlepiej to wysłodzić?

Czy po odfiltrowaniu do poziomu młóta nalać świerzej wody bez bez zmącenia czy lepiej nalać wody, zamieszać całość, odebrać mętne i przepuścić?

 

Jak robiłem RISa to strasznie opornie to szło bo było bardzo lepkie i zastanawiam się czy jak wymieszam to czy się jakieś garbniki nie wytrącą czy coś a z drugiej strony nie chcę wysładzać do nocy...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem tak: Gar mam 33l więc 10kg mi nie weszło. Zacierałem w 2 garach. Starałem się zrobić maksymalnie rzadki zacier (jak na te warunki). Po zatarciu całość z dużego gara wlałem do fermentora i spuściłem brzeczkę, jak zrobiło się miejsce to wlałem zacier z drugiego gara i znowu spuściłem brzeczkę. Potem normalnie już wysładzałem. Z popłuczyn zrobiłem po-portera wiśniowego (żonie bardzo smakuje). Filtracja u mnie trwała max 30 min. Z tego zasypu wyszło mi 25l 23blg i 17l popłuczyn

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

myślę że kluczowa przy tej gęstości jest wysoka temp. mashout (78+) i wody do wysładzania (80)

Zawsze trzymam się tych temperatur i nigdy nie było problemu, ale dzisiaj przy Munich Dunkel filtracja utknęłą :o

Pewnie za drobno zmielony słód, za dużo mąki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czesc,

tydzień temu uważałem 3 warkę w swojej krótkiej karierze piwowara :). Receptura i skladniki ze sklepowego zestawu: "Alt Bier 12°Blg - zestaw surowców". Problem polega na tym, że blg zeszło po 3 dniach z 12 do 5 i do 4 dni stoi w miejscu. Fermentacja jakoś tak od początku szła mało "burzliwie". Czy można jeszcze jakoś bobudzić drożdże do pracy ( nie wiem np dosypać trochę suchych s-33), czy to już nic nie da, i lepiej butelkować to co jest? Co wyjdzie z takiego piwa? (będzie gorsze w smaku, słabsze?)

 

Pozdrawiam

Maciej

 

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

Edytowane przez pacmann
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czesc,

tydzień temu uważałem 3 warkę w swojej krótkiej karierze piwowara :). Receptura i skladniki ze sklepowego zestawu: "Alt Bier 12°Blg - zestaw surowców". Problem polega na tym, że blg zeszło po 3 dniach z 12 do 5 i do 4 dni stoi w miejscu. Fermentacja jakoś tak od początku szła mało "burzliwie". Czy można jeszcze jakoś bobudzić drożdże do pracy ( nie wiem np dosypać trochę suchych s-33), czy to już nic nie da, i lepiej butelkować to co jest? Co wyjdzie z takiego piwa? (będzie gorsze w smaku, słabsze?)

 

Pozdrawiam

Maciej

 

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

 

Przydałaby się cicha fermentacja. Poza tym możesz zrobić test odfermentowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz użyłem tych "wspaniałych" Danstar Nottingham i mam problem- drożdże uwodnione (15 min w wodzie), dodane do warki (temp ok. 20C, 13BLG). Dodane 13,5h temu. Wygląda to tak:

PICT0416.JPG

 

Czy to normalny start? Inne suche drożdże po takim czasie już dawały ładna pianę...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znaczy się: fermentacja rusza! :D

A w moim Munich Dunkel na drożdżach Munich Lager po >48h nie "bulka"!!! Diabeł jaki czy inny czort... :cool: :Pocieszam się, że ciśnienie wypchnęło (wklęsły wcześniej) dekiel oraz że płyn w "bulkadełku" wskazuje jednoznacznie na wyższe ciśnienie w fermentorze niż atmosferyczne :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie niedawno desitka stała 16 dni i zeszła o 1°Blg :o W związku z tym, że ładnie pachniało, wziąłem łychę i porządnie napowietrzyłem. Po kolejnych 2 tygodniach odfermentowało do 3,5°Blg. Teraz jest na cichej i na pewno jeszcze zejdzie, bo przy przelewaniu była delikatna pianka i widać było wyraźnie drożdże zawieszone w piwie.

Tak więc Mateusz może spróbuj jeszcze przemieszać? Jak moje "bulkadełko" za dwa dni nie zacznie regularnie bulkać to też rozważę takie napowietrzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W zasadzie przed zadaniem drożdży napowietrzyłem brzeczkę, ale jutro jak nie zobaczę chociaż małej pianki to przemieszam. W piątek dodam nowej gęstwy jeśli jutrzejszy plan okaże się nieskuteczny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zacieram coś w deseń Grodziskiego. Zasyp 2,5 wędzony, 1,5 pszenica i coś koło 0,4 orkisz (zostało więc dorzuciłem).

Zacieranie w kociołku Lidl - w trakcie przyjarałem zacier. Odebrałem wszystko co się dało wyciągnąć bez gmerania przy dnie i wrzuciłem do drugiego kociołka, żeby spróbować uratować to piwo. Jest to moja pierwsza warka na wędzonym, jestem w trakcie ostatniej przerwy i niepokoi mnie zapach i smak. Teraz nie wiem czy to wędzony tak pachnie czy to ta spalenizna.

W zapachu czuć pewną wędzoność, ale dominuje zapach przypalenia, w smaku na pierwszy planie słodycz, a na końcu lekko gorzkawy posmak. Będzie coś z tego czy w kanał ? Nie wiem czy jest sens poświęcać temu piwu kolejne godziny ?

A mialo być tak pięknie :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zacieram coś w deseń Grodziskiego. Zasyp 2,5 wędzony, 1,5 pszenica i coś koło 0,4 orkisz (zostało więc dorzuciłem).

Zacieranie w kociołku Lidl - w trakcie przyjarałem zacier. Odebrałem wszystko co się dało wyciągnąć bez gmerania przy dnie i wrzuciłem do drugiego kociołka, żeby spróbować uratować to piwo. Jest to moja pierwsza warka na wędzonym, jestem w trakcie ostatniej przerwy i niepokoi mnie zapach i smak. Teraz nie wiem czy to wędzony tak pachnie czy to ta spalenizna.

W zapachu czuć pewną wędzoność, ale dominuje zapach przypalenia, w smaku na pierwszy planie słodycz, a na końcu lekko gorzkawy posmak. Będzie coś z tego czy w kanał ? Nie wiem czy jest sens poświęcać temu piwu kolejne godziny ?

A mialo być tak pięknie :(

Przypalone piwo jest nie do upicia ale wszystko zależy jaka skala tego przypalenia. Jeśli niewielka robiłbym dalej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.