Jump to content
Sign in to follow this  
pavulonek

Pierwsza warka z zacieraniem - ocena codera

Recommended Posts

Chciałbym się pochwalić oceną, którą dostałem od codera za moją pierwszą warkę z zacieraniem. Piwko zostawiłem w Żywcu na stoisku PSPD do oceny. Jestem bardzo zadowolony, ponieważ jak na pierwszy raz to wyszło bardzo fajnie :beer: Wszelkie braki zmotywują mnie tylko do większych starań.

Piwo było warzone z zestawu i wg przepisu z Centrum Piwowarstwa styl Alt II na drożdżach S-04. Butelkowane 20.05.11

A oto mail:

 

"Aromat: 8/12

Wyraźny aromat chmielowy, nieco za mocno wyczuwalne estry. Wad technicznych nie wyczuwam

Barwa: 2/3

Chyba trochę za jasne (10 EBC), opalizujące

Piana: 4/6

Średnio obfita, drobnoboziarnista, dość trwała, zostawia ślady na szkle.

Ładna.

Smak: 10/17

Mocny akcent goryczkowy i chmielowy, prawidłowy dla stylu. Pod nim akcenty słodowe, końcówka wytrawna, goryczkowa.

Goryczka: 4/6

Poprawna dla stylu, mocna, ale dośc długo pozostaje w gardle.

Odczucie w ustach: 4/6

Nagazowanie i nasycenie poprawne, ale zostawia szorstkość na języku i lekkie odczucie ściągające.

 

Wrażenie ogólne:

Smaczny Alt, dobrze zrobiony, czysty i technicznie poprawny. Jak na moje gardło zbyt mocno chmielony, ale jestem pewien, że mieści się w stylu - w Altach prawie nie ma na to limitu.

 

Może też trochę za mało czysty ma aromat, zbyt dużo estrów, można by go fermentować w nieco niższej temperaturze.

 

Piwo jest dobre, do wybitności brakuje mu bardziej rozbudowanego smaku słodowego, nutki opiekanej.

 

Ogółem: 32/50

 

Pozdrawiam

 

-

Piotr Wypych

CODER"

 

Dziękuję za ocenę :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

To pierwsza warka? No to naprawdę nieźle, piwo było czyste, bez infekcji, dobrze przefermentowane.

 

Trzymaj poziom - głownie przykładaj się do mycia sprzętu, póki jest nowy to łatwo go zdezynfekować, potem pojawią się problemy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.