Jump to content
hoirack

Safale S-04 czy US-05

Recommended Posts

No właśnie :)

 

Co bardzo ciekawe mam już za sobą 6 warek i ani jednej górnej fermentacji.

W tym roku chciałbym coś uwarzyć angielskiego. Moje pytanie brzmi czy jest jakaś różnica między tymi drożdżakami? Chciałbym zaobserwować jakieś posmaczki estrowe. I czy sprawiają jakieś problemy wychowawcze? Chyba nie powinno być żadnych problemów z odfermentowaniem. Mam zamiar fermentować w piwniczce bo w lecie jest tam około 20 °C.

Proszę doradźcie coś początkującemu :) ( 6 wareczek to niezbyt wiele :lol: ).

 

I może jeszcze czy suche drożdże do weizenów dają pożądany efekt?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
na mój gust lepsze smakowo i temperaturowo-większa rozpiętość,w tych drugich nie ma nic zachwycającego-takie zwykłe drożdże bez specjalnego charakteru.

"Lepsze" bo dają dość czysty smak, a często krytykowane za dość niską flokulację. Ja bym wybrał S-04.

Share this post


Link to post
Share on other sites
na mój gust lepsze smakowo i temperaturowo-większa rozpiętość' date='w tych drugich nie ma nic zachwycającego-takie zwykłe drożdże bez specjalnego charakteru.[/quote']

"Lepsze" bo dają dość czysty smak, a często krytykowane za dość niską flokulację. Ja bym wybrał S-04.

Ja również S-04, według mnie najlepsze suche do ale. Szybkie, bardzo ładnie od fermentowują piwo i bardzo klarownie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
przecież na us05 też są bardzo klarowne,no chyba ,że ktoś ma ciśnienie pić jeszcze z niedofermentowaną glukozą :beer:

Pod tym kątem różnica między tymi drożdżami jest bardzo duża.

Share this post


Link to post
Share on other sites
przecież na us05 też są bardzo klarowne,no chyba ,że ktoś ma ciśnienie pić jeszcze z niedofermentowaną glukozą :beer:

Nie lubię się męczyć z tym kożuchem drożdży jaki pozostaje na piwie po fermentacji, która się już praktycznie skończyła. S-04 - 4-5 dni w 16°C i już łanie są na dole, a piwo jest już odfermentowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do piw angielskich lepsze są S-04, dają sporo estrów i "angielskich " smaczków.

US-05 to drożdże amerykańskie, czyste, mało estrowe, nadaja się do czystych piw - szkockich, może irlandzkich i oczywiście amerykańskich.

 

Oba szczepy są chwalone i godne polecenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użyte drożdże mają wpływ na smak piwa, przemienne zastosowanie obydwu w/w szczepów pozwoli wybrać ten, który odpowiada naszym gustom. Dla mnie lepszym szczepem są US-05, ale stout robiony na S-04 bardziej mi smakował.

Edited by bogdan62

Share this post


Link to post
Share on other sites

To teraz sam już nie wiem...

Chyba zrobię jedno na takich i jedno takich.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też do angielskich użyłbym (zresztą na takich mi piwo obecnie fermentuje - styl angielski ) US-5.

Zresztą sama specyfikacja US-4 angielskie, US-5 amerykańskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy ktoś z was pił takie piwo ( kupne ): Ale Ale z browaru cornelius. Coś w ten deseń bym chciał uwarzyć tylko oczywiście lepsze :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie wiem czy ktoś z was pił takie piwo ( kupne ): Ale Ale z browaru cornelius. Coś w ten deseń bym chciał uwarzyć tylko oczywiście lepsze :smilies:

No nie wiem moim skromnym zdaniem.(Tylko się nie obraź)

Lepiej idź do sklepu i kup se je.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do piw angielskich lepsze są S-04, dają sporo estrów i "angielskich " smaczków.

US-05 to drożdże amerykańskie, czyste, mało estrowe, nadaja się do czystych piw - szkockich, może irlandzkich i oczywiście amerykańskich.

 

Oba szczepy są chwalone i godne polecenia.

Na 100% zgadzam się z Coderem, po prostu to zależy jakie piwo chcesz uwarzyć; angielskie piwo to S-04. Dodam tylko że moim zdaniem jeszcze lepsze niż S-04 są Danstar Nottingham i do tego podobno są najczęściej stosowane do angielskich Ales przez browary brytyjskie.

Tutaj jest mój eksperyment porównania drożdży Nottingham i US-05: http://www.piwo.org/forum/t5388-Porownanie-drozdzy-US-05-i-Nottingham.html

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie wiem czy ktoś z was pił takie piwo ( kupne ): Ale Ale z browaru cornelius. Coś w ten deseń bym chciał uwarzyć tylko oczywiście lepsze :smilies:

No nie wiem moim skromnym zdaniem.(Tylko się nie obraź)

Lepiej idź do sklepu i kup se je.

Wolałbym swoje bo swoje smakuje lepiej chociażby dlatego, że jest swoje. A chciałem się zwiedzieć, które drożdżaki mi dadzą coś takiego. Nie rozumiem komentarza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Komentarz miał chyba wyrażać stosunek z_bycha do do Ale Ale, które nie ma opinii najlepszego z Ale.

Moim zdaniem - jeśli chcesz iść w kierunku ejlowych posmaków - s-04. Robiłem kilka piw na tych drożdżach i wychodzą bardzo smacznie, szybko i są na prawdę klarowne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie wiem czy ktoś z was pił takie piwo ( kupne ): Ale Ale z browaru cornelius. Coś w ten deseń bym chciał uwarzyć tylko oczywiście lepsze :smilies:

Jak celujesz w Ale ale, to WB-06. Ale jak ma być lepsze, to S-04.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki za komentarze, ale chyba popróbuję obu szczepów na podobnym zasypie i już będę wiedział.

 

Komentarz miał chyba wyrażać stosunek z_bycha do do Ale Ale, które nie ma opinii najlepszego z Ale.

Moim zdaniem - jeśli chcesz iść w kierunku ejlowych posmaków - s-04. Robiłem kilka piw na tych drożdżach i wychodzą bardzo smacznie, szybko i są na prawdę klarowne.

brak doświadczenia u mnie i nie wiem co dobre :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdemu smakują różne rzeczy - de gustibus non disputandum est.

Warząc, zobaczysz że smak Ci się bardzo zmieni (czy jak inni wolą to nazywać - wyrobi).

A póki co, jeśli chcesz i możesz - zrób 3 warki - na S-04, US-05 i WB-06. Będziesz miał przekrojowe porównanie tych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
zrób 3 warki - na S-04, US-05 i WB-06. Będziesz miał przekrojowe porównanie tych drożdży.

Albo lepiej: podziel jedną warkę na trzy fermentory i zaszczep każdy innymi drożdżami. To najlepsze porównanie bo przy kolejnych warzeniach może być problem z powtarzalnością.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie wiem czy ktoś z was pił takie piwo ( kupne ): Ale Ale z browaru cornelius. Coś w ten deseń bym chciał uwarzyć tylko oczywiście lepsze :(

No nie wiem moim skromnym zdaniem.(Tylko się nie obraź)

Lepiej idź do sklepu i kup se je.

Wolałbym swoje bo swoje smakuje lepiej chociażby dlatego' date=' że jest swoje. A chciałem się zwiedzieć, które drożdżaki mi dadzą coś takiego. Nie rozumiem komentarza.[/quote']

Po prostu w Corneliusie mają tylko dwa szczepy drożdży - górne i dolne :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.