Jump to content
Sign in to follow this  
jq

Browar Jq - 120, 90, 60 Minute IPA

Recommended Posts

Bardzo mi się podoba to co robi browar Dogfish Head więc staram się klonować ich piwa.

 

120 Minute IPA

 

http://www.homebrewchef.com/120_Minute_IPA.htm

 

Receptura (na 13 litrów na początek, będzie dojrzewać w małym balonie)

 

słód pilzneński 5 kg

słód bursztynowy 0,5 kg

chmiel nugget 50 g

chmiel simcoe 50 g

chmiel amarillo 50 g

glukoza 2kg

 

drożdże do wstępnej fermentacji Us-05

do fermentacji drugiej bayanus G-995

 

Zacieranie

60 min 64°C

15 min 72°C

 

Dodatek połowy mieszanki chmieli co 3 minuty przez 120 minut gotowania.

 

Do drugiej fermentacji 2x dziennie po 90g glukozy przez 14 dni oraz raz dziennie łyżeczka mieszanki chmieli przez 20 dni mierzone na oko.

 

Fermentowało szybko, drożdże winiarskie (pracujące równocześnie w 2 litrowym starterze z tej samej brzeczki) dodałem po 7 dniach po przelaniu z nad osadu Us-05, również szybciutko fermentowały, po dodawaniu glukozy widać było że są szczęśliwe bo przyspieszały :lol: Skończyłem na około 17% przelałem do butelek i jeszcze się ładnie nagazowało.

 

Dojrzewa dopiero 2 miesiące ale zapach jest wspaniały, gorzkie ale nie aż tak bardzo, % czuć dopiero po wypiciu. Żadnych bimrowych posmaków się nie doszukałem.

 

90 Minute IPA

 

Receptura (na 20 litrów)

 

słód pilzneński 7 kg

słód bursztynowy 0,5 kg

chmiel nugget 30 g

chmiel simcoe 30 g

chmiel amarillo 50 g

chmiel tetnager 30g

 

drożdże Us-05

 

Zacieranie

60 min 67°C

 

Dodatek połowy mieszanki chmieli co 6 minuty przez 90 minut gotowania, reszta po tygodniu burzliwej fermentacji dodana do cichej na 2 tygodnie.

 

Fermentowało sprawnie, rozlałem do butelek i również bdb się nagazowało.

 

Dojrzewa dopiero 2 miesiące ale zapach jest również wspaniały, mniej gorzkie niż 120, mniej czuć %. Żadnych bimrowych posmaków się nie doszukałem.

 

 

60 Minute IPA

 

http://www.brew365.com/beer_dogfish_head_60_minute_ipa.php

 

Receptura (na 20 litrów)

 

słód pilzneński 5 kg

słód bursztynowy 0,5 kg

chmiel nugget 20 g

chmiel simcoe 20 g

chmiel amarillo 50 g

chmiel tetnager 20g

 

drożdże Us-05

 

Zacieranie

60 min 68°C

 

Dodatek połowy mieszanki chmieli co 3 minuty przez 60 minut gotowania, reszta po tygodniu burzliwej fermentacji dodana do cichej na 2 tygodnie.

 

Fermentowało sprawnie, rozlałem do butelek i również bdb się nagazowało.

 

Dojrzewa dopiero 2 miesiące ale zapach jest ekstra, przelane do kega 19L, gazowane 60g cukru, spożyte w całości.

 

Aromaty tych piw są niesamowite, próbójąc potem coś sklepowego zastanawiam się co to za woda.

 

Chętnie parę butelek 120 poddałbym chętnym do oceny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.