Jump to content
Sign in to follow this  
Tanksztela

brak oznak fermentacji

Recommended Posts

po jakim czasie powinna zacząć się fermentacja? 12 h temu wlałem drożdzę do fermentatora i na tę chwile kompletnie nic się nie dzieje - zero oznak fermentacji. Jest to moje drugie warzenie. Jak wlałem poprzednio drożdzę to po 12h już miałem gruby kożuch, teraz kompletnie nic. Dać drugi drożdże czy jeszcze troche poczekać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jakie drożdże ? dolnej czy górnej ? jak zadane ?

jeśli nie ruszy, korzystnie jest dodać inne drożdże, żeby nie narażać brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
na tę chwile kompletnie nic się nie dzieje - zero oznak fermentacji

W sensie nie ma piany czy nie "bulka" ? :beer:

Podaj więcej szczegółów, nawet nie napisałeś jakie drożdże.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

piwo robię z tego zestawu:

http://piwowar.com.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=17_1_44&products_id=322

oznaczenia drożdzy nie było ani na opakowaniu drożdży, ani na "instrujcji" obsługi.

Nie mam rurki fementacyjnej, wić nie mogę stwierdzić czy bulka. Nie ma w ogóle piany.

nie wiem czy powodem będzie temp. Przy wlewaniu drożdzy miałem temp. 27 stopni. Stwiedziłem, że to za wysoko i zaczełem chłodzić (miska w wodą i butelką z lodem). Niestety lub stety temp. w pomieszczeniu tez spadła. Przed pracą nie miałem czasu zmierzyć temp. więc nie wiem jak jest teraz.

Mam jeszcze wolne drożdze tego typu:

http://piwowar.com.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=17_5&products_id=74

Share this post


Link to post
Share on other sites

Patrzyłeś na datę produkcji tych drożdży? Z tego co kojarzę to te brewkity już od dawna nie są produkowane. Jak nie ruszą to poratują się tą drugą saszetką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kurczę na to nie zwróciłem uwagi. Przez myśl mi to nie przeszło, ale fakt, że one jakieś dziwnie wyglądały jak je potrzymałem w szklance przed wlaniem...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z tego co kojarzę to te brewkity już od dawna nie są produkowane.

Nie wiem, jak Irish Stout, ale parę miesięcy temu kupiłem Lagera Johna Bulla (z resztą też w Piwowarze) i miał datę ważności do marca 2012.

Share this post


Link to post
Share on other sites

24 godziny to według mnie rozsądna granica oczekiwania na start drożdży. Szczególnie suchych. Jak przez tyle czasu nie ruszą, to lepiej wg mnie zadać kolejne. Mam złe doświadczenia z długim oczekiwaniem na start fermentacji (2 razy ponad 36h, 2 razy kwas...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

kurcze, te puszki mają świetny smak, piłem kilka tych piw i są rewelacyjne.

Chyba od 2009 r. BA nie miał ich już w sprzedaży.

W szoku jestem, że można je jeszcze kupić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.