Skocz do zawartości

Piwa Merva


Merv

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witbier 2 dopiero przelany na krótką cichą - drożdże do witów strasznie się ociągają.... piana opadła dopiero w sobotę. Dobre jest to, że piwo straciło większość siarkowodoru dzięki odstaniu się. Zaraz wrzucam do fermentora 10 g citry, a za dwa-trzy dni skórkę pomarańczową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witbier #3

Pilzneński 2 kg

wiedeński 0.5 kg

mąka pszenna razowa 1 kg

mąka żytnia razowa 0,5 kg

płatki owsiane 0.4kg

mielona palona gryka 0.3 kg

 

Zacieranie 48C 25'-->53C 10'-->65-62C 90'-->72C 30'-->78C

Gryka i płatki skleikowane, chyba niepotrzebnie

 

Filtracja trudna, poniżej 65C zatyka filtrator. Na przyszłość - zero zawracania, póki leci to niech leci, jak przestaje zawracać do gara, podgrzewać i znów do filtratora.

Można przepuścić filtrat przez kilka warstw woreczków do chmielenia - pomaga i to bardzo.

Gotowanie 60 min,

Chmielenie - 20g Iunga 11,2% 30min, 10g Citra 12% 5 min, 20g kolendry indyjskiej+o,7g kminku 3 min, skórka otarta z jednej pomarańczy na ostatnią minutę.

Chłodzenie chłodnicą do 30, napowietrzenie pierwsze, aktualnie stygnie do końca w fermentorze. ok. 1 zadam drożdże Belgian Witbier, pierwszy zbiór, wszystko co zostało z poprzedniej fermentacji, nawet specjalnie nie oczyszczone.

 

Wyszło w sumie 22L 13,5 blg. Może rozrzedzę 1,5l mineralnej, zobaczę.

 

W planach - chmielenie na zimno citrą, pomarańczowanie na zimno, może też kolendra przy rozlewie.

Edytowane przez Merv
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Stout świąteczny ​

w zamyśle miało to być lekkie piwko do sączenia w święta - nie sweet stout, ale też nie do końca dry - takie coś czego można wypić 3 kufle do śniadania. Jako że temperatura w piwnicy mi spadła z 18 do 14 C piwko to może jednak nie zdążyć na święta...

 

zasyp:

pale ale 2,3kg

wiedeński 1,4 lg

płatki jęczmienne 350 g

płatki gryczane 350 g

pszeniczny palony 1000 ebc 150 g

palony jęczmień 50 g

 

zacieranie infuzyjne jednogarnkowe: 50C--> 53C 5'--> 64-60C 30'-->72C 40'-->78-->out

 

Gotowanie:

 

tradition 6,2% 30 g 40 min

Styrian Goldings 5,2 40 g + mech pół łyżeczki 15 min

Styrian Goldings 5,2 % 30 g 2 min

sól NaCl - 5 g

Kolendra 9 g 2 min

kminek 0,5 g 2 min

 

fermentowane na Dannstar Nottingham

 

na zimno, zależnie od tego jak się aromaty ułożą, dodam zapewne odrobinę Styriana i może kolendry lub wanilii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Special Bitter

Piwo uwarzone dziś na Warsztatach w Piwotece wg zestawu z Centrum Piwowarstwa. Ot, takie tam pale ale.

  • Słód monachijski 2,10 kg
  • Słód pilzneński 0,85 kg
  • Słód wiedeński 0,80 kg
  • Słód karmelowy ciemny Steinbach 0,25 kg
  • Chmiel Magnum, granulat 30 g
  • Chmiel Spalt Spalter, granulat 20 g

zacieranie: 50C-->52C 10'-->67C 50'-->70C 20'-->78--> out

Chmilenie magnum 40' spalter 15', na zimno dodam pewnie trochę styriana

 

fermentowane również na Dannstarach Nottinghamach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.