Jump to content
Sign in to follow this  
micruz

S-23 w wyższej temperaturze

Recommended Posts

Cześć i czołgiem.

 

 

Dzisiaj zaprawiłem warkę drożdżami S23. Mam jednak problem. Okazało się że moja lodóweczka "fermetnacyjna" zaliczyła zgon i aktualnie warka stoi w 20 stopniach.

Moje pytanie: zacznie toto wogóle fermentować w tej temperaturze a jeżeli tak to jakie będą objawy. Niestety lodówę odzyskam pewnikiem dopiero we wtorek i nie bardzo wiem co mnie czeka.

 

Pozdrowionka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie fermentować oczywiście, z tym że da różne posmaki, trudno mi powiedzieć dokładnie jakie, bo nie mam w tej materii doświadczenia. Do wtorku raczej będzie już po wszystkim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temat tych samych drożdży, czyli S 23.

Dwa ostatnie Dolniaki o początkowym Blg 15-16, stanęły po kilku tygodniach na Blg 5. Jeden już przelany i leżakuje, drugi jest tydzień na cichej.

Czy to normalna sytuacja, ze nie chcą zejść niżej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szklana kula w naprawie:

1. Nie wiem co i jak zacierałeś.

2. Nie wiem w ilu stopniach fermentujesz.

 

Zrób FFT (szybki test fermentacji), czyli weź próbkę, umieść w ciepłym na 2 dni, najlepiej z jakimiś sprawdzonymi mocnymi drożdżami, w najgorszym razie z piekarskimi. Po 2 dniach się dowiesz czy ma szansę jeszcze doferemntować czy nie.

Jeśli zejdzie, to trzeba kombinować, do dodania nowej porcji drożdży włącznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.Pils i Lager, przepisy sprawdzone i robione zgodnie z wskazówkami.

2.Fermentacja w temp 10-12 C.

3.Blg początkowe 15, końcowe 5

FFT bym zrobił gdyby mi stanęły na Blg 10, a nie 5

 

Drożdże po rehydratacji i 24 h namnożeniu z dużą dawką powietrza. Więc wszystko powinno być ok.

A może te drożdże tak mają?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.