Jump to content
Sign in to follow this  
sibart

Z cyklu pierwsze zacieranie prośba o pomoc.

Recommended Posts

Witam

Po zrobieniu pierwszej warki z puszki postanowiłem od razu na głęboką wodę.

Padło na Irish Red Ale Premium 12,7°Blg od Piwodzieja.

Skład zestawu:

- Pale ale 4kg

- Cara-hell 0,25kg

- Cara-red 0,4kg

- Aroma 0,25kg

- Cascade 20g

- Fuggles 10g

- Target 10g

- Drożdże suche US-05

 

W przepisie warzenia jest:

"Zacieranie najlepiej zacząć w 12-15 litrach wody. Należy wsypać zesśrutowany słud do wody o temperaturze ok 55 st C.

Po utrzymaniu zacieru w temp 52-53 należy podgrzać zacier do 67 st. C....."

Potem jest jeszcze 67st - 1-2 godz i 72 st 10 min.

 

Moje pytanie dotyczy tego ile ma trwać "utrzymanie" w tem 52-52 st.

Drugie to prośba o sugestie jak rozegrać kolejne procesy jeśli garnek mam tylko 22 litrowy? Czy mogę chmielenie przeprowadzić na nie całej brzeczce i potem obie zmieszać w fermentatorze?

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam...

Skład zestawu:

- Pale ale 4kg

...

W przepisie warzenia jest:

"Zacieranie najlepiej zacząć w 12-15 litrach wody. Należy wsypać zesśrutowany słud do wody o temperaturze ok 55 st C.

Po utrzymaniu zacieru w temp 52-53 należy podgrzać zacier do 67 st. C....."

Potem jest jeszcze 67st - 1-2 godz i 72 st 10 min.

...

Drugie to prośba o sugestie jak rozegrać kolejne procesy jeśli garnek mam tylko 22 litrowy? Czy mogę chmielenie przeprowadzić na nie całej brzeczce i potem obie zmieszać w fermentatorze?

Ponieważ to jest słód pale ale, a ty jesteś początkujący to proponuję zacierać 70-90 min w temperaturze 67°C i się niczym innym nie przejmować. Dla początkujących i tak jest wyzwanie utrzymać temperaturę . Możesz na koniec zacierania podgrzać do 76-78°C i prosto do filtracji.

Jeśli masz garnek 22l to i braknie ci pojemności to chmielenie możesz zrobić 2 garnkach , dzieląc chmiel mniej więcej proporcjonalnie.

Edited by misiuzeb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej sibart

 

Również bym na twoim miejscu pominął przerwę białkową w 52°C, ale odpowiadając na Twoje pytanie: według mnie masz wsypać słód do wody ok 55C ustabilizować temperaturę na 52C i od razu zacząć podgrzewanie do 67C. Chodzi o to, żeby tylko "musnąć" przerwę białkową w trakcie zacierania. Podgrzewanie z 52C do 60 zajmie ci kilka minut i przez ten czas właśnie będą działać enzymy przypisane dla przerwy białkowej.

 

Co do drugiego pytania: Na Twoim miejscu wysładzałbym młóto aż do uzyskania 19 litrów - zapewne odzyskasz piwo o większej zawartości BLG. Wczoraj zagotowałem 24 litry brzeczki w garnku o pojemności 26 litrów ;) Z reguły wysładzam do 23 litrów. Musisz uważać w takich sytuacjach by nie wykipiała ci gotująca się brzeczka.

 

Pozdrawiam i powodzenia!

Edited by slotish

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drugie to prośba o sugestie jak rozegrać kolejne procesy jeśli garnek mam tylko 22 litrowy? Czy mogę chmielenie przeprowadzić na nie całej brzeczce i potem obie zmieszać w fermentatorze?

Możesz tak jak pisze misiuzeb , ale w/g mnie może się mylę możesz chmielić ile zmieści ci się w garnku , a potem resztę zagotować pogotować z 15min. i wymieszać - tak jak zresztą piszesz. I ten sposób w Twojej sytuacji jest bardziej ekonomiczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gratuluję dobrej decyzji. Zacieranie jest bardzo fajną zabawą.

 

Lepiej nie gotować wyłącznie bez chmielu. Ułatwia on strącanie niektórych białek. Jeśli nie zmieści Ci się na raz całość, możesz pogotować i chmielić połowę brzeczki na jeden raz, ew znaleźć drugi garnek. Chmiel proporcjonalnie do objętości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry wybór! Robiłem ten zestaw dwa razy, tak mi zasmakował i pewnie wkrótce zrobię po raz trzeci, tym bardziej że cena atrakcyjna. W obydwu przypadkach pomijałem przerwę białkową i zacierałem jednotemperaturowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki

Więc ruszam do dzieła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam i ponownie szanowne Koleżanki i Kolegów pytam.

Po chmieleniu wyszło mi 15 °Blg , więc dolałem wody i zapomniałem zmierzyć ponownie, ale pewnie coś ok 13 zostało.

Fermentacja dość szybko się pojawiła więc spokojnie czekałem . Temperatura pomieszczenia 18-19°C .Po 6 dniach zajrzałem przestało "bulkać" więc zajrzałem do środka. W środku obfita piana i 5°Blg . Zamknąłem i dzisiaj zajrzałem , tj po 8 dniach. Nadal 5°Blg , widok jak na zdjęciu i smak taki jakiś dosyć wytrawny. Zapaszek raczej przyjemny. Pytanie oczywiście czy tak ma być.?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czyli jutro na cichą?

Nie widzę dokładnie, ale myślę, że można już na cichą. Ze zdjęcia wygląda mi na 4-5°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jeszcze pomęczę szanowne grono.

Przelewam do dwóch gąsiorów po 10 l.Pytanie jak mają być zatkane. Czy mogą być zatkane korkiem. I czy do przelania użyć kranika czy lepiej będzie węża. mam taki model ze sztywnym końcem i takim zakończeniem co niby ogranicza dostawanie się fusów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To jeszcze pomęczę szanowne grono.

Przelewam do dwóch gąsiorów po 10 l.Pytanie jak mają być zatkane. Czy mogą być zatkane korkiem. I czy do przelania użyć kranika czy lepiej będzie węża. mam taki model ze sztywnym końcem i takim zakończeniem co niby ogranicza dostawanie się fusów.

Zatkaj korkiem, może być nawet z rurką, jak wino. Przelewanie lepiej wężykiem :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja się podłącze.

 

Dostałem z piwodzieja dziś dwa zestawy /a wlasciwie 2x2 bo warki wieksze/

Barleywine Premium 26BLG i Irish Red Ale Premium 12.7BLG i w obu przepis jest _dokładnie_ taki sam /pomijając składniki/ ale temp. czasy.. wszystko takie samo :rolleyes:

Trzymać się tego czy lepiej znalezc cos w necie?

Mam sterownik Boleckiego wiec z temperaturami problemow nie bedzie.

w tych 67st to trzymac blizej 120minut czy raczej 90..?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.