Skocz do zawartości

a' la starożytne piwo domowe


pawel1024

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś kiedyś na forum (wiem, to żadna informacja) wklejał swoje zdjęcia browaru z Sudanu albo Etiopii, współczesnego chronologią, acz starożytnego technologią- słód w formie placków, gliniane kadzie fermentacyjne...

 

 

PS Jak bardzo trzeba uważać na mądrości popularnonaukowe, bez aparatu naukowego (przypisy, odnośniki i cokolwiek pozwalające na weryfikację źródeł) niech świadczy fragment tekstu który wkleiłem na linkowanym wcześniej wątku http://www.piwo.org/forum/t2951-Na-slepo-i-z-zamknietymi-oczami-po-torze-przeszkod.html

 

Piwo dzieliło się na męskie, z dużą zawartością ekstraktu i alkoholu oraz żeńskie, łagodne z dodatkiem wanilii, korzeni lub soku daktylowego.

No i pytanie za 10 punków czy sprowadzano ją pocztą lotniczą, czy może pływano po nią trzcinowymi łódeczkami??

Edytowane przez Mimazy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Teraz kiedy mamy na rynku słód orkiszowy oraz dużo droższy płaskurkowy i z samopszy oraz ziarna tych zbóż można się pokusić i uwarzyć coś na kształt starożytnego piwa. Tanie nie wyjdzie, ale będzie ciekawie. Smaku takiego piwa szukałbym w czymś pomiędzy Lichtenhainerem i Grodziszem a Sahti.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.