Jump to content
Sign in to follow this  
fant0mas

nowy piwowar domowy

Recommended Posts

Witam,

zachęcony przez znajomego, warzącego własne piwo, do tego mocno zniechęcony jakością dostępnych masowych wyrobów piwnych, postanowiłem spróbować sam.

Moja pierwsza warka powstanie z wykorzystaniem zestawu startowego (dwa fermentory) i zestawu surowców - zacznę od Pszenicznego (Hefe-Weizen). Czy to nie za trudne jak na początek?

Warzyć będę podczas weekendowych i wakacyjnych wypadów do wsi Skrzeszew za Sokołowem Podlaskim.

Mam tam dość dobre zaplecze lokalowo-magazynowe.

A zamieszkuję w stolicy, gdzie poczyniam wszystkie niezbędne zakupy.

O postępach i skutkach postaram się niezwłocznie informować.

Pozdrawiam, wszystkich, którzy zaczynają lub już wsiąkli...

Tomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witamy nowego piwowara!

Powodzenia w warzeniu! :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pozdrawiam, wszystkich, którzy zaczynają lub już wsiąkli...

Tomek

Wita Tomasz Tomasza, powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Moja pierwsza warka powstanie z wykorzystaniem zestawu startowego (dwa fermentory) i zestawu surowców - zacznę od Pszenicznego (Hefe-Weizen). Czy to nie za trudne jak na początek?

W jaki sposób przeprowadzisz filtrację? Polecam wężyk z oplotu.

 

Pozdrawiam i życzę powodzenia !

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

 

W jaki sposób przeprowadzisz filtrację? Polecam wężyk z oplotu.

 

Pozdrawiam i życzę powodzenia !

Tak jest, mój wybór padł na oplot. Pierwsze warzenie odbędzie się w ten weekend.

Zakupiłem 2 fermentory BA, jednak posłużą mi tylko do procesu warzenia (jeden do filtracji, drugi awaryjny).

Mój pomysł na fermentator to beczka 20l do kiszenia kapusty (niebieska) - na razie zakupiona jedna, jeśli się sprawdzi, będą kolejne.

 

Wciąż czytam, zbieram informacje i rozważam.

 

Trzymajcie kciuki :-)

TW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentator 20l to trochę mało, ale od czegoś trzeba zacząć. Powodzenia :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fermentator 20l to trochę mało, ale od czegoś trzeba zacząć. Powodzenia :beer:

hmmm... rozmawiałem ze sprzedawcą, mogę wymienić na 30l, będzie bezpieczniej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkoda czasu na 13-litrowe warki :beer:

Wymień zdecydowanie na 30l :)

Pozdrawiam życząc powodzenia!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam po weekendzie, niestety jeszcze "bezwarkowym".

Nie udało mi się zmontować na czas żadnego patentu na chłodzenie brzeczki,

W tygodniu zmontuję miedzianą chłodnice zanurzeniową i w sobotę pierwsze warzenie.

A... Planuję pierwsze warki ok 20l, więc beczka wymieniona na 30l.

Myślę, że kolejna wiadomość będzie w wątku "Zapiski piwowarów domowych"

Pozdrawiam,

Tomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.