Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Browar Związkowiec - Balrog of Moria

Recommended Posts

Nie pamiętam stylu, ale oceniłem jako doppelbock:

 

Aromat: 10/12

Bogaty aromat - słód, karmel. Nuta alkoholu etylowego, nieco za mocna. Lekko piwniczny, ale dodaje mu to tylko charakteru.

Barwa: 2/3

Kolor poprawny, lekko mętne

Piana: 4/6

Średnio obfita, drobnoboziarnista, pozostaje długo w postaci dywanika, zostawia slady na szkle.

Smak: 11/17

Smak dominuje bardzo przyjemny posmak suszonych śliwek. Sporo słodyczy, "likierowatej". Nieco kwaskowatości od ciemnego karmelu. W posmaku zostaje "beczkowy", śliwkowy posmak od ciemnego karmelu, akceptowalny w tym stylu. Alkohol wyraźnie wyczuwalny. Do pełnej gamy smaków brakuje mi trochę nutki herbatnikowej (tostowej)

Goryczka: 5/6

Poprawna dla stylu, mało wyczuwalna, przyjemna i krótka, aczkolwiek pojawia się lekka goryczka alkoholowa.

Odczucie w ustach: 6/6

Nagazowanie i nasycenie prawidlowe dla stylu, podnosi pelnię smaku.

 

Wrażenie ogólne:

Piwo smaczne i pijalne. Bardzo poprawny technicznie i ma świetny smak śliwkowy. Alkohol trochę zbyt nachalny, szczegolnie po ogrzaniu.

 

Ogółem: 38/50

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coder,

 

Wielkie dzięki za ocenę. Widzę, że się poprawiam bo ostanie moje piwo dostało od Ciebie 37 pkt :okey:

Jeżeli chodzi o styl to miał to być Belgian Dark Strong Ale robiony na WLP 530 - śliwki są pochodną sporej dawki słodu special B.

Mam nadzieję, że zmiana stylu nie pogorszy punktacji :) Jak ostatnio próbowaliśmy Salvatora to żona twierdziła uparcie, że to mój Barlog.

 

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za ocenę,

Share this post


Link to post
Share on other sites

A, jakoś nie wyczułem za wielu estrów, i schowane były za aromatami słodowymi. Ale na belga to on nie wyglądał, już prędzej coś brytyjskiego.

 

Ile dałeś tego Special B?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wróciłem do domu, spojrzałem do notatek i wychodzi na to, że zmyśliłem ten Special B :)

Był w planie, ba nawet jest w recepturze ale przekreślony bo zapomniałem wrzucic.

Ratowałem się i zamiast niego dodalem 0,2 karmelowego ciemnego na mash oucie. Z innych rzeczy które mogły wpłynąc na kolor i śliwki to carabelge 0,2 (na 6,5 zsypu słodów) oraz cukier trzcinowy dark muscavado 0,5 kg.

 

Ciekawe ... mojego tripla z kolendrą też określiłeś jako bardziej doppelbock niż tripel. Ważne, że smaczne i pijalne :okey:

 

Pozdrawiam,

 

ps. Sprawdziłem recenzje Staśka n/t Balroga który również podkreślał mało belgijskich smaczków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.