Jump to content
Sign in to follow this  
jaszon

Ile piwa otrzymam stosując się do zaleceń ze sklepów CP,HB,BA?

Recommended Posts

Witam, zakupiłem zestaw Zaciermistrz Pro w CP. Wraz z zestawem wziąłem zestaw surowców do piwa Pale Ale.

Zacieranie, filtracja, wysłodzenie, chmielenie poszło mi bezproblemowo. Jako, że w garze zaciernym (i w fermentorze z CP)

nie ma miarki odnośnie pojemności, nie byłem pewny ile litrów brzeczki poszło do fermentacji. Jako, że przed zakupem sprzętu czytałem to forum około miesiąca

wyliczyłem z kalkulatorów, że do zacierania potrzebuję 13 litrów wody a do wysładzania 16,5 litra.. Wysładzałem do 3 BLG.

Przy chmieleniu odparowało mi około 3 cm z gara trzydziestolitrowego. Pobrałem próbkę gorącej brzeczki, wystudziłem do 26 stopni, wyszło 12.5 BLG .Zdekantowałem do fermentora a resztę z gara warzelnego zlałem do słoika -około litr osadu (tak jak proponowano tu na forum)

Rano odlałem z tego słoika około 0,5 l brzeczki o BLG 13. Przegotowałem, wystudziłem, wlałem do fermentora.

I teraz mam pytanie, piwo jest już na cichej (fermentor bez kranika sam zlitrażowałem tj. lałem po litrze wody i zaznaczałem mazakiem) i mam około 18,5 piwa.

Jak mniemam przy dekantacji z cichej do rozlewu jeszcze mi trochę piwa ubędzie . I tu jest sedno :Czy w zestawach surowców podana wielkość np. 20 l piwa dotyczy ilości

brzeczki czy piwa konkretnie wlewanego w butelki. Wiem, że może to pytanie brzmi cokolwiek naiwnie ale jako początkujący mam nadzieję na poważne mnie potraktowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak mądrzy piszą, powinno Ci wyjść 20-25l brzeczki o 12°Blg, ale w praktyce różnie bywa, czym nie trzeba się zbytnio przejmować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko zależy od wielu czynników , każdy browar jest inny .po kilu warka sam będziesz wiedział ją masz wydajność ( a i to nie do końca )

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak jak mądrzy piszą, powinno Ci wyjść 20-25l brzeczki o 12°Blg, ale w praktyce różnie bywa, czym nie trzeba się zbytnio przejmować

Jak była na burzliwej do zlitrażowałem drugi fermentor, przystawiłem do tego z piwem i było 19 litrów . BLG przed burzliwą 13, zeszło po tygodniu do 3.

Od niedzieli na cichej, dzisiaj zajrzałem do piwnicy, dekiel trochę wydęło. I tu pytanie czy tak zostawić, czy uchylić go na chwilę, żeby CO2 zeszło?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz uchylić, ale nie koniecznie. Ja robię często cichą w fermentorach z tylko nałożonym luźno deklem i jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Możesz uchylić, ale nie koniecznie. Ja robię często cichą w fermentorach z tylko nałożonym luźno deklem i jest ok.

Czytałem tu na forum i na browar.biz, że cicha powinna być z zamkniętym deklem. Ale dzisiaj zobaczyłem jakiś post, że komuś dekiel na cichej wyrwało.

Według mnie to ten ktoś nie dofermentował burzliwej. Ale jako, że to moja pierwsza warka to jestem przewrażliwiony i specjalnie pojechałem do mamy (bo u niej mam dobre warunki temperaturowe w piwnicy)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy pierwszych warkach też nie osiągałem tych 20 litrów obecnie wychodzę średnio przy podobnym zasypie 22-24 l. Kwestia wprawy którą na pewno warząc nabędziesz. Dużo udanych warek :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak napisali koledzy, sklepy sprzedają zestawy obliczone na 20 litrów piwa (z których realnie da się uzyskać nawet 25 litrów), ale przy pierwszych warzeniach prawie każdemu wychodzi marna wydajność. Z czasem jak nabierzesz wprawy (szczególnie wysładzanie jest tu kluczowe wg mnie) to i wydajność Ci wzrośnie :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ma za sobą dopiero jedną zacieraną warkę, wysładzanie miałem gdzieś przy temp. 60°C i wyszło mi jakieś 24l przed chmieleniem i było 3°Blg. Po chmieleniu było 19,5l z 14°Blg, więc rozcieńczyłem trochę wodą żeby było powyżej 20l i 13°Blg. Także da radę zrobic dokładnie tyle ile podaje instrukcja. A czy straty później będą takie duże - nie wydaje mi się. No chyba, że przy rozlewie sporo... rozlejesz :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za pierwsze od razu zacierane piwo od wujka Jejskiego należy się oczywiście + ;) Jakoś mi umknęło że zacierasz od początku przygody piwowarskiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początku też miałem poniżej 20 l, teraz średnio 23-25 l. Zacieraj, zapisuj i koryguj przy następnym zacieraniu a poprawisz swoje wyniki. Powodzenia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zacieraj, zapisuj i koryguj przy następnym zacieraniu a poprawisz swoje wyniki. :beer:

Mam nadzieję, że poprawię, zabutelkowałem 32 butelki 0.5l i 4 0.7l czyli ogółem wyszło niespełna 19 l piwka.

A odnośnie poprawy wydajności to przekonam się już w sobotę, będę warzył pszeniczniaka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jestem już po drugiej warce. Zastosowałem się do przepisu Jejskiego (ślicznie dziękuję).

Zestaw ze sklepu był na 20 l piwa o balingu 12.5.

Wyszło mi 22 l, baling 12.

Mam jeszcze w słoiku litrowym chmieliny, jutro odcedzę, przegotuję i dodam do fermentora (chyba z pół litra będzie).

Widać z tego, że wydajność mi wzrosła, może przyczyną tego jest taboret gazowy?

Cały proces zajął mi dzisiaj 6,5 godziny do czasu zadania drożdży.

Chłodzenie w pojemniku z wodą (45 minut).

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jeszcze jedno, na forum wyczytałem, że z pszenicą są problemy z filtracją.

Ja nie miałem żadnych :beer:.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I jeszcze jedno, na forum wyczytałem, że z pszenicą są problemy z filtracją.

Ja nie miałem żadnych :beer:.

W żytnim są dopiero problemy, tylko zależy to od filtratora oraz doświadczenia piwowara w tym zakresie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zasadzie to możesz podciągnąć sobie wydajność kilkoma składowymi:

 

1. własne śrutowanie słodu - rób troszkę więcej mąki niż to jest przyjęte. Ja robię mąkę ze słodu i dodaje otrębów pszennych do weizena a otrębów owsianych do stouta

2. zamontuj sobie mieszadło - lepsza kontrola tem lepsza wydajnośc z zacierania

3. staraj się brać wodę o twardości do danego stylu - tu też trochę uszczkniesz na wydajności

4. wysładzaj w sposób ciągły i wodą o odpowiedniej temp. Nie napowietrzaj śruty

 

Można polemizować na ten temat ale mi powyższe założenia podniosły wydajność. I nie obliczaj wszystkiego. Robisz piwo czy doświadczenie chemiczne:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.