Jump to content
Sign in to follow this  
jakub2001

Jęczmień bez słodowania?

Recommended Posts

Witam.

Czy można warzyć piwo z jęczmienia śrutowanego ale niesłodowanego? (lub innego zboża)

Tak, jeżeli stanowi dodatek do słodu aktywnego enzymatycznie, lub dodasz enzymy rozkładające skrobie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, są to tzw. dodatki niesłodowane i mogą stanowić do 40% zasypu w piwie. Reszta to musi być słód o sporej sile enzymatycznej, aby móc przerobić zarówno własną, jak i "obcą" skrobię.

 

Teoretycznie można stosować większy zasyp surowców niesłodowanych, nawet 100%, ale wtedy trzeba dostarczyć też enzymy do rozkładu skrobii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W słodzie są enzymy które rozkładają skrobię. Więc na samym zbożu niesłodowanym nie dasz rady zrobić zacieru. No chyba żeby dodać tych enzymów sztucznie, ale czy ten napój co powstanie będzie można nazwać piwem...wątpię. Jako dodatek jęczmień palony jest używany np. do stoutów.

 

PS.

Nie ma to jak wieloosobowy jednoczesny odzew :smilies:

Edited by Marmur

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi.

Moje pytanie wynika z tego iż otrzymałem 8 kg ześrutowanego jęczmienia. Na pytanie czy był słodowany? zobaczyłem duże, wytrzeszczone oczy.

0,5 kg tej śruty trzymałem w wodzie w temp. 68 stopni przez godzinę. Następnie dodałem trochę gęstwy do ostudzonego "płynu". Bardzo pięknie fermentuje. Czy to dowód że to jest słód?

Edited by jakub2001

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niezłe tempo :smilies::

 

Bogdan62 - 12:34:51

vincent1978 - 12:35:15

coder - 12:35:40

Marmur - 12:35:53

 

Niewiele ponad minuta, i nic dodać nic ująć...

Share this post


Link to post
Share on other sites
0,5 kg tej śruty trzymałem w wodzie w temp. 68 stopni przez godzinę. Następnie dodałem trochę gęstwy do ostudzonego "płynu". Bardzo pięknie fermentuje. Czy to dowód że to jest słód?

Według mnie nie. Zamiast dodawać gęstwy trzeba było sprawdzić wskaźnikiem skrobi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałeś kiedyś w rękach już słód? Jak tak to powąchaj, zapach słodu jest zupełnie inny niż niesłodowanego ziarna.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki za odpowiedzi.

Moje pytanie wynika z tego iż otrzymałem 8 kg ześrutowanego jęczmienia. Na pytanie czy był słodowany? zobaczyłem duże, wytrzeszczone oczy.

0,5 kg tej śruty trzymałem w wodzie w temp. 68 stopni przez godzinę. Następnie dodałem trochę gęstwy do ostudzonego "płynu". Bardzo pięknie fermentuje. Czy to dowód że to jest słód?

A dokonałeś może pomiaru gęstości tego płynu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niezłe tempo ;):

 

Bogdan62 - 12:34:51

vincent1978 - 12:35:15

coder - 12:35:40

Marmur - 12:35:53

 

Niewiele ponad minuta, i nic dodać nic ująć...

Jak się siedzi w robocie ............:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozwólcie że odkopie stary temat, ale nie znalazłem nigdzie odpowiedzi a z czystej ciekawości zastanawiam się czy ktoś próbował uwarzyć takie piwo na bazie zwykłego jęczmienia (innego surowca niesłodowanego) rozkładając skrobię stosując np. Enzym Alpha Amylaza stosowany w gorzelnictwie?

Jaka jest różnica w smaku pomiędzy takim piwem a bazującym na samym słodzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapytaj kol. bnp, kiedyś trafiłem na wątek w którym opisywał co wyszło, tylko nie wiem czy tu, czy też na forum o "zbożu i enzymach"

Edited by slawek1k

Share this post


Link to post
Share on other sites

piwo powstaje ze słodu lub ze słodu oraz dodatku niesłodowanego.

Np witbier 50% słodu + 50% pszenicy niesłodowanej.

Słód to nie tylko enzymy rozkładające skrobię, jest jeszcze kilkanaście innych. Prócz enzymów słód wprowadza także pożądane cechy organoleptyczne.

Reasumując, piwa z niesłodowanego jęczmienia nie da się zrobić. Oczywiście można zatrzeć jęczmień a brzeczkę nachmielić ale to już nie będzie piwo tylko napój piwopodobny.

 

Jeszcze małe sprostowanie

Można zatrzeć 1kg słodu 10kg jęczmienia czy też pszenicy bez żadnego problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Można zatrzeć 1kg słodu 10kg jęczmienia czy też pszenicy bez żadnego problemu.

Można różnie, ale czy warto. Zacieralem 1 kg słodu z 4 kg niesłodowanego jeczmienia, dla mnie smak nie do zaakceptowania, powtorki nie bedzie. To trochę jak w przyslowiu : szkłem d..y nie utrzesz, musi być papier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, są to tzw. dodatki niesłodowane i mogą stanowić do 40% zasypu w piwie. Reszta to musi być słód o sporej sile enzymatycznej, aby móc przerobić zarówno własną, jak i "obcą" skrobię.

 

Końcówka mego postu odnosiła się do postu codera.

tak się zaciera np whiskey

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.