Skocz do zawartości

dodanie kawy do stronga brewkit-w jakim momencie i jak przygotować


fryyc

Rekomendowane odpowiedzi

słuchajcie, chcę dodać aromatu kawowego do piwka. Kawa ziarnista. Czy ktoś może wytłumaczyć jak ziarnka przygotować i w jakiej ilości na 18 litrów dodać a co najważniejsze w jakim momencie żeby aromat był wyczuwalny ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nigdy kawy nie dodawałem, ale na pewno trzeba ją zaparzyć i dodać (bez fusów) na koniec chmielenia.

 

W przypadku brewkita to można dodać tylko do fermentacji, a może nawet lepiej przy rozlewie. A ile? Nie mam pojęcia, zacząłbym pewnie od 30 gram. Jak będzie za mało zawsze można dolać więcej, na smak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja raczej nigdzie nie doczytałem się o dodawaniu kawy do brew-kita.

Myslę, że najrozsądniejszą opcją jest sugestia Makaron by "zaparzyć słód czekoladowy i wywar dodać do piwa" przed fermentacją.

 

EDIT: z wiki: "Steeping - sposób nieco bardziej skomplikowany, można do receptury wprowadzić słody specjalne, które "zaparza się" podobnie jak herbatę - w przepuszczalnym worku trzyma się je 1/2h w gorącej wodzie, a następnie ta wodę dodaje do ekstraktów, w celu doprawienia smaku piwa. Można w ten sposób traktować słody które nie zawierają skrobii - karmelowe, palone. "

Edytowane przez coelian
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tłuszczu można się nie obawiać aż tak bardzo- w końcu w kawie bez mleka oczka na powierzchni nie pływają, tłuszcz nie jest dodawany do palenia, tylko jest zawarty w samych ziarnach :smilies: Kiedyś Czes wspominał że niewielka ilość tłuszczu jest śmiało metabolizowana przez drożdże podobnie jak aminokwasy (a wręcz zamiast nich)

 

Natomiast (przepraszam nie pamiętam gdzie) czytałem że dodatek kawy do piwa daje paskudne smaki, nie mające nic wspólnego z aromatem świeżo zaparzonej kawy.

ODRADZAM

Lepiej użyć słodów czekoladowych, jest nawet słód który nazywa się coffe i opisywany jest jako dający smaki kawowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Choć nie mam takich eksperymentów na koncie, mój pomysł byłby taki, żeby zaparzyć kawę i dodać trochę do szklanki i skosztować, czy o to chodziło. Tak też można by prawdopodobnie ustalić mniej więcej dawkę dodatku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Choć nie mam takich eksperymentów na koncie, mój pomysł byłby taki, żeby zaparzyć kawę i dodać trochę do szklanki i skosztować, czy o to chodziło. Tak też można by prawdopodobnie ustalić mniej więcej dawkę dodatku.

racja, dziękuje chłopaki za podpowiedzi, najprawdopodobniej z kawy zrezygnuje na rzecz czekolady, z miodem sie zabawiłem dodając w dwóch spasteryzowanych dawkach po 300 gram na 18 litrów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaja sobie robisz czy co?

Jak nie kawa to czekolada? Bez urazy ale jak koledzy doświadczeni w temacie piszą że aromat kawowy uzyskuje się dzięki odpowiednim słodom to znaczy że tak jest. Dodanie czekolady nie da ani aromatu czekoladowego ani tym bardziej kawowego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bez przesady, nie sa to jakieś dziwaczne techniki jak na piwowarstwo domowe.

Dodawanie rosołu z koguta - to jest dziwaczne!

 

O kawie, także w browarach przemysłowych:

http://www.thebrewingnetwork.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=12397&start=0

http://www.probrewer.com/vbulletin/archive/index.php/t-167.html

 

O czekoladzie (radzą użyć kakao + wanilia aby zasymulować smak czekolady)

http://www.thebrewingnetwork.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=19283&start=0

http://www.maltosefalcons.com/tech/formulating-and-brewing-winning-chocolate-porter

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kawy jest najlepiej dodać do Stouta Kawowego, wielokrotnie to uwarzyłem i także smakowałem kilka różnych przykładów komercyjnych - wszystkie naprawdę smaczne. Dodaj ok. 100 g kawy pod koniec gotowania.

 

PS. Chodzi ci o brew kit "Belgian Strong"? Do tego bym chyba kawy nie dodawał, lepiej zachowaj ten pomysł na Stouta.

 

Edyt: Recepturę na mój Espresso Stout wpisałem tutaj: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=106423#p106423

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.