Jump to content
Sign in to follow this  
fryyc

dodanie kawy do stronga brewkit-w jakim momencie i jak przygotować

Recommended Posts

słuchajcie, chcę dodać aromatu kawowego do piwka. Kawa ziarnista. Czy ktoś może wytłumaczyć jak ziarnka przygotować i w jakiej ilości na 18 litrów dodać a co najważniejsze w jakim momencie żeby aromat był wyczuwalny ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdy kawy nie dodawałem, ale na pewno trzeba ją zaparzyć i dodać (bez fusów) na koniec chmielenia.

 

W przypadku brewkita to można dodać tylko do fermentacji, a może nawet lepiej przy rozlewie. A ile? Nie mam pojęcia, zacząłbym pewnie od 30 gram. Jak będzie za mało zawsze można dolać więcej, na smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm a nie lepiej jednak zaparzyć słód czekoladowy i wywar dodać do piwa? Zależy jakie aromaty kawowe chcemy uzyskać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym się obawiał tłuszczu - jest używany do palenia ziaren. Może nie będzie go dużo, ale też dużo nie trzeba żeby zgasić pianę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja raczej nigdzie nie doczytałem się o dodawaniu kawy do brew-kita.

Myslę, że najrozsądniejszą opcją jest sugestia Makaron by "zaparzyć słód czekoladowy i wywar dodać do piwa" przed fermentacją.

 

EDIT: z wiki: "Steeping - sposób nieco bardziej skomplikowany, można do receptury wprowadzić słody specjalne, które "zaparza się" podobnie jak herbatę - w przepuszczalnym worku trzyma się je 1/2h w gorącej wodzie, a następnie ta wodę dodaje do ekstraktów, w celu doprawienia smaku piwa. Można w ten sposób traktować słody które nie zawierają skrobii - karmelowe, palone. "

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tłuszczu można się nie obawiać aż tak bardzo- w końcu w kawie bez mleka oczka na powierzchni nie pływają, tłuszcz nie jest dodawany do palenia, tylko jest zawarty w samych ziarnach :smilies: Kiedyś Czes wspominał że niewielka ilość tłuszczu jest śmiało metabolizowana przez drożdże podobnie jak aminokwasy (a wręcz zamiast nich)

 

Natomiast (przepraszam nie pamiętam gdzie) czytałem że dodatek kawy do piwa daje paskudne smaki, nie mające nic wspólnego z aromatem świeżo zaparzonej kawy.

ODRADZAM

Lepiej użyć słodów czekoladowych, jest nawet słód który nazywa się coffe i opisywany jest jako dający smaki kawowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Choć nie mam takich eksperymentów na koncie, mój pomysł byłby taki, żeby zaparzyć kawę i dodać trochę do szklanki i skosztować, czy o to chodziło. Tak też można by prawdopodobnie ustalić mniej więcej dawkę dodatku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Choć nie mam takich eksperymentów na koncie, mój pomysł byłby taki, żeby zaparzyć kawę i dodać trochę do szklanki i skosztować, czy o to chodziło. Tak też można by prawdopodobnie ustalić mniej więcej dawkę dodatku.

racja, dziękuje chłopaki za podpowiedzi, najprawdopodobniej z kawy zrezygnuje na rzecz czekolady, z miodem sie zabawiłem dodając w dwóch spasteryzowanych dawkach po 300 gram na 18 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaja sobie robisz czy co?

Jak nie kawa to czekolada? Bez urazy ale jak koledzy doświadczeni w temacie piszą że aromat kawowy uzyskuje się dzięki odpowiednim słodom to znaczy że tak jest. Dodanie czekolady nie da ani aromatu czekoladowego ani tym bardziej kawowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

może miał na myśli słód czekoladowy??

Nie sądzę żeby ktoś myślał realnie o dodawaniu czekolady czy kakao do piwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez przesady, nie sa to jakieś dziwaczne techniki jak na piwowarstwo domowe.

Dodawanie rosołu z koguta - to jest dziwaczne!

 

O kawie, także w browarach przemysłowych:

http://www.thebrewingnetwork.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=12397&start=0

http://www.probrewer.com/vbulletin/archive/index.php/t-167.html

 

O czekoladzie (radzą użyć kakao + wanilia aby zasymulować smak czekolady)

http://www.thebrewingnetwork.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=19283&start=0

http://www.maltosefalcons.com/tech/formulating-and-brewing-winning-chocolate-porter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kawy jest najlepiej dodać do Stouta Kawowego, wielokrotnie to uwarzyłem i także smakowałem kilka różnych przykładów komercyjnych - wszystkie naprawdę smaczne. Dodaj ok. 100 g kawy pod koniec gotowania.

 

PS. Chodzi ci o brew kit "Belgian Strong"? Do tego bym chyba kawy nie dodawał, lepiej zachowaj ten pomysł na Stouta.

 

Edyt: Recepturę na mój Espresso Stout wpisałem tutaj: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=106423#p106423

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.