Jump to content
Sign in to follow this  
malymiki

Czy to fuzle ?

Recommended Posts

Mam za sobą pierwszą warkę (brew-kit Continental Lager -Munton). Piwo aktualnie dojrzewa sobie w buteleczkach.

No i postanowiłem zrobić kolejną. Na warsztat wziąłem Geordie Mild + 1kg ekstrakt/glukoza z BA.

Dzisiaj jest czwarty dzień fermentacji i pobierając próbkę celem dokonania pomiaru °Blg spróbowałem trochę brzeczki.

W smaku pierwsze uderzenie to kwas po czym czuć goryczkę.

Z zapachem jest jeszcze gorzej - dominuje kwaśny zapach coś jakby wino.

I tak sobie myśle czy piwo jest zakażone czy może to wynik fermentacji w zbyt wysokiej temperaturze

(I,II dzień to około 26°C dzisiaj jest 24°C) ?

Dodam, że pierwsza warka fermentowała w 23/22°C i nie było takich posmaków.

Zamieszczam zdjęcie brzeczki

Edited by lesiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę wysoka ta temperatura, ale nie martw się - moje dwie ostatnie warki z puchy też waliły winem na początku. Potem było ok.

 

Crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites
Trochę wysoka ta temperatura, ale nie martw się - moje dwie ostatnie warki z puchy też waliły winem na początku. Potem było ok.

 

Crosis

Trochę mnie uspokoiłeś bo już myślałem o zlaniu wszystkiego do zlewu :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapachem i smakiem w trakcie fermentacji nie należny się zbytnio przejmować, dopóki nie jest tak paskudny, że rzygać się chce. Naprawdę różne smrodki potrafią się czaić w fermentorze. Spokojnie daj piwu czas, ocenisz po zabutelkowaniu i nagazowaniu czy wyszło dobre, a jakby co to wylać zawsze zdążysz. Choć bądźmy szczerzy, fajerwerków nie ma co oczekiwać po brewkicie i to jeszcze fermentowanym w tak wysokiej temperaturze...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jeśli masz problem z temperaturą to proponuję prosty zabieg.Wstaw fermentator do miski, owiń go mokrym ręcznikiem i raz dziennie mocz ręcznik zimną wodą. Ja bez problemu w ten sposób utrzymuję temperaturę między fermentatorem a ręcznikiem o 4-5 stopni niższą od temp. w pomieszczeniu.

Edited by jacekan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Trochę wysoka ta temperatura' date=' ale nie martw się - moje dwie ostatnie warki z puchy też waliły winem na początku. Potem było ok.

 

Crosis[/quote']

Trochę mnie uspokoiłeś bo już myślałem o zlaniu wszystkiego do zlewu :smilies:

Pamiętaj starą zasadę, wylać zawsze zdążysz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję bardzo za wszystkie rady. Właśnie myślałem o jakiejś misce,

tyle że nie namierzyłem jeszcze odpowiedniego rozmiaru.

Docelowo myślę o jakiejś lodówce (tak na jeden fermentator) + oczywiście RT-2CO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy już wyżej pisali , ale dorzucę jeszcze swoje 3gr. Mój pierwszy brewkit ( coopers european lager ) , po otwarciu fermentatora po kilku dniach miał zapach dokładnie taki jak opisałeś. Kwas , i pierwsze skojarzenie , wino , kiepskie. Po miesiącu w butelkach było okej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiś czas temu sam się pytałem, czy moje IPA z puszki Coopers'a przypadkiem nie dostało infekcji, natomiast dzisiaj otworzyłem pierwsza butelkę (tylko tydzień po zabutelkowaniu) i stwierdziłem, że jest lepiej niż oczekiwałem! Także nie denerwuj się, zabutelkuj i czekaj. Może się okazać, że wyjdzie całkiem fajne piwko :D

Btw, polecam zacieranie - dzisiaj jestem po swojej pierwszej warce zacieranej i stwierdzam, że super zabawa i przyjemność ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.