Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Belgian Blonde/Blond Ale - jak długie dojrzewanie?

Recommended Posts

Jakoś chciałbym wykorzystać gęstwę belgijskich Z039, teraz przyszedł czas na coś mocniejszego, ale ogranicza mnie pojemność leżakowni. Pierwszym planem był dubbel, jednak wolałbym nie zajmować sobie 25% pojemności na 6 miesięcy dojrzewania.

 

Czy ci co robili BBA zechcieliby się podzielić informacją, po jakim czasie leżakowania te piwa dochodzą do pełni swoich walorów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój ostatni dubbel jest już bardzo dobry po 2 tygodniach, (robiony na Ardennesach, 15 blg), normalnie wszystkie blondy i dubble jakie robiłem ( w okolicach 16 blg) po 2 miesiącach miały optymalny smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ci co robili BBA zechcieliby się podzielić informacją, po jakim czasie leżakowania te piwa dochodzą do pełni swoich walorów?

Niewiele moich belgijskich piw przetrwało do dzisiaj /cała serię robiłem październik-grudzień/ ja preferuje świeże i optimum dla mnie to 2 m-ce. Ale juz po miesiącu od zabutelkowania były w ciągłej konsumpcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swoje BBA rozlałem na początku maja i mam ambitny plan przetrzymać je do zimy. Obym tylko nie przedobrzył. Na razie schodzą butelki testowe. Są, kurde wyśmienite... (piwa, nie butelki, ofkors :okey:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm... Opierałem się na tym, co wyczytałem tu i ówdzie - wszędzie piszą, że dubble powinny dojrzewać minimum 4-5 miesięcy, a optymalnie 6. Dlatego zacząłem szukać jakiejś alternatywy i pomyślałem o Blonde, bo jasne piwa potrzebują mniej czasu niż ciemne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hmm... Opierałem się na tym, co wyczytałem tu i ówdzie - wszędzie piszą, że dubble powinny dojrzewać minimum 4-5 miesięcy, a optymalnie 6. Dlatego zacząłem szukać jakiejś alternatywy i pomyślałem o Blonde, bo jasne piwa potrzebują mniej czasu niż ciemne.

dubble 6 miesięczne - na pewno są lepsze jak 2 miesięczne - tylko czy spróbuję takiego 6 miesięcznego :okey:

Jak 2 miesięczne też jest dobre. :):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie ma dla mnie jakichś jednoznacznych ram, kiedy piwo jest najlepsze. Wszstko zależy od danej partii, dlatego też testuję od momentu pierwszych oznak nagazowania :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mogę tylko powiedzieć o moim tegorocznym triplu. Po 5 miesiącach jest dużo lepiej. A początkowo zapowiadał się nieciekawie. Ale to mocne piwo, nie mam przy sobie dokładnych notatek ale ok 20°Blg. Ja z reguły daję piwom czas na optymalizację smaku, wyjątkiem może być tylko pszenica lub grillowe polish ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.