Jump to content
Sign in to follow this  
daro

13 warka

Recommended Posts

Nie jestem przesądny , ale warząc 13 warkę , a było to pszeniczne brzeczka złapała dziwnego zapachu .Stęchłe ziarno .Ciężko mi to sprecyzować bo woń niepowtarzalna .

Miałem za gęsty oplot w filtratorze i wysładzanie trwało 16 godzin .Z pięknie pachnącego napoju zrobiło się szambo . Nie chmieliłem .Poszło w ściek . Wysładzałem 14 zdegradowałem na 13 i znowu długo , długo kapało . Po nastu godzinach poszło do chmielenia i znowu , ale tym razem lekko było czuć to coś .

Po przelaniu na cichą niepożądany zapach jest jeszcze słabszy , ale jest .W sobotę wypadałoby butelkować ,ale czy warto ?

Następne numery warek nadane do 20tej i 13 już nie będzie .

Share this post


Link to post
Share on other sites

16 godzin? Już pomijając polszczyznę, ciężko mi to zrozumieć. Powiesz co za piwo robiłeś? (skład itp.)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Brown Ale .

Masz inne lekarstwo na Brown Ale , a inne na marcowe .

Czy język wystarczająco literacki?

I po co te nerwy ?

Jacki chętnie każdemu pomaga ale podałeś za mało szczegółów.

Zasyp, czy sam śrutowałeś, temp. wody do wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem wysładzania mam za sobą . W tej chwili mogę spokojnie sterować czasem . 20 litrów zajmuje mi godzinę do półtorej.

Nie to było problemem , lecz skutek tak długiego wysładzania .

Fakt .Poniosły mnie trochę nerwy , ale nie uważam aby Jacki zwracając mi uwagę na polszczyznę chciał pomóc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie! Po prostu pogubiłem się pod koniec wypowiedzi. A dokładnie po "Wysładzałem 14 zdegradowałem na 13".

Nie ważne.

 

Powiedz ile miałeś śruty, ile wody i jak drobno ześrutowane.

 

Stwierdzenie, że miałeś "za gęsty oplot" też mi się wydaje dziwne, gdyż według mnie - oplot to oplot. Zatkać można go mając za dużo śruty i bardzo drobno ześrutowanej (wręcz na mąkę)

 

ale nie uważam aby Jacki zwracając mi uwagę na polszczyznę chciał pomóc.

Ależ oczywiście, że chcę. Ja tylko uważam, że problem powinno się opisywać tak, aby nie było trudności w jego zrozumieniu. Twój post czytam kolejny raz i nadal nie wiem, czy opisujesz serię warzeń czy jedno. Jeśli jedno to czemu raz w kanał raz do chmielenia, jeżeli serię to czy każde wysładzanie trwało 16 godzin czy nie. Nie traktuj tego jako atak, po prostu bardziej się przyłóż do opisu problemu, aby wszystkim było łatwiej zrozumieć co się stało.

Edited by Jacki

Share this post


Link to post
Share on other sites
Miałem za gęsty oplot w filtratorze i wysładzanie trwało 16 godzin ..

Temat był kiedyś poruszany, filtr z oplotu jest elastyczny, ściskając go lub rozciągając możemy znacznie zwiększać lub zmiejszać jego długość. W naciągniętym (wydłużonym) oplocie, druty z którego jest wykonany układają się bardzo gęsto, znacznie zmniejsza się przepływ brzeczki, w skrajnych przypadkach filtracja może zostać zatrzymana - w ściśniętym (skróconym) oplocie, szczeliny zwiększają się, a filtracja idzie jak burza. Możemy stosować różne metody zapobiegające naciąganiu się oplotu, można oplot przywiązać do jakiegoś druta wygiętego w okrąg, przywjązać do jakiejś kratki metalowej itd. - ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie też tak myślałem. Oplot to oplot .Otóż nie .Markowe wężyki mają dużo gęściejszy oplot .Po usunięciu gumy nie ma w ogóle prześwitu . Kupiłem "standardowy" wężyk i problem zniknął . Brzeczka leci klarowna i muszę kranikiem zmniejszać prędkość mimo ,że śrutuję sam i drobniej niż sklep . Te 13te warki były wysładzane przy skrajnie wysokiej temperaturze w domu . Nie dość , że strasznie długo to przy 26°C .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Te 13te warki były wysładzane przy skrajnie wysokiej temperaturze w domu . Nie dość , że strasznie długo to przy 26°C .

Yyyy... Tylko co ma temperatura otoczenia do wysładzania? Liczy się raczej temperatura użytej wody...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się ,że jeśli brzeczka stoi długo nie schładzana i otwarta może się skwasić .

A wysoka temperatura zewnętrzna wspomaga ten proces.

 

Ale to moja sugestia .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do filtracji oplotem to zatkanie filtracji może nastąpić po zgnieceniu wężyka i wtedy należy zakręcić kranik dobrze zamieszać młótem,

a następnie odczekać 15-20 minut na ułożenie się młóta i kontynuować filtrację..

Powinno pomóc, dobrym sposobem jest założenie wężyka z oplotu na filtrator z miedzi poprawi to filtrację na samej miedzi jeśli mamy za duże nacięcia i zapobiegnie zgniataniu wężyka..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.