Skocz do zawartości

Zymoferm opinie


Szwed

Rekomendowane odpowiedzi

Po dwóch dobach na karuzeli drożdżaki otrzymane na WWP, z datą do 27.07 nie bardzo kwapiły się do akcji. Za to pojawiły się niteczki jakichś, jak sądzę, bakterii.

Chociaż co ciekawe po otwarciu próbówki był syk jak przy otwieraniu Coca Coli. Myślałem, ze drożdżaki rześkie. Przechowywane w lodówce.

U mnie było tak samo , po otwarciu syk , starter ruszał jak żółw. Teraz mam na burzliwej 3 pszeniczkę i drożdże szaleją.

W 24h z 20,5 zeszło do 9°Blg

Wniosek: jak uda się rozruszać zenki , to nie ma żadnych problemów z fermentacją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po dwóch dobach na karuzeli drożdżaki otrzymane na WWP' date=' z datą do 27.07 nie bardzo kwapiły się do akcji. Za to pojawiły się niteczki jakichś, jak sądzę, bakterii.

Chociaż co ciekawe po otwarciu próbówki był syk jak przy otwieraniu Coca Coli. Myślałem, ze drożdżaki rześkie. Przechowywane w lodówce.[/quote']

U mnie było tak samo , po otwarciu syk , starter ruszał jak żółw. Teraz mam na burzliwej 3 pszeniczkę i drożdże szaleją.

W 24h z 20,5 zeszło do 9°Blg

Wniosek: jak uda się rozruszać zenki , to nie ma żadnych problemów z fermentacją.

No mnie trochę zniechęciły nitki tych bakterii. W sumie moja wina o tyle, że nie byłem w stanie idealnie wysterylizować brzeczki i namnożyły się szybciej niż drożdże. Dam szansę WB-06. Chyba już ostatnią. No ale ostatnio 2 pszenice na WBkach które piłem były super.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po dwóch dobach na karuzeli drożdżaki otrzymane na WWP' date=' z datą do 27.07 nie bardzo kwapiły się do akcji. Za to pojawiły się niteczki jakichś, jak sądzę, bakterii.

Chociaż co ciekawe po otwarciu próbówki był syk jak przy otwieraniu Coca Coli. Myślałem, ze drożdżaki rześkie. Przechowywane w lodówce.[/quote']

U mnie było tak samo , po otwarciu syk , starter ruszał jak żółw. Teraz mam na burzliwej 3 pszeniczkę i drożdże szaleją.

W 24h z 20,5 zeszło do 9°Blg

Wniosek: jak uda się rozruszać zenki , to nie ma żadnych problemów z fermentacją.

No mnie trochę zniechęciły nitki tych bakterii. W sumie moja wina o tyle, że nie byłem w stanie idealnie wysterylizować brzeczki i namnożyły się szybciej niż drożdże. Dam szansę WB-06. Chyba już ostatnią. No ale ostatnio 2 pszenice na WBkach które piłem były super.

WB-06 mają jedną wadę , potrafią zejść do 1°Blg a nawet i 0°Blg

Zenki nie schodzą aż tak głęboko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kopyr! Jak chcesz mogę wysłać Tobie probówkę z gęstwą z II. Na dniach muszę butelkować.

Zaraz filtruję, a następnej pszenicy nie planuję na razie. Poza tym mam złe doświadczenia z gęstwami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja dzis pojechalem na dzialke sprawdzic co tam z moim pszeniczniaczkiem na zymciach II

 

drozdze zadane zostaly 17tego lipca, po 60h wysiadywania na mieszadle magnetycznym....

 

nie wiem jak szybko zabraly sie za fermentacje, po 6h od zadania byla cisza. Niemniej dzis wszystko wskazywalo na to ze burzliwa sie konczy, albo nie skonczyla - byla minimalna pianka ~2mm na powierzchni, blg spadlo poki co tylko do ~7, z 12.3°Blg (przeciez nie zacieralem jakos meeega na slodko, bylo 20 min w 62°C i 40min w 72°C

 

idzie im wolno... to juz 10 dni od zadania dzordzy.... ilez mozna

 

 

cytrusow duzo, bananow tez sporo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

idzie im wolno... to juz 10 dni od zadania dzordzy.... ilez mozna

Moja 1 pszeniczka na zenkach 4 była ponad 20 dni na burzliwej. Z 12,5°Blg zeszła do 3,5°Blg. Następne warki już na gęstwie schodziły dużo szybciej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

idzie im wolno... to juz 10 dni od zadania dzordzy.... ilez mozna

Moja 1 pszeniczka na zenkach 4 była ponad 20 dni na burzliwej. Z 12' date='5°Blg zeszła do 3,5°Blg. Następne warki już na gęstwie schodziły dużo szybciej.[/quote']

hmmm, no to troche mnie uspokoiles :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z034 - Weissbier II Ayinger - doświadczenia z pierwszego pokolenia (starter)

 

Bardzo fajne drożdże, z zachowania podobne do Weihenstephanerów - wybitnie górno fermentacyjne - tworzące w trakcie ferm. wielką drożdżową czapę na brzeczce, potrafiące niekiedy wyjść na spacer. W zbyt dużej ilości potrafią nadać piwu niezbyt przyjemny, drożdżowy aromat i smak. Pod względem prod. ubocznych ferm., mnie osobiście bardziej odpowiadają niż 'sztefanery', bo potrafią dać 'żywszego' banana,dodatkowo z soczystą brzoskwinią i delikatnymi cytrusami w tle. Goździk również obecny, także trochę inny niż w sztefanerach. Wydaje mi się, że bardziej klarują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po kilku dniach od butelkowania 1 degustacja koźlaka pszenicznego 22°Blg na zymoferm waissbier 4, fermentowanego w trochę wyższych temperaturach 20°C -21°C.

 

Piwko dobre , bardzo wyczuwalny banan , trochę goździków i brzoskwini.

Piwo młode i już bardzo smaczne:)

 

Teraz czekam na dofermentowanie 2 koźlaka pszenicznego , zacieranego bardziej na wytrawno i fermentowonego w niższej temperaturze 18°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zymoferm Z036-8-37 Witbier

 

Bez startera rozkręcały się 48h, potem dość ładnie i intensywnie fermentowały ale totalnie zamarły gdy przestawiłem fermentor z krzesła na krzesło ;)

Na szczęście dofermentowały należycie na cichej pogonione porcją cukru.

Jestem bardzo zadowolony z wytworzonych posmaków typowych dla Wita.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

Zymoferm Z043-8-37 Weissbier Breslauer Weißer Schöps

 

W ostatnim czasie robiłem dwie pszenice (o zasypie: pszeniczny/pilzeński = ok 3/2) na powyższych Zymofermach i Weihenstephanach. W porównaniu do Stephanów, Zymki (pomimo dobrej daty) pracują dość topornie i odfermentowują nieco płycej , za to w smaku piwa są na tyle podobne, że bez etykiet miałbym problem z odróżnieniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Robiłem piwko o 24°Blg gęstośpi początkowej na

Zymoferm Z045-6-39 Extrem hochprozentige Würzen/Biere, High Gravity

Po 5 tygodniach 10 blg. Sprawdzałem 2 tygodnie temu i było troszkę ponad 11. Wydaje mi się, że fermentacja ustała, więc pogoniłem drożdże niewielką ilością cukru. Zobaczymy czy ruszą. Jeśli przez 10 dni nic się nie zmieni, to będę szukał gęstwy innych drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Starter 100 ml ( z pożywką piwowarską! ) po ponad 40 godzinach nie wykazuje jakichkolwiek znaków aktywności. Zymofermy nie znajdą zastosowania w moim browarze - chyba, że coś zmieni się w ich jakości, transporcie czy przechowywaniu. Znów czeka mnie kolejny sezon na suchych drożdżach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Przywiozłem świeże Zymofermy z Niemiec i piana w starterze pojawiła się w godzinę po wlaniu fiolki.

 

Podejrzewam, że musi być jakiś problem w ich transporcie do polskich sklepów (czas, temperatura?).

Starter wyszedł ładnie, ale piwo marnie.

 

Fermentacja się ślimaczyła 3 tygodnie, a weizen wyszedł strasznie rozpuszczalnikowy, pomimo bardzo niskiej temperatury fermentacji

 

Mam zamiar wysłać tą gęstwę do morza, ale jeszcze zapytam: czy ktoś ma może dobre doświadczenia z weizenem na Zymoferm Ayinger Weissbier?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam zamiar wysłać tą gęstwę do morza, ale jeszcze zapytam: czy ktoś ma może dobre doświadczenia z weizenem na Zymoferm Ayinger Weissbier?

Ztym szczepem nie miałem styczności , robiłem na zymoferm waissbier 4. Zapach podczas fermentacji też miałem lekko trącący rozpuszczalnikiem , po nagazowaniu już go nie wyczuwam.

Fermentacja była długa tylko za 1 razem , jak robiłem z gęstwy dawały czadu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

Mam zamiar wysłać tą gęstwę do morza, ale jeszcze zapytam: czy ktoś ma może dobre doświadczenia z weizenem na Zymoferm Ayinger Weissbier?

Kilka postów wyżej masz pozytywną opinie Dżonego o tych drożdżach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.