Jump to content
Zbyszek T

Jak zrobić "kobiece" piwo - moje doświadczenia.

Recommended Posts

Czy będą odczuwalne nuty kwiatowe w tym piwku czy to się przefermentuje

coś mi sie net przycina i wyszła odpowiedź z czkawką :P

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

A do jakiego poziomu zejdzie Blg przy takim wynalazku? tak jak przy normalnym piwku? ta fermentacja chyba nie potrwa zbyt długo bo ruszyła po 3 godzinkach jak szalona :) Ciekaw jestem czy ktoś próbował taki wynalazek np ze sokiem cytrynowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pójdzie szybko, ale i tak trzymałem w sumie 20 dni, a zeszło chyba do 1°Blg - wyszło super klarowne, bardzo aromatyczne (malinowe) i mocne 6%

Share this post


Link to post
Share on other sites

pójdzie szybko, ale i tak trzymałem w sumie 20 dni, a zeszło chyba do 1°Blg - wyszło super klarowne, bardzo aromatyczne (malinowe) i mocne 6%

te 20 dni to od samego początku warki? czy po dodaniu soku i reszty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

eksperymentować z innymi sokami

uważaj na skład soku im więcej ekstraktu, tutaj akurat malinowego ( a nie jakiś innych wynalazków typu aronia), tym lepiej; i nie powinien być dosładzany słodzikami. O dziwo sok z Tesco okazał się, przynajmniej w teoretycznym składzie, całkiem niezły - końcowy efekt smakuje mojej LP :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

o ja .... tak czytam sobie i chyba strzeliłem babola. Sok malinowy dałem po wystudzeniu i zadałem drożdże dolniaki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

o ja .... tak czytam sobie i chyba strzeliłem babola. Sok malinowy dałem po wystudzeniu i zadałem drożdże dolniaki.

Piwa malinowe robię właśnie tak. Wychodzą dobre lub bardzo dobre. Jedynie pilnuję, żeby zbyt mocno nie odfermentowały. Duży procent alkoholu nie jest w takim piwku wskazany. Przynajmniej wg mnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

o ja .... tak czytam sobie i chyba strzeliłem babola. Sok malinowy dałem po wystudzeniu i zadałem drożdże dolniaki.

Piwa malinowe robię właśnie tak. Wychodzą dobre lub bardzo dobre. Jedynie pilnuję, żeby zbyt mocno nie odfermentowały. Duży procent alkoholu nie jest w takim piwku wskazany. Przynajmniej wg mnie.

 

A w jaki sposób mam pilnować odfermentowania? Piwko będzie leżało 2 tyg na burzliwej i tydzień na cichej. Zbyt wcześnie wleje w butelki będę miał TNT... Chyba, żeby do butelek nie dawać nic do refermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

o ja .... tak czytam sobie i chyba strzeliłem babola. Sok malinowy dałem po wystudzeniu i zadałem drożdże dolniaki.

Piwa malinowe robię właśnie tak. Wychodzą dobre lub bardzo dobre. Jedynie pilnuję, żeby zbyt mocno nie odfermentowały. Duży procent alkoholu nie jest w takim piwku wskazany. Przynajmniej wg mnie.

Ojjjj ale klops :D właśnie sięgnąłem do zapisków i okazuje się, że nie uwzględniłem alkoholu z "piwa pierwotnego". Znaczy się, że koleżanka miała rację mówiąc, że to piwo jest mocniejsze niż te wyliczone 5.4% :D:cool: na szybko licząc wyjdzie jakies 7-8 chyba :ble:

Share this post


Link to post
Share on other sites

na szybko licząc wyjdzie jakies 7-8 chyba

moja LP też zgłaszała że coś jakieś ono mocne, a ja na to że niemożliwe :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak przelewałem na cichą spróbowałem i już wiem, że lepiej jednak będzie dawać sok dopiero po kilku dniach fermentacji. Smak jest świetny i taki " a'la szampan " tylko aromat soku zanika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

o ja .... tak czytam sobie i chyba strzeliłem babola. Sok malinowy dałem po wystudzeniu i zadałem drożdże dolniaki.

Piwa malinowe robię właśnie tak. Wychodzą dobre lub bardzo dobre. Jedynie pilnuję, żeby zbyt mocno nie odfermentowały. Duży procent alkoholu nie jest w takim piwku wskazany. Przynajmniej wg mnie.

 

A w jaki sposób mam pilnować odfermentowania? Piwko będzie leżało 2 tyg na burzliwej i tydzień na cichej. Zbyt wcześnie wleje w butelki będę miał TNT... Chyba, żeby do butelek nie dawać nic do refermentacji.

Ja korzystam z refraktometru. Jeśli nie posiadasz, wystarczy pobierać próbki balingomierzem. Ale równie dobrze możesz zrezygnować z tej metody (mniejsze ryzyko infekcji).

Pominięcie dodatku do refermentacji może spowodować , że piwko będzie sokiem ( brak nagazowania). Polecam jako środka do nagazowania użyć soku malinowego, tylko zachować wskazówki Zbyszka tj. nie przekraczać 10 - 11 ml na litr piwka. Jeśli boisz się granatów (tak jak ja na początku mojej piwowarskiej przygody) to piwo wlej do Petów. Bezpieczne i bez wpływu na smak piwa. Z malinowymi tak robię. Jeśli nagazowanie będzie zbyt duże to spokojnie możesz upuścić gaz.

Edited by srebrny

Share this post


Link to post
Share on other sites

o ja .... tak czytam sobie i chyba strzeliłem babola. Sok malinowy dałem po wystudzeniu i zadałem drożdże dolniaki.

Piwa malinowe robię właśnie tak. Wychodzą dobre lub bardzo dobre. Jedynie pilnuję, żeby zbyt mocno nie odfermentowały. Duży procent alkoholu nie jest w takim piwku wskazany. Przynajmniej wg mnie.

 

A w jaki sposób mam pilnować odfermentowania? Piwko będzie leżało 2 tyg na burzliwej i tydzień na cichej. Zbyt wcześnie wleje w butelki będę miał TNT... Chyba, żeby do butelek nie dawać nic do refermentacji.

Ja korzystam z refraktometru. Jeśli nie posiadasz, wystarczy pobierać próbki balingomierzem. Ale równie dobrze możesz zrezygnować z tej metody (mniejsze ryzyko infekcji).

Pominięcie dodatku do refermentacji może spowodować , że piwko będzie sokiem ( brak nagazowania). Polecam jako środka do nagazowania użyć soku malinowego, tylko zachować wskazówki Zbyszka tj. nie przekraczać 10 - 11 ml na litr piwka. Jeśli boisz się granatów (tak jak ja na początku mojej piwowarskiej przygody) to piwo wlej do Petów. Bezpieczne i bez wpływu na smak piwa. Z malinowymi tak robię. Jeśli nagazowanie będzie zbyt duże to spokojnie możesz upuścić gaz.

 

Kurcze zabrzmiało to jakbym nie wiedział jak zmierzyć Blg...

Nie o to mi chodziło za bardzo. Oczywistym jest ,że mierząc co dzień możemy przy danej wartości przelać do butelek. Myślałem, ze jest jakaś tajemna metoda jeszcze:) Poleży piwko do piątku to będzie 16 dni fermentacji i butelkuje dając po 10ml na 1L i jako, że kupiłem już słodzik w Lidlu to pewnie dam po 3 tabletki na butelkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczerze to nie mam pojęcia jaką słodkość daje jedna tabletka. Jutro wrzucę 3 tabletki do 500ml wody i zobaczę jak bardzo będzie słodkie. Jest sens takiego testu dla porównania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczerze to nie mam pojęcia jaką słodkość daje jedna tabletka. Jutro wrzucę 3 tabletki do 500ml wody i zobaczę jak bardzo będzie słodkie. Jest sens takiego testu dla porównania?

nie

po dodaniu soku drożdże konsumują wszystko co słodkie i fermentowalne pozostawiając np kwas cytrynowy. W moim po fermentacji był taki kwas że aż wykręcało dałem 3 i 4 tabletki na 0,33l. LP smakują obie, ale chyba ta z 3 jest lepsza - użyłem słodzika z Lidla, ale czuję w nim jakiś posmaki. Następne spróbuję ze Stevią albo z cukrem brzozowym

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobrze jest dodać nieco herbatki chmielowej

 

czy bez dochmielania wyjdzie dobre piwko w wersji z resztek ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wytrzymałem i otworzyłem pierwsze moje piwko malinowe choć od rozlania dopiero minął tydzień. Jestem ogólnie pod wrażeniem. Kolor przepiękny różowy i fajny smak. Dla mnie ciut za słodkie ale dla mojej LP rewelka :D Czuć fajny posmak i aromacik, pewnie po tej herbatce chmielowej.

Procent ma dość mocny po jednym takim czuć już lekkie buzowanie w głowie. Pewnie po 2 lub 3 takich płeć piękna będzie nieźle wstawiona. Także robię następne na lato i do grilla będzie suuuuuuuuuper :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...