Jump to content
Zbyszek T

Jak zrobić "kobiece" piwo - moje doświadczenia.

Recommended Posts

Witam. Chce zrobić moje pierwsze malinowe piwko z resztek brewkita Coopers mexican cerveza. Planuje do 5l resztek dodać 5l wody źródlanej i 2 soki malinowe z herbapolu. Przy refermentacji 10ml soku na 1l. Czy obejdzie się bez dodatkowego słodzenia słodzikiem, czy ksilitolem?

 

PS. Zna ktoś dobry przepis na odpowiednik sklepowego radlera, najlepiej z naturalnych składników (własnoręcznie robiona lemoniada)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy refermentacji 10ml soku na 1l. Czy obejdzie się bez dodatkowego słodzenia słodzikiem, czy ksilitolem?

Przy refermentacji 10ml soku na 1l. Czy obejdzie się bez dodatkowego słodzenia słodzikiem, czy ksilitolem?

10ml soku na 1l to chyba za dużo trochę bo w tych 10ml jest ok 8g cukru.

Bez dosładzania chyba się obejdzie bo wychodzi to mocno wytrawne i kwaśne (kwasek cytrynowy).

Ja dawałem 2 tab. słodziku/but.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy refermentacji 10ml soku na 1l. Czy obejdzie się bez dodatkowego słodzenia słodzikiem, czy ksilitolem?

Przy refermentacji 10ml soku na 1l. Czy obejdzie się bez dodatkowego słodzenia słodzikiem, czy ksilitolem?

10ml soku na 1l to chyba za dużo trochę bo w tych 10ml jest ok 8g cukru.

Bez dosładzania chyba się obejdzie bo wychodzi to mocno wytrawne i kwaśne (kwasek cytrynowy).

Ja dawałem 2 tab. słodziku/but.

 

U mnie wyszło po dolaniu do resztek (ok 7L) Grodziskiego 5L wody, dwóch syropów malinowych z Herbapolu oraz 300ml wody z chmielem 25g jakieś 13L. Do całości na refermentację dolałem jeszcze 400ml syropu malinowego i do każdej butelki 0,5L dorzuciłem 4 tabletki słodzika. Efektem tego jest mocno malinowy smak połączony z delikatnym posmakiem chmielu i brakiem charakterystycznej dla Grodziskiego nuty wędzonej, piana jest dość gęsta a nagazowanie jest idealne. Tak duża ilość cukru nie wywołała efektu tzw. granatów. Jestem bardzo zadowolony, piwo przejdzie prawdziwy test na majówce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a probował ktoś zalać drożdże po takim malinowym kolejną brzeczką? Czy to raczej nie ma sensu i takie wykorzystanie drożdży to już raczej na ostatni raz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy refermentacji 10ml soku na 1l. Czy obejdzie się bez dodatkowego słodzenia słodzikiem, czy ksilitolem?

Przy refermentacji 10ml soku na 1l. Czy obejdzie się bez dodatkowego słodzenia słodzikiem, czy ksilitolem?

10ml soku na 1l to chyba za dużo trochę bo w tych 10ml jest ok 8g cukru.

Bez dosładzania chyba się obejdzie bo wychodzi to mocno wytrawne i kwaśne (kwasek cytrynowy).

Ja dawałem 2 tab. słodziku/but.

 

U mnie wyszło po dolaniu do resztek (ok 7L) Grodziskiego 5L wody, dwóch syropów malinowych z Herbapolu oraz 300ml wody z chmielem 25g jakieś 13L. Do całości na refermentację dolałem jeszcze 400ml syropu malinowego i do każdej butelki 0,5L dorzuciłem 4 tabletki słodzika. Efektem tego jest mocno malinowy smak połączony z delikatnym posmakiem chmielu i brakiem charakterystycznej dla Grodziskiego nuty wędzonej, piana jest dość gęsta a nagazowanie jest idealne. Tak duża ilość cukru nie wywołała efektu tzw. granatów. Jestem bardzo zadowolony, piwo przejdzie prawdziwy test na majówce.

 

Jak dotrzyma. Raczej nie wierze w to |e granatów nie będzie. Zrobiłem podobny błąd i po pewnym czasie parę butelek strzeliło w piwnicy.

 

Sent from my BlackBerry 9800 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smak będzie dużo słabszy, płytszy, wodnisty.

Ale % będzie miało....

Wybór należy do Ciebie :D

no to raczej zalewał nie będę.. nie o procenty mi chodzi, a o smak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety, jeśli chodzi o syrop malinowy z Herbapolu, to straszne badziewie się zrobiło. Malin ma 0, coś tam %. Przekłada się to również na smak malinowy w piwie. Ja ratowałem się syropem który miał w składzie 50% soku malinowego (nie pamiętam producenta a butelka już na śmietniku), w każdym razie nie był to jakiś "biedronkowy" wynalazek. Dosłodziłem cologranem 2 tab/1 litr, żona stwierdziła, że słodyczy w zupełności wystarczy (inne panie potwierdziły).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie próbowałem do piwa ale w Netto jest syrop z kilkoma procentami ( chyba coś koło 10%) soku Malinowego tylko stoi na półkach obok soków dla dzieciaków. Żeby nie pomylić z takim tanim w którym chyba nie ma nic poza syropem glukozowo-fruktozowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwierdzam. Herbapol zszedł z malinowym poniżej akceptowalnego poziomu. Czy ktoś próbował innego syropu w rozsądnej cenie i może go polecić?

 

Jak będę w markecie to sprawdzę jak się nazywa ten co dodałem. Zarówno smak i kolor był ok. Odfermentował dobrze i cena nie jakaś kosmiczna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też byłbym wdzięczny za dobre polecenie. Za tydzień będę robił malinowe z resztek, które niezwykle dużą cieszy się popularnością w moim domu. Do tej pory używałem herbapolu ale ostatnio kupowałem go w lutym jakoś chyba.

 

Wyklepane tapatalkiem z mego szajsunga!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie na malinowym z Herbapolu nie ma żadnego info o soku z malin. jest tylko informacja o cukrze lub syropie w zależności od partii. W osiedlowym sklepie na Paoli widziałem w składzie 3% soku z malin a na Łowiczu 0.3%. Mam jeszcze trochę czasu na moje malinowe i liczę, że do tego czasu uda się znaleźć jakiś dobry sok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wreszcie miałem chwilę żeby podejść do sklepu. Zastosowałem syrop jak na zdjęciu, niestety, ale zdjęcie drugiej strony ze składem, jest całkiem nieczytelne. Producentem jest Excellence ze Strykowa. Na pewno smak i kolor lepszy niż Herbapol. Piwko odfermentowało do 5 Blg, ale wynikało to ze sposobu zacierania.

post-8448-0-02859600-1399524174_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcecie mieć syrop malinowy z malin :smilies: to szukajcie w sklepach ze zdrową żywnością. Syropy są pewnikiem droższe, ale zdrowsze i smaczniejsze. Dla przykładu:

 

http://biosklep.com....=syrop,malinowy

 

Zawartość: maliny 60%, cukier trzcinowy 40% - to chyba lepiej niż te Wasze Paole z 3%? ;)

 

Nie problem znalesc syrop z malin, problem to cena. Czy warto wydawac tyle kasy do piwa? Co innego gdybysmy chcieli syrop do herbaty czy wody. A jesli chodzi o cukier trzcinowy czy syrop glukozowo-fruktozowy, to drozdza bez roznicy.

Sorki za brak polskich znakow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przesadzałbym z tą ceną. Piwo malinowe zazwyczaj każdy robi z cienkusza po wysładzaniu mocniejszych piw plus jakieś tam zmiotki z magazynu, więc jest to piwo niedrogie. Można wydać tych kilka złotych więcej na lepszy syrop. O ile droższe są piwa typu na przykład Aipa, gdzie idzie dużo słodu plus bardzo drogi amerykański chmiel w dużych ilościach? Warto wydawać tyle kasy na piwo? Ja próbowałem jakiś czas temu podrobić CDA dając zamiast amerykańskich chmieli skórki cytrusów i melisę i o ile piwo wyszło tanie i w miarę smaczne, to jednak nie było to. Podobnie z tym syropem malinowym - jak można taniej i lepiej, to dlaczego nie, ale jak drożej jest lepiej, to chyba lepiej iść w jakość? Gotową tandetę można kupić w sklepie (malinowe Reddsy i inny szajs), a my tu chyba robimy własne piwo, po to żeby było smaczniej i zdrowiej. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie to masz rację. Na jesień przygotuję własny sok. To będzie chyba najlepsze rozwiązanie. Żona i tak co roku robi, więc zrobić litr więcej to nie problem. W sumie faktycznie nie o to chodzi żeby było jak najtaniej, tylko lepiej niż w sklepie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no ale po takim mocnym

Jak chcecie mieć syrop malinowy z malin :smilies: to szukajcie w sklepach ze zdrową żywnością. Syropy są pewnikiem droższe, ale zdrowsze i smaczniejsze. Dla przykładu:

 

http://biosklep.com....=syrop,malinowy

 

Zawartość: maliny 60%, cukier trzcinowy 40% - to chyba lepiej niż te Wasze Paole z 3%? ;)

 

Czy dobrze myślę, że po takim 'mocnym' syropie chyba trzeba zmniejszyć ilość słodzika do butelek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I o to chodzi. :)

 

Dobra myśl z własnym syropem. :okey: Mam w "moim" lesie kilka miejscówek z leśnymi malinami, mam też na działce smaczne ogrodowe i chyba też pomyślę nad domowym syropem i piwkiem z niego.

 

 

@eresz - a dlaczego? Piwo powinno mieć bardziej intensywny, malinowy aromat i smak z takim syropem. Reszta bez zmian, w końcu cukier trzcinowy odfermentuje do zera.

Edited by Exar_Kun

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja kupiłem dziś w Biedronce takie o to syropy:

 

IMG 20140508 140423

 

W cenie 3,99 zł za 440 ml.

 

19% soku malinowego. Miałem resztkę syropu Herbapolu w domu i porównałem. Dar Lata zdecydowanie przewyższa w smaku.

Będę robił piwo z resztek po niedzieli właśnie z tym sokiem.

Edited by Gajosq

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja kupiłem dziś w Biedronce takie o to syropy:

 

 

 

W cenie 3,99 zł za 440 ml.

 

19% soku malinowego. Miałem resztkę syropu Herbapolu w domu i porównałem. Dar Lata zdecydowanie przewyższa w smaku.

Będę robił piwo z resztek po niedzieli właśnie z tym sokiem.

Współczuję... Robiłem na nich, ohyda :ble:

Mają jakieś dziwne dodatki, fermentuje bardzo długo i pozostawia dziwne posmaki. I tak na marginesie, to producentem tego soku jest Agros-Nova, czyli ta sama firma, która robi soki Łowicz. Myślicie, że dla Biedronki robi coś lepszego niż dla Łowicza?

Share this post


Link to post
Share on other sites

robił tak ktoś piwo jabłkowe?

Ja spróbowałem, ale mi nie wyszło - było bardzo kwaśne. Używałem soku Hortex 100%. Oczywiście dosładzałem - stevią. Nie wiem czy kwaśność i jednocześnie niezdolność do picia była wynikiem jakiegoś mojego błędu, czy po prostu to przez sok, bo jak wiadomo skisłe (sfermentowane) jabłka są kwaśne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...