Jump to content
Sign in to follow this  
Rageofhonor

Pytanie o drożdże Saflager W 34/70, czas fermentacji burzliwej.

Recommended Posts

Jak szybko przefermentują brzeczkę 24 litry 15,5 BLG w fermentorze?

Minęło 11 dni i chyba fermentacja dobiegla już końca (przestało bulkać). Normalnie brzeczkę 20 litrów 17 BLG w balonie przefermentowywały w 18-19 dni. Temperatura to ok 10°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem w tym że nie chcę otwierać fermentora przed czasem ani brudzić kranika. By uniknąć ewentualnych infekcji. Jedyne krytyczne momenty to przelanie na cichą i kapslowanie. Nie chcę ryzykować kolejnych. Teoretycznie powino zejśc do 3 BLG a potem miesiąc przy 2-4°C. Jeśli nie zejdzie do 3 BLG to będe mieć problem bo potem przy 2-4°C są marne szanse na dalszą fermentację. Taką by zjadło pozostały cukier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Jeśli nie chcesz ingerować w piwo w trakcie fermentacji to musisz sprawdzić na podstawie innych czynników jak wygląda fermentacja.

Przykładem może być rurka, klarowanie piwa, ewentualnie posmakowanie go, czy test fermentacji. Korzystnie jednak jest pobrać próbkę do takiego czy innego sprawdzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki syf masz w domu, że się boisz infekcji? :beer: Bez przesady z tą ostrożnością. Jak nie chcesz mierzyć to daj sobie spokój wogóle z warzeniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz zastosować strategię fermentacji wg schematu F

http://www.piwo.org/forum/t3545-Strategie-fermentacji-lagerow.html

czyli 8-10 dni fermentacji burzliwej w temp.8-10°C

następnie 48h w temp. 18-20°C

potem lagerowanie ok. 3 tygodnie.

Całą zimę robiłem wg tego schematu, fermentatory otwierałem dopiero przy butelkowaniu.

Odfermentowanie nawet poniżej 2°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tej temperaturze Bohemian Lager (ten sam szczep tylko płynne) 13.5°Blg do 2.5°Blg fermentowały mi 3 tygodnie, następne piwo na nich potrzymałem nawet dłużej żeby mieć spokój.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw na 3 tygodnie i będzie bezpiecznie. Ja mam w tej chwili 8°C przy fermentacji burzliwej i zostawiam nawet 4 tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cały czas robiłem lagera w dymionie na balkonie. Bo temperaturę można było łatwo regulować w okresie zimowym. Potem na cichą szło do lodówki. Trawło to ok 18 dni burzliwej, potem ok 1 miesiąc cichej.

 

To jest pierwszy raz gdy robię to od początku w lodówce. Co za tym idzie nie mogę dokładnie określić końca burzliwej. Rurka od dymionu jest cieńsza i ma mniej wody niż od fermentora dlatego też gaz z fermentora trudniej wychodzi.

 

Normalnie przelewałem gdy przestało bulkć, gdy z 17 BLG zeszło do 3 BLG. Dopiero jak przestało bulkać decydowałem się na cichą i badałem BLG. Tutaj jest trudniej określić czy przestało bulkać bo ilość wody utrudnia wydostanie się CO2.

 

Poczekam może jeszcze chwilę. Teoretycznie burzliwa powinna trwać kilka dni krócej niż wprzyadku poprzenich lagerow bo tu było tylko 15,5 BLG a nie 17 BLG. Czyli jest o 1,5 BLG mniej.

 

Teraz wyliczyłem sobie teoretyczny moment w którym fermentacja burzliwa powinna się skończyć

 

Poprzednie lagery:

17 BLG - 3 BLG = 14 BLG

spadło o 14 BLG w 18 dni

 

0,78 BLG na dzień

 

Teoretycze wyliczenie dla obecnej warki:

 

15,5 BLG - 3 BLG = 12,5 BLG (o tyle powinno zejść)

0,78 BLG na dzień (zakładamy że taka jest wartość)

12,5 BLG / 0,78 BLG = 16,02 dni

Edited by Rageofhonor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po przygodach z dolną fermentacja polegających na słabym odfermentowaniu, czy przegazowaniu gotowego piwa, wyrobiłem sobie nawyk prowadzenia fermentacji burzliwej lagerów w czasie od 2 tygodni do miesiąca (zależy od piwa i drożdzy). Stwierdziłem, że przeciągnięcie burzliwej o 1 lub 2 tygodnie nie szkodzi, ale może pomóc w dobrym odfermentowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat drożdży W34/70.

Lato się jeszcze nie zaczęło a dolniaków ubywa w zastraszającym tempie, w związku z tym zamierzam coś jeszcze prostego do szybkiego spożycia w chłodziarce uwarzyć.

Jednak nie mam całego opakowania drożdży tylko zostawiłem sobie kiedyś ok. 1/5 opakowania, może nawet mniej.

Dadzą się namnożyć na mieszadle? Ktoś rozmnażał taką małą ilość suchych drożdży? Dadzą radę, opłaca się, nie zmutują?

Mogę je oczywiście zamówić to nie problem tylko zrobiłem sobie niedawno mieszadło, więc pomyślałem że spróbować nie zaszkodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

spokojnie zrobisz,jak tak z us-05 robiłem pare razy i wszystko jest dobrze.

 

pewnie te superczyste płynne po pierwszej warce są gorzej zanieczyszczone od suchych więc nie ma się czym przejmować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.