Jump to content
Sign in to follow this  
pablokrak

Ponowne wykorzystanie drożdży

Recommended Posts

Witam . Właśnie przymierzam się do wykonania 4 warki piwka . Po ostatniej warce ( IRISH RED ALE) przy zlewaniu na cichą postanowiłem zachomikować sobie drożdże które osiadły na dnie fermentatora . Zlałem drożdże do wyparzonego słoika (wyszło tego prawie 0.5l) i umieściłem w lodówce i od kilku dni nawet tam nie zaglądałem. Mam kilka pytań odnośnie ponownego wykorzystania tych drożdży:

1. Czy z tak przechowywanych drożdży coś jeszcze będzie

2. Jaką ilość drożdży dodać do nowej warki ( 23 l)

3. Jak ewentualnie przygotować drożdże do ponownego użycia.

Dodam jeszcze że drożdże te to Saflale US-05.

Moją następną warką będzie Hefe-Weizen lub Kolsch .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj.

1. Tak, tylko sprawdź czy nie mają "dziwnych" zapachów (kwaśne, kiblowe)

2. Wszystko (można zlać piwo znad drożdży i zadać same drożdże, ale ja wlewam wszystko).

3. Wyjmij z lodówki i postaw w ciepłym na 2-3 godz przed zadaniem

Do pszenicznego tych drożdży nie polecam

Pozdrawiam

Edited by TMspoko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saflale US-05 nie są odpowiednie do Hefe-Weizena lub Kolscha.

Drożdże dzień przed zadaniem do brzeczki przenieś w cieplejsze miejsce (bo zanim się ogrzeją w brzeczce i zaczną pracować troszkę minie) minimum kilka godzin, zlej piwo z nad drożdży i samą gęstwę do brzeczki- najprościej- a na pewno nic złego się nie stanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Saflale US-05 nie są odpowiednie do Hefe-Weizena lub Kolscha.

A dlaczego uważasz, że US-05 nie są odpowiednie do Kolscha ? Uważam, że całkiem na miejscu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do koelscha te drożdże ujdą w tłoku, o ile temperatura będzie niska. Do pszenicy - w sam raz na American Wheat (właśnie popijam swoje, i jest pyyyszne!) :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z Waszych wypowiedzi wynika że będę robił Kolscha bo do przenicznego się nie nadają . Tylko zastanawia mnie wypowiedź TomXa na temat temperatury ( bo chyba w najbliższym czasie zimno to nie będzie :()

Edited by pablokrak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli nie masz niskiej temperatury , to zrób American Wheat lub postaraj się obniżyć do 15°C -17°C

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z Waszych wypowiedzi wynika że będę robił Kolscha bo do przenicznego się nie nadają . Tylko zastanawia mnie wypowiedź TomXa na temat temperatury ( bo chyba w najbliższym czasie zimno to nie będzie :()

TomX ma rację, Kolsch wymaga czystego smaku, więc fermentowanie i leżakowanie go w wysokich (a jest już ciepło) temperaturach nie jest wskazane. W ogóle to polecam ostatni numer Piwowara, jest tam fajny artykuł Andrzeja Sadownika na ten temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

raczej nie uda mi się utrzymać niskiej temperatury nawet takiej rzędu 15 -17 °C podczas takich upałów. Pozostaje mi więc chyba warzenie pszenicznego na drożdżach które dostałem w zestawie , skoro koelsh wymaga tak niskiej temperatury . Tylko ile czasu wytrzymają te moje drożdże w słoiku? I jakie piwo z zestawów homebrewing mogę na nich uwarzyć ?

Edited by pablokrak

Share this post


Link to post
Share on other sites
TomX ma rację, Kolsch wymaga czystego smaku, więc fermentowanie i leżakowanie go w wysokich (a jest już ciepło) temperaturach nie jest wskazane. W ogóle to polecam ostatni numer Piwowara, jest tam fajny artykuł Andrzeja Sadownika na ten temat.

Kiedyś fermentowałem jedno kolońskie w wyższej temperaturze ( 20°C ), piwo dało się wypić ale szału nie było.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko ile czasu wytrzymają te moje drożdże w słoiku? I jakie piwo z zestawów homebrewing mogę na nich uwarzyć ? A właśnie sobie przypomniałem że mam w szafie zestaw surowców JASNE ALE 12°Blg z ekstraktu słodowego , może do tego zestawu zastosować moje słoikowe drożdże ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najdłużej gęstwę trzymałem jakieś 40 dni i było wszystko:okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

W życiu zrobiłem jedno z ekstraktów, ale moim zdaniem - nadadzą się. US-05 do Ale pasują.

Edited by Merv

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tylko ile czasu wytrzymają te moje drożdże w słoiku? I jakie piwo z zestawów homebrewing mogę na nich uwarzyć ? A właśnie sobie przypomniałem że mam w szafie zestaw surowców JASNE ALE 12°Blg z ekstraktu słodowego , może do tego zestawu zastosować moje słoikowe drożdże ?

Ja bym uwarzył to jasne ale na gęstwie US-05.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.