Jump to content
Sign in to follow this  
dennis

Koelsch z zestawu BA - pytanie o sposób zacierania

Recommended Posts

witka,

W dołączonej do zestawu instrukcji warzenia jest taka oto wskazówka co do samego etapu zacierania:

"Zacierać począwszy od gęstego zacieru w temp 43*. Następnie podgrzewając lub dolewając wrzątku dojść w ciągu 30min do temp 66* (postój 30 min) a następnie podgrzać do temp ~70* (postój 15min). Dalej podgrzać do 78* i filtrować"

Czy ktoś próbował takie sposobu zacierania? czemu on ma służyć? czy nie lepiej zrobić od razu godzinny postój w temp 66* w konkretnej ilości wody i nie bawić się w półgodzinne dolewanie wrzątku? :rolleyes:

Czy gęsty zacier to może być stosunek wody do ziarna 2:1?

Wyliczyłem sobie, że jakby wziąć ~8,4l wody to będzie akurat stosunek 2:1 i później aby osiągnąć temp 70* potrzeba będzie ok 8 litrów wrzątku (który trza by zgodnie z instrukcją dodać w ciągu 30min). Wody będzie ok 16l czyli stosunek jakieś 4:1 - rzadki ale chyba akceptowalny poziom rzadkości? Potem tylko trochę mniej wody do wysładzania żeby uzyskać te ~27l brzeczki do chmielenia :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacierałem w ten sposób kolońskie jakieś 2 lata temu. Piwo wyszło dobre. Zacierałem bardziej na rzadko.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zacierałem w ten sposób kolońskie jakieś 2 lata temu. Piwo wyszło dobre. Zacierałem bardziej na rzadko.

A ile to jest bardziej? :(

jakie zastosowałeś proporcje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

2:1 za gęsto. Robiłem koelscha z tego zestawu 2 razy. Nie trzeba dolewać 30 min, przejście od jednej do drugiej temperatury ma mniej więcej tyle trwać. Dolewając wrzątek należy robić to tylko o tyle powoli aby nie doprowadzić do miejscowego przegrzania, trzeba mieszać lejąc. Równie dobrze można zacierać od początku pełną objętość a te 30 min. zajmie podgrzewanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem jak w opisie, ale liczyłem 1.5L:1kg. Zacząłem od 6.5L @ 48°C - po zasypie spadło do ok 43°C. Dolewając 6L wrzątku, akurat ostatnie 5 minut z tych 30 było na podgrzewanie. Wodę grzałem po 1L czajnikiem b/przew, a 2 litry w garnku. Tak mi wyszło że przez 25 minut, mniej więcej co 5 minut lałem 1L.

 

W garze mieści mi się max 15L, stąd takie nie inne ilości wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W garze mieści mi się max 15L, stąd takie nie inne ilości wody.

Najwyższy czas sprawić sobie większy gar:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.