Jump to content
Sign in to follow this  
GaGacek

Rozróznienie odmiany chmielu

Recommended Posts

Starałem sobie pomóc lekturą:

http://browar.biz/forum/showpost.php?p=344291&postcount=75

http://browar.biz/forum/showpost.php?p=344290&postcount=74

http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=706284&postcount=339

 

Mam małego zgryza, notatka z zapisem co gdzie wsadziłem zginęła. Chmiel sadzony w tym roku i są to odmiany Lubelski i Marynka.

Mogę podpowiedzieć że liście oznaczone "ś" nie wydały plonu w postaci szyszek - czy może być to Marynka?. Liście oznaczone "P" maja czerwoną łodygę co sugeruje na Lubelski. Jedno jest pewnie na drugi raz sobie wytatuuje co gdzie wsadziłam :lol:. Może ktoś ma sprawniejsze oko i jakoś pomoże lub podpowie.

 

http://strony.aster.pl/mrowa/wszystkie.jpg

http://strony.aster.pl/mrowa/IMG_4774p.jpg

http://strony.aster.pl/mrowa/IMG_4768l.jpg

http://strony.aster.pl/mrowa/IMG_4763s.jpg

Edited by GaGacek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli to coś pomoże, to moja Marynka wydała plon, a Lubelski w ogóle (no ze 3 małe szyszeczki były :lol:). Wsadzone w tym roku.

Sztobry Marynki były dorodniejsze, lepiej ukorzenione itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O chwała Ci (+1 :lol:) Dzięki Tobie GaGacek i linkom powyżej odnalazłem zapiski, jak zasadziłem chmiel w 2002 roku :lol: (zdjęcie poniżej)

 

Jutro zrobię zdjęcia i porównasz.

 

Nie mniej jednak problem jest istotny - plantatorzy domowi zapominają co i gdzie sadzili :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeżeli to coś pomoże, to moja Marynka wydała plon, a Lubelski w ogóle (no ze 3 małe szyszeczki były :lol:). Wsadzone w tym roku. Sztobry Marynki były dorodniejsze, lepiej ukorzenione itd.

Z linków które podałem czerwone łodygi ma "lubelski" (hipoteza), i ten krzak "X" wydał plon 120 gramowy. No i tu pojawi się sprzeczność. Nie pozostaje mi nić innego jak po eksperymentować i dojść który chmiel jest goryczkowy, a który aromatyczny ale chyba będzie mi to dane dopiero w sezonie 2009.

 

 

Elroy proszę.

Czemu ja nie zrobiłem zdjęcia i nie podpisałem tak jak Ty, auuuuuuuuu.

 

Coś mi się wydaje że wiosną będę musiał obserwować, który wcześniej wzejdzie (to chyba powinien być Lubelski, poprawcie jeśli się mylę), a teraz muszę wykorzystać te 200g (mokrego) chmielu do wykonania piwa.

Zapowiada się niezły eksperyment.

 

 

Ci co już zebrali plony mogą powiedzieć czy chmiel z poszczególnych krzaków tej samej odmiany miał identyczne szyszki czy może jednak różniły sie dojrzałością i wielkością?

 

Przestroga dla potomnych zrobić dwa lub trzy backupy notatek by później nie truć ludziom na forum :lol:.

 

Łukasz

Edited by GaGacek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przestroga dla potomnych zrobić dwa lub trzy backupy notatek by później nie truć ludziom na forum :lol:.

I najlepiej wrzucić fotkę lub zapiski na forum. Ja tak na browar.bizie uratowałem logo browaru, jak mi się komp sfajczył.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie otrzymałem paczkę z 1 kg szyszek Sybilli - zastaniawiam się jak tego używać, skoro ma być to chmiel aromatyczno - goryczkowy, albo na odwrót. Zamiast Marynki? Zamiast Lubelskiego? Zamiast obu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1kg to będziesz miał niezły zapas :)

Sybilla nie należy do chmieli "super aromatycznych", więc raczej bardziej za Marynkę. Zależy to też od stylu piwa, do którego będziesz tego chmielu używał. Zwróć uwagę, że te odmiany zwykle mają od 7-9% alfa kwasów, więc ostrożnie z ilością :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1kg to będziesz miał niezły zapas :)

Uwzględniwszy koszt wysyłki to nie kalkuluje się kupować szyszek jak szynki - po 10 dag :) w paczce znalazłem jeszcze 1 kg Marynki i 1 kg Lubelskiego :) - zgadzam sie, że na brak chmielu tej zimy narzekać nie będę

 

Inna sprawa, że 4 głodne fermentatory wymagają sporo paszy do wykarmienia :o

Edited by Fredd

Share this post


Link to post
Share on other sites
Inna sprawa, że 4 głodne fermentatory wymagają sporo paszy do wykarmienia :o

He he, mam ten sam problem. Będę musiał nadrobić zaległości jak w końcu dam radę wrócić na swoje mieszkanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lubelski i Marynka, które uprawiam, bezbłędnie rozróżniam po kształcie największych szyszek. Różnice są znaczne, szyszki Lubelskiego są smukłe, a Marynki pękate, nie ma możliwości pomyłki.Jestem chyba mało spostrzegawczy, ale nie jestem w stanie rożróżnić tych odmian po liściach, małych szyszkach, czy szyszkach na młodych 1-2 letnich krzewach. Ponadto Krzewy Lubelskiego są bardziej atakowane przez mszyce i przędziorki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
U mnie Lubelski ma tendencję do ogałacania się z liści od dołu.

U mnie tak samo - golas, aż wstyd.

Ciekawe, marynka źle wystartowała tylko jeden pęd, lubelski bardzo bujnie - trzeba było wyrwać nadmiar pędów, które po zakopaniu w innnym miejscu ładnie się ukorzeniły.

W końcu sierpnia, lubelski miał liście i szyszki wysoko w niebie, a marynka tak się rozrosła dołem, że wykorzystała jako podparcie nawet goliznę lubelskiego.

Po zbiorach okazało się, że marynka dała dwa razy większy plon niż lubelski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to dobrze że nie tylko ja mam taki problem :-) Zamówiłem w tym roku 2 sztobry marynki i 2 sztobry lubelskiego, niestety żona przechwyciła paczkę z poczty i dostałem już rozpakowane 4 w kupie :-) Posadziłem "na oko" i 2 z lewej wyrosły trochę nad ziemię, 2 z prawej wystrzeliły ponad 3 m w górę i dały trochę szyszek.

 

http://picasaweb.google.pl/mikusw/Chmiel#5382460159743230594

http://picasaweb.google.pl/mikusw/Chmiel#5382460539163379090

 

Moje pytanie teraz, co to za szyszki ? I czy tyle co na załączonym obrazku wystarczy na 1 warkę ?

Jestem totalnie początkujący więc może mi doradzicie co najlepiej (i najłatwiej) skomponuje się z tym chmielem ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie na 99% jest to Lubelski. Szyszki Marynki są bardzo wydłużone i większe.

Ile wagowo, przed wysuszeniem, masz w tym momencie szyszek?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wg mnie na 99% jest to Lubelski. Szyszki Marynki są bardzo wydłużone i większe.

Ile wagowo, przed wysuszeniem, masz w tym momencie szyszek?

Powiedziałbym coś wręcz przeciwnego. ;) IMO dłuższe szyszki ma właśnie Lubelski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie lubelski oraz taurus wydał szyszki,

 

Weź zgnieć szyszkę w palcach jeżeli będziesz czuł lepiącą się żywicę to na 100 % marynka jeżeli nie to lubelski

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wg mnie na 99% jest to Lubelski. Szyszki Marynki są bardzo wydłużone i większe.

Ile wagowo' date=' przed wysuszeniem, masz w tym momencie szyszek?[/quote']

Powiedziałbym coś wręcz przeciwnego. ;) IMO dłuższe szyszki ma właśnie Lubelski.

Całkowicie się nie zgodzę :(

Postaram się udokumentować fotograficznie za jakiś moment :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wybaczcie jakość zdjęcia, komórka..

Generalnie: z moich doświadczeń, tak prywatnych jak i handlowych wynika, że szyszka Marynki (po lewej) zawsze jest bardziej zbita, wydłużona a przede wszystkim większa. Lubelski to szyszka mniejsza, rozłożysta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Patrząc na zdjęcia powyżej bardziej skłaniam się że to lubelski. Po kilku dniach suszenia zaczął się "stroszyć" i brązowieć, nie ma też oleistej substancji przy zgniataniu, raczej taki proszek pomiędzy listkami szyszek. Wagowo jest go około 150 g (po kilkudniowym suszeniu).

 

No to co da się z tego zrobić ? :-)

Edited by mikusw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli jest dobrze wysuszony to oczywiście że da - 150g lubelskiego to dodatek aromatyczny do ok 6 WAREK piw, lub całe chmielenie do dwóch...

Edited by Seta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.