Jump to content
Sign in to follow this  
dennis

areometr "na stałe" w fermentorze

Recommended Posts

Czy ktoś próbował zostawiać w fermentorze areometr na całą fermentację burzliwą?

Teoretycznie szklany, czysty, zdezynfekowany areometr nie powinien być źródłem infekcji :rolleyes:

Tylko jak później będą wyglądały pomiary/odczyt kiedy sprzęt oblepi się pianą po fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój pływa przez cały czas- uważam, że tak jest zdecydowanie bardziej higienicznie. Jak się oblepi pianą, to wystarczy "pacnąć" go od góry łychą albo paluchem, wpadnie w ciecz, umyje się w brzeczce i znowu jest czytelny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pewnie kiepsko. A z drugiej strony po co na burzliwej od początku mierzyć gęstość ? Są typowe oznaki zakończenia fermentacji i wtedy chyba korzystnie jest zacząć intersować się pomiarem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże osiadając na pływaku obciążą go, co fałszywie zaniży odczyt. Z drugiej strony CO2 osadzając się na pływaku zadziała w 2 stronę :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
pewnie kiepsko. A z drugiej strony po co na burzliwej od początku mierzyć gęstość ? Są typowe oznaki zakończenia fermentacji i wtedy chyba korzystnie jest zacząć intersować się pomiarem.

Kombinuje w ten sposób, przed zadaniem drożdży i tak muszę/powinienem zrobić pomiar - mogę albo pobrać próbkę do menzurki albo wrzucić areometr do wiadra. Jeżeli wrzuce go do wiadra to nie muszę wyjmować bo przyda mi się pod koniec fermentacji burzliwej żeby sprawdzić postępy. W pierwszych dniach faktycznie nie muszę niczego mierzyć ale skoro spławik już pływa to można rzucić okiem - a wtedy nie muszę otwierać całej pokrywki i babrać się nad otwartym wiadrem tylko uchylę pokrywkę i rzucę okiem na wskaźnik :(

Wg mnie to zły pomysł, nie będzie prawidłowego odczytu.

Bo?

nie wiem więc pytam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo tak jak TomX wspomniał pomiar będzie zafałszowany przez komórki drożdży a przede wszystkim do CO2 który przylgnie do areometru.

Wrzuć areometr do wody gazowanej :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bo tak jak TomX wspomniał pomiar będzie zafałszowany przez komórki drożdży a przede wszystkim do CO2 który przylgnie do areometru.

Wrzuć areometr do wody gazowanej :)

No ale to będzie analogiczna sytuacja jakbym po fermentacji burzliwej wrzucił areometr do wiadra (czy też menzurki) - też będzie CO2 wypychało spławik do góry :rolleyes:

Jak bardzo taki pomiar może być zafałszowany? nie chodzi mi o wróżenie tylko może ktoś dokonywał już podobnych pomiarów i może powiedzieć jaka jest różnica :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś się przeraziłem, że po dwóch tygodniach prawidłowej fermentacji piwo zeszło mi z 12 do ledwie 7 °Blg. Po odgazowaniu próbki wynik był 3°Blg. Różnica jest znacząca...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.