Jump to content
Sign in to follow this  
Jacenty

Tyle wyparowało ?

Recommended Posts

Warzyłem pszeniczne. Wszystko zgodnie z planem, temperatury, czas, Blg wręcz książkowo. Wody razem z wysładzaniem 29 litrów. Pomiar końcowy też w porządku 12 Blg.I wszystko byłoby super gdyby nie ilość brzeczki nastawnej, tylko 18 litrów :/

Edited by jacekan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba wiem, podczas wysładzania nie przechyliłem pojemnika. Pewnie ze dwa litry na dnie zostaly :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wysładzanie można przeprowadzić na dwa sposoby do żądanej gęstości lub objętości.

W Twoim przypadku osiągnąłeś zaplanowaną gęstość, więc wszystko ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nienormalne. Przy dobrym gotowaniu w godzinę powinno odparowywać ok. 10% (8-12%). Do tego ze 2l osadów, więc z 29l powinno zostać ok. 24 litry.

 

Obstawiam, że gdzieś się walnąłeś w pomiarze objętości, bo ponad 10 litrów to nie sposób nie zauważyć. :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgoda, odejmij jeszcze 4 litry które "wsiąkły" w młóto - jacekan nie pisze o objętości brzeczki po filtracji, tylko o sumarycznej ilości użytej wody. A o 2 litry łatwo się pomylić...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest kilka spraw:

 

1. 10% odparowania jest na godzinę, więc gotowało się 1.5 godziny może być bezpiecznie i 15-20%

2. Woda gorąca ma objętość ok. 4% większą niż chłodna, więc za tych 29 litrów od razu ubywa z litr

3. Wybicie podaje się razem z osadami. Objętość brzeczki nastawnej niewiele mówi, może jej zostać i 10 litrów, jak ktoś się poślizgnie przy przenoszeniu gara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba wszystkie te czynniki razem zadziałały przeciwko mnie.

Wnioski:

-muszę dokładniej odmierzać wodę :/

-brać pod uwagę większą objętość wody gorącej :/

-pamiętać o "ukrytych" w młócie litrach :beer:

- ..nie ślizgać się ;):/

Edited by jacekan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.