Skocz do zawartości

Ryż - prawda czy fałsz


orion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

 

Jakiś czas temu rozmawiałem z osobą która kiedyś pracując w Trypolisie warzyła piwo, nie było by nic dziwnego w tym gdyby nie fakt, iż przy rozlewie piwa dosypywał szczyptę ryżu do butelki (również dodawał cukier do nagazowania). Ryż miał pomagać przy klarowaniu piwa w butelce.

 

I tu pragnę zapytać czy faktycznie coś to daje ? Może ktoś prowadził takowe eksperymenty z ryżem?

Próbowałem odszukać jakieś info na ten temat niestety z mizernym skutkiem(z góry przepraszam jak temat się pojawił).

 

Osobiście mam zamiar sprawdzić czy to coś daje i jaki ma to wpływ ewentualnie na smak gotowego piwa.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do robienia cukrówek, na czas fermentacji, dodaje się ryżu, kaszy, żyta czy innego zboża - o ile dobrze rozumiem ideę - bąbelki CO2 mają się na nim zbierać co rzekomo zmniejsza pienienie a drożdże mają na nim osiadać po fermentacji przez co łatwiej sklarować zacier. Oczywiście niewielkie ilości związków aromatycznych też przechodzą do zacieru, uwydatniając się w czasie destylacji.

 

Wracając do tematu piwa -przy następnym rozlewie muszę spróbować, choć nie pokładam wiary w tej metodzie. Spodziewam się większej lub trwalszej piany.

To był normalny, surowy ryż? Jakie to było piwo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wracając do tematu piwa -przy następnym rozlewie muszę spróbować, choć nie pokładam wiary w tej metodzie. Spodziewam się większej lub trwalszej piany.

To był normalny, surowy ryż? Jakie to było piwo?

Jeśli chodzi o piwo można powiedzieć: Coś a'la ekstrakt słodowy w puszkach + cukier + chmiel, to było dość dawno wiec nie jest w stanie stwierdzić, co to było dokładnie( jaki ekstrakt).

Natomiast ryż był surowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może być coś działającego na zasadzie filtracji opadowej na wiórach drzewnych (Lwówek Śląski podobno to stosuje na etapie leżakowania) - do tanków leżakowych dodaje się trociny, na których osadzają się drożdże. Taki wiór oblepiony drożdżami grzecznie opada na dno i osad nie wzburza się tak łatwo. Może w ryżu też o to chodzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.