Jump to content
Sign in to follow this  
orion

Ryż - prawda czy fałsz

Recommended Posts

Witam !

 

Jakiś czas temu rozmawiałem z osobą która kiedyś pracując w Trypolisie warzyła piwo, nie było by nic dziwnego w tym gdyby nie fakt, iż przy rozlewie piwa dosypywał szczyptę ryżu do butelki (również dodawał cukier do nagazowania). Ryż miał pomagać przy klarowaniu piwa w butelce.

 

I tu pragnę zapytać czy faktycznie coś to daje ? Może ktoś prowadził takowe eksperymenty z ryżem?

Próbowałem odszukać jakieś info na ten temat niestety z mizernym skutkiem(z góry przepraszam jak temat się pojawił).

 

Osobiście mam zamiar sprawdzić czy to coś daje i jaki ma to wpływ ewentualnie na smak gotowego piwa.

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic mi o tym nie wiadomo. Ryż zawiera sporo skrobi. Owszem gotowałem ryż przez pól godz. i dodawałem to wszystko do zacieru przy Amerycan lagrach

Share this post


Link to post
Share on other sites

moze ten ryż miał działać w drugą stronę, żeby piwo się nie wyklarowało ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do robienia cukrówek, na czas fermentacji, dodaje się ryżu, kaszy, żyta czy innego zboża - o ile dobrze rozumiem ideę - bąbelki CO2 mają się na nim zbierać co rzekomo zmniejsza pienienie a drożdże mają na nim osiadać po fermentacji przez co łatwiej sklarować zacier. Oczywiście niewielkie ilości związków aromatycznych też przechodzą do zacieru, uwydatniając się w czasie destylacji.

 

Wracając do tematu piwa -przy następnym rozlewie muszę spróbować, choć nie pokładam wiary w tej metodzie. Spodziewam się większej lub trwalszej piany.

To był normalny, surowy ryż? Jakie to było piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wracając do tematu piwa -przy następnym rozlewie muszę spróbować, choć nie pokładam wiary w tej metodzie. Spodziewam się większej lub trwalszej piany.

To był normalny, surowy ryż? Jakie to było piwo?

Jeśli chodzi o piwo można powiedzieć: Coś a'la ekstrakt słodowy w puszkach + cukier + chmiel, to było dość dawno wiec nie jest w stanie stwierdzić, co to było dokładnie( jaki ekstrakt).

Natomiast ryż był surowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może być coś działającego na zasadzie filtracji opadowej na wiórach drzewnych (Lwówek Śląski podobno to stosuje na etapie leżakowania) - do tanków leżakowych dodaje się trociny, na których osadzają się drożdże. Taki wiór oblepiony drożdżami grzecznie opada na dno i osad nie wzburza się tak łatwo. Może w ryżu też o to chodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

TomX - to co piszesz to mniej więcej to o czym mówiłem wyżej.

Jeśli o to chodzi, to zastanawia mnie tylko, dlaczego dodawać ryż dopiero przy butelkowaniu. Takie białe farfocle w butelce nie wyglądałyby dla mnie zachęcająco...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.