Jump to content
Sign in to follow this  
Siekier

Goździki

Recommended Posts

Dodaję goździki do piwa przed butelkowaniem, zastanawiam się co by się stało gdybym je wrzucił razem z drożdżami od razu, lub też na fermentację cichą?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak potem piję z butelki, to goździki wpadają mi do ust :) Jeżeli piwo będzie smakować identycznie, to wolę je mieć bez goździków, a może też aromat będzie mocniejszy? Lub słabszy? Pojęcia nie mam co drożdże z nimi zrobią.

Edited by Siekier

Share this post


Link to post
Share on other sites

pytanie raczej się odnosiło do samego faktu dodawania goździków a nie momentu dodawania. Aromat goździków w piwie wynika z pracy drożdży, a nie z dodawania goździków do niego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli to drożdże jeszcze coś tam robią z tymi goździkami w butelkach?

 

A co do pytania w takim razie - lubię po prostu taki aromat, wzięło się od lemoniady z goździkami :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

specjalne szczepy drożdży pszenicznych produkują w czasie fermentacji aromaty odpowiedzialne za zapach goździków i nie trzeba dodawać goździków do piwa żeby piwo pachniało goździkami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goździki są w piwie pszenicznym a tym więcej ich jest przy odpowiedniej metodzie zacierania.

 

Trzeba stosować przerwę w 42-44 stopni a czas tu różnie opisują od 10 - do nawet godziny,

ja osobiście stosowałem przerwę 40 minut i goździki były mocno wyczuwalne na drożdżach WB-06.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To by tłumaczyło czemu mój znajomy twierdził, że smakuje właśnie jak piwo pszeniczne :)

Edited by Siekier

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie przy fermentacji w niższych temperaturach , goździki były bardziej wyczuwalne niż przy takim samym zasypie fermentowanym w wyższych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gość lubi goździki to niech sobie dodaje,nie widzę żadnego problemu.

to samo można by napisać z witem; kolendra,skórka z pomarańczy,a po co ?

 

pewnie lepiej dać na cichą,albo jakiś wywar,albo wyciąg z tego sporządzić,tylko ile ich wtedy dać żeby nie przesadzić to już musisz sam sobie poeksperymentować

Share this post


Link to post
Share on other sites
gość lubi goździki to niech sobie dodaje,nie widzę żadnego problemu.

to samo można by napisać z witem; kolendra,skórka z pomarańczy,a po co ?

 

pewnie lepiej dać na cichą,albo jakiś wywar,albo wyciąg z tego sporządzić,tylko ile ich wtedy dać żeby nie przesadzić to już musisz sam sobie poeksperymentować

Przy piwach bożonarodzeniowych daję 10 szt na 20 minut przed końcem chmielenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też dodawałem goździk - 10 minut przed końcem chmielenia. 10-20 sztuk na 25L.

To jest piękne w piwowarstwie, że możesz zrobić piwo z czym chcesz - po co się ograniczać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.