Skocz do zawartości

zlewanie na cichą


nikor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

 

Chciałem się przywitać - to mój pierwszy post a w wiaderku stoi moja pierwsza warka z puchy Coopers European Lager.

Poczytałem trochę forum i doszedłem do wniosku że po fermentacji burzliwej chciałbym zlać to na tydzień cichej i mam kilka pytań bo czasami nie dokładnie się o tym pisze tu:

- zlewam tylko "płyn" a wszystkie drożdże, pianę i to co pływa lub jest na dnie wyrzucam tak?

-temperatura na cichej powinna być kilka stopni niższa niż na burzliwej?

-czy tydzień to odpowiedni czas trwania fermentacji cichej?

-czy cicha nie powoduje zmniejszenia ilości drożdży a co za tym idzie trudniejszej refermentacji?

 

Przepraszam za łatwe pytania ale wybaczcie początkującemu!

 

 

To beer or not to beer....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.