Jump to content
Sign in to follow this  
nikor

zlewanie na cichą

Recommended Posts

Witam!

 

Chciałem się przywitać - to mój pierwszy post a w wiaderku stoi moja pierwsza warka z puchy Coopers European Lager.

Poczytałem trochę forum i doszedłem do wniosku że po fermentacji burzliwej chciałbym zlać to na tydzień cichej i mam kilka pytań bo czasami nie dokładnie się o tym pisze tu:

- zlewam tylko "płyn" a wszystkie drożdże, pianę i to co pływa lub jest na dnie wyrzucam tak?

-temperatura na cichej powinna być kilka stopni niższa niż na burzliwej?

-czy tydzień to odpowiedni czas trwania fermentacji cichej?

-czy cicha nie powoduje zmniejszenia ilości drożdży a co za tym idzie trudniejszej refermentacji?

 

Przepraszam za łatwe pytania ale wybaczcie początkującemu!

 

 

To beer or not to beer....

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie mozna uogólniać, ale zasadniczo dłuższa fermentacja wpływa korzystanie na wyklarowanie piwa, co z kolei wiąże się z mniejszą ilością drożdży w piwie a to pociąga za sobą dłuższy czas nagazowania piwa w butelce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.